Výzkumná skupina při restauraci Noma – The Nordic Food Lab v květnu vydá novou kuchařku, která se věnuje výhradně hmyzu.
Kniha On Eating Insects by měla shrnout výsledek několikaletého zkoumání hmyzu jako jídla. Kromě receptů se budou v knize rozebírat i nejrůznější souvislosti okolo – kulturní, ekologické i ekonomické.
Tým Nordic Food Lab má k využití hmyzu v jídle dost blízko. V sousední restauraci Noma už hmyz v několika jídlech běžně servírovali (viz slavná kreveta a mravenci) a snažení výzkumné skupiny tyhle úvodní pokusy dále rozvíjelo.
Pokud chcete alespoň malou ochutnávku z obsahu knihy, doporučuji mrknout na blog NFL (klíčové slovo insect). Hlavně pak i na jejich otevřený zdroj s názvem Bugfolio, kde publikovali 125 receptů a spoustu dalších původních článků. Tipuji, že se to bude výsledné knize hodně podobat.
Foto: The Nordic Food Lab