Kulina a pečení

Padly vám do oka produkty ze speciálu Cuketka peče s Kulinou? Ano? Tak tady si přijdete na své! Připravil jsem pro vás přehled výrobků, které se ukázaly v receptech a navíc i velkého produktového rádce pro výběr pomocníků při pečení.

Připravte se, protože to bude opravdu nálož! Nejprve ukážu všechny krásné věci, které jsem použil při natáčení videoreceptů. V druhé části pak budou všechny produkty, které se mi do videí nevešly, ale pro pečení a domácí pekaře jsou jako dělané – vše z nabídky Kulina.cz.

Keramika Emile Henry

Nejkrásnější kousky z celé pečící série? Za mě jednoznačně keramika Emile Henry. V receptech pracuji postupně s hranatým pekáčem, formou na bábovku, velkým kulatým hrncem i s formou na chléb.

Láska na první pohled, že jo? Emile Henry prostě umí a pokud v kuchyni ještě nemáte ani jeden kousek, koukejte to rychle napravit.

Pokud zíráte na tu svítivou červenou, tak je to jejich signature červená barva Burgundy (která značí původ firmy). Keramika pro pekáč i formy mají technologii High Resistance – jsou odolné proti poškrábání i nárazům a teplotní rozmezí je od -20 do 250 °C (v mikrovlnce a v troubě).

Hrnec má pro změnu technologii Flame a u toho je rozmezí ještě vyšší (-20 až 270 °C), plus snese i přímé tepelné zdroje, takže se dá postavit přímo na sporák.

Ať už pekáč nebo forma na chléb – keramika parádně drží teplo a strašně dobře se mi s ní při výrobě receptů pracovalo. Doporučuji!

Pokud budete od Emile Henry něco vybírat jako dárek, tak se psychicky připravte, že toho mají opravdu hodně. V katalogu Kuliny doporučuji koukat na rozdělení podle použití a taky na nejprodávanější zboží. Sám vám pak v tipech níže přidám ještě pár kusů, které mi přijdou fakt dobré.


Odměrky a nádoby

Mihnou se skoro v každém videu. Keramické odměrné nádoby jsou od KitchenAidu. Dají se stohovat a kombinují metrické a angloamerické objemové míry (ml, oz, cup i quart).

Pokud rádi pečete podle amerických a britských kuchařek, tak jsou na objemu postavené odměrky téměř nutností.

Menší nerezové odměrky od de Buyer jsou pak ve velikostech 1, 1/2, 1/3 a 1/4 cupu (vždy i s označením ml). A pokud to chcete mít komplet – mají i sadu odměrek na lžíce a lžičky.

I když sám recepty v objemových mírách nikdy nepíšu, tak na recepty ze zahraničí je používám docela často a mám je doma komplet - od šálků až po zlomky lžiček. Jasně, dá se to plus mínus přepočítat, odměrky jsou ale vždy rychlejší.


Pomocníci při pečení

Tady se mi sešli tři pomocníci – cukrářský set na zdobení Kaiser, silikonová mašlovačka a struhadlo Microplane s dřevěnou rukojetí.

Microplane v luxusní dřevěné verzi je vážně parádní. Se sadou na zdobení od Kaiseru se mi zase moc dobře pracovalo při natáčení receptů.

Cukrářský sáček asi nemusím představovat. Tenhle od Kaiseru je pěkně bytelný a uvnitř i s odolnou úpravou, takže se dá i vyvařit. Mašlovačka má zase v sobě i nádobku s dávkovačem, takže se dá vyhnout nepořádku na pracovní desce.

Microplane níže v tipech určitě ještě zmíním. Tohle jemné struhadlo použijete při pečení hlavně na kůru citrusů. Dá se s ním ale pěkně hoblovat i parmazán, čokoláda i muškátový oříšek. Ořechové dřevo v rukojeti je příjemná změna oproti základní úpravě v plastu.


Plechy na pečení

Kromě pekáče Emile Henry jsem používal dva druhy plechů – dva nepřilnavé od KitchenAidu a formu od Kaiseru s poklopem.

