Ahoj gurmáni, jsem tu nová, tak snad nevadí, když se hned na něco zeptám.. :-)
Jak děláte Ceasar salát ? Popřípadě- znáte Ramsayho verzi ?
Díky moc :)
Ahoj