Plechy od Kitchenaidu jsou top! Mají klasický US rozměr, ale vejdou se tak akorát i do české trouby. Nepřilnavá úprava ušetří práci se stříháním pečícího papíru.

Plechy od KitchenAidu jsou univerzální, nízké a malinko větší než ten s poklopem. Jejich hlavní výhoda je nepřilnavost povrchu, takže se při pečení obejdete bez pečícího papíru (nebo silikonu).

Praktický pekáč s krytem jsem vlastně na přenášení nestihl použít. Tahle vychytávka je ale naprosto parádní pro dokynutí vytvarovaného těsta přímo na plechu.

Forma od Kaiseru má tři díly – plech, připínací vysoký okraj a plastové víko. Deklík je primárně určený pro přenášení, já ho ale používal hlavně při dokynutí již vytvarovaného těsta. Jde to buď přímo na originální formě nebo i s plechy od KitchenAidu, do kterého víko akorát pasuje. Jinými slovy – konec věčně přilepeným utěrkám a nacvičování s potravinářskou fólií!


Robot KitchenAid

Pokud je řeč o pečení, tak bez pořádného robota už dnes nedáte ránu. Všechno pracené hnětené a šlehání si takhle odbudete za pár minut. Jediné co to se musíte postarat, je jen odvážení surovin a vyčištění mísy s hákem po skončení. Kulina má od KitchenAidu kompletní sortiment, takže samozřejmě mají i jejich úplnou řadu robotů.

Pokud si nejste jistí s výběrem robota podle velikosti, mrkněte se vždy na popis a uvedené maximální kapacity pro těsto, vejce a mouku. Snadno z toho odvodíte, jak velkou mísu a výkon potřebujete. Kromě toho si určit projděte i příslušenství, které funkčnost základní verze robota umí výrazně rozšířit – např. mlýnek, food processor, odšťavňovač, mísa s přesným ohřevem nebo spiralizér.


Kuchyňské váhy

Základní pracovní pomůcka pro pekaře a cukráře. Objemové míry jsou fajn, ale pokud chcete zvládnout nějaký složitější recept, bez přesného odvážení se neobejdete. Dobrá kuchyňská váha určitě vylepší život v každé kuchyni. Pokud váháte, doporučuji tyhle dvě od WMF – plastovou nebo nerezovou.


Stěrka na těsto

Dobrou stěrku budete potřebovat hlavně při práci se sladkými a řidšími těsty – při jemném míchání (např. našlehaných bílků nebo krémů) i při vyklápění těsta z mísy (stěrka obepne tvar nádoby, takže z ní dostanete všechno těsto). Z výběru se mi hodně líbí tyhle od Staubu – kombinace dřeva a silikonu. Skvělé ale budou i tyhle od Zwillingu nebo tyhle od WMF.


Mísy na těsto

Kromě zmíněných odměrek výše můžete u Kuliny nabrat prakticky komplet mísy, které budete v kuchyni potřebovat. Sám mám nejraději nerez – buď rovnou sadu WMF, nebo velkou nerezovou, popř. nerezovou v kombinaci se silikonovým dnem (any neklouzala při míchání).


Silikonové formy de Buyer

Nepostradatelný pomocník pro nadšené pekaře a cukráře – obzvlášť pokud pečou francouzskou klasiku. Silikonové formy na madlenky, finaciers, tarteletky nebo mini briošky. S nepřilnavým a pružným materiálem se navíc při pečení pracuje velmi snadno a taky se bez problémů čistí.


Struhadla Microplane

Na Kulině teď najdete úplný sortiment značky Microplane, což je úplně parádní zpráva, pokud patříte k fanouškům těchto struhadel. Při pečení se s nimi setkáte hlavně při jemném strouhání kůry citrusů a potom při zpracování ovocných nebo zeleninových ingrediencé. Pokud bych měl ze sortimentu něco vypíchnout, tak to bude – jejich základní struhadlo (mám doma už několik let), struhadlo se zásobníkem, mandolína a velké 4stranné struhadlo.


Mixéry Bamix

Mixéry Bamix najdete i v řadě profi kuchyní, kde si je oblíbili hlavně pro jejich spolehlivost a výkon. Bamix má různé nástavce, se kterými jde mixovat i šlehat. S mlýnkem nebo food processorem pak v pohodě zvládnete i sekání.


Dózy Wesco

Všechny mouky, cukry, kypřící prášek nebo koření – kam to má člověk všechno dávat? Mrkněte na dózy Wesco, které jsou opravdu univerzální. Dělají v pastelových i neutrálních barvách, velké, malé a mají i parádní dózy s průhledem.


Vychytávky od Joseph Joseph

Tahle značka je známá hlavně díky systému barevných stohovatelných misek, které jednak vypadají roztomile, ale hlavně úžasně šetří místo. Kromě misek dělají i stohovatelné úložné nádoby nebo pekáče. Na stránkách značky pak najdete přehled všech jejich vychytávek do kuchyně (a že jich je!).


Keramika Emile Henry

Keramiku Emile Henry jsem vám představil hned v úvodu. Stejně ale nemůžu odolat a přihodím ještě pár tipů, které se mi fakt líbí (a asi je všechny nutně potřebuju). Formu na koláč i zapékací mísu od nich už mám. Dělají různé rozměry, barvy i různé typy okrajů – kolmý s vlnkami nebo volnější s širokými vlnami.

Vedle větších kusů dělají spoustu malých misek a ramekinů. Ze všecho vybírám – ramekiny s logem EH, sadu ramekinů nebo tyhle klasické ramekiny. K tomu ještě třeba tyhle neodolatelné misky na créme brulée (i v sadě) nebo set na tarte tatin.

Kromě věcí na pečení dělá Emile Henry i spoustu věcí pro stolování a pomocníky do kuchyně. Pokud vás stihne Emile Henry záchvat, dá se s tím skutečně vybavit komplet celá domácnost. Třeba tyhle džbány, dózy na olej nebo nádoby na náčiní – ach!


Silikonová podložka

Tuším, že jsem vám ji už doporučoval několikrát, ale stejně ji tu musím přidat. Jedna z nej vychytávek pro pečení, co znám – silikonová podložka na pečení. Umí nahradit pečící papír a podle mě slouží i lépe (plus velmi snadná údržba). De Buyer dělá i verzi se značkami pro makronky.


Formy a pekáče KitchenAid

IUrčitě jste si všimli, že KitchenAid nedělá jenom roboty, ale mají komplet sortiment do kuchyně. Tady konkrétně vypichuji jejich povedené sety misek, pekáčů a zapékacích misek. Stohovatelné, a podle mě super praktické. Mrkněte – oválné misky, sada 4 ramekinů nebo praktický mix misek s různými rozměry.


Pekáč Mauviel

Pořádný pekáč na sladké pečení nemusí být jen z keramiky nebo s nepřilnavým povrchem. Masivní pekáč z nerezu je univerzální a kromě buchet do něj můžete dát i velkou pečeni nebo braising. Můj vysněný kus? Tenhle Mauviel!


Forma na Tarte Tatin

Máte rádi obrácené koláče? Tohle vám udělá radost. Našel jsem tři krásné věrze – keramickou od Emile Henry, měděnou a nerezovou od Mauviel. A pozor, kromě tarte tatin ve formě samozřejmě zvládnete upéct nebo zapéct naprosto cokoliv!


Cukrářské nádobí Mauviel

Měděná mísa na šlehání bílků? Měděný rendlík na karamel nebo mísa na džem? Měděné cukrářské potřeby od Mauvielu jsou jedny z nejpěknějších co jsem kde viděl. Tyhle věci se kupují tzv. "na furt"!


Teploměr WMF

Jak nevysušit bábovku, vychytat krém a zvládnout sirup? Kromě klasického využití v teplé kuchyni je digitální teploměr potřeba i při pečení a v cukrařině. Pokud doma ještě nemáte, urychleně to napravte.


Minutka

Nejčastější chyba při pečení? Za mě určitě odbíhání o trouby a zapomínání, že se vlastně vůbec něco peče. Minutek mám doma hromadu. Vám doporučuji pro lepší organizaci práci to samé. Dva tipy – digitální minutka s displejem, klasická otočná od WMF.


Pečicí kámen

Pečicí kámen není jen na pizzu – využijete ho hlavně pokud často pečete chléb. Rozdíl ve výsledku není jen teoretický. Chléb, který se pekl na kameni poznáte okamžitě – více vyskočí, bude mít lepší kůrku a nebude tak vysušený.


Chňapky MÜkitchen

Chňapky jsou při pečení otázka přežití! Značka MÜkitchen je dělá fakt dobře a hned v několika rozměrových a barevných variantách. Pokud chcete můj tip – obrnil bych se co nejvíc.


Nůž na chléb

Když už se vám povede upéct nějakou tu chlebovou parádu, není nic horšího, než ji pak pižlat nějakým tupým nožem. Alespoň jeden zoubkovaný nůž na chléb je v kuchyni nutnost. Favority mám dva – Zwilling a Wüsthof. Skvěle poslouží i jakýkoliv nůž od WMF.


Rendlík

Rendlíky využijete hlavně při sladkém pečení a v cukrařině, kde se vyrábí krémy, sladké omáčky a karamel. Jako notorický rendlíkoholik mám pro vás pár tipů – rendlík Zwilling, rendlík na omáčku Fissler, rendlík s poklicí WMF, rendlík Mauviel.


Formy na pečení

Obrovská kapitola, kterou má Kulina fakt dobře pokrytou. Určitě se mrkněte na tři hlavní série od značek – Kaiser, Fissler a KitchenAid. Pokud jde o formy podle druhů, určitě by vám neměla chybět – rozkládací forma hranatá a kulatá, potom forma na koláč, na bábovku a forma na muffiny.


Metličky na šlehání a míchání

I když třeba máte robota, dobrá metla se v kuchyni stejně neztratí. Doporučuji vybrat jednu pořádnou velkou (čím větší objem, tím rychleji šlehá) a jednu malou (na zašlehávání másla a omáčky).


Sada na vyřezávání ovoce

Parádní věc, pokud při pečení často pracujete s ovocem (a zeleninou). Sada od Wüsthofu má v sobě škrabky, loupací nožík i různé vykrajovače. Za mě ideální set!


Váleček na těsto

Můžete vybírat mezi klasickou ve dřevě nebo modernějším silikonem. Obojí má něco do sebe. Silikon se tolik nelepí k těstu, dřevo je ale zase o fous odolnější a univerzálnější.


Cukrářské špachtle

Špachtle a stěrky použijete hlavně v cukrařině pro práci s krémy, těsty a polevami. Tady mám pro vás čtyři tipy – set stěrek Kaiser, univerzální špachtle KitchenAid, mini špachtle de Buyer, velká špachtle de Buyer.


Nůž na glazuru

Cukrářská specialita, která se neztratí, pokud často pečete koláče, korpusy a dorty. S nožem na glazuru zvládnete krájení korpusu i veškeré roztírání. Mám dva tipy – nůž Kaiser, nůž Wüsthof.


Louskáček na ořechy

Hora ořechů k vyloupání? Vezměte si na to pořádný louskáček na ořechy. Zwilling i WMF dělají moc pěkný!


Otvíráky

Zápasení s nedobytnými zavařeninami a konzervami? Pořádný otvírák ušetří nervy a přispívá i k bezpečnosti práce v kuchyni. Čtyři tipy – klasický otvírák od WMF nebo od KitchenAidu, bezpečnostní otvírák Tin Up, otvírák na šroubovací uzávěry.


Sítka

Cedníky, síta a sítka při pečení použijete hodně často. Jednak na prosívání mouky a cukru, potom při cezení a pasírování sladkých omáček i při zdobení cukrem. Moje tipy – malé sítko WMF, cedník KitchenAid, cedník WMF, špičák Mauviel, pasírka Mauviel, zdobící sítko Shake-it.


Nestačilo vám to? Pokud si pořád nemůžete vybrat, vydejte se klidně rovnou na web Kulina.cz. Obzvlášť doporučuji sekci novinky, kde najdete všechny nové značky a produkty na aktuální sezónu.

Pražáky upozorním i na jejich prodejní sklad na Praze 6, kde si můžete zajít zboží prohlédnout a hlavně hned vyzvednout. Držím palce s výběrem! ;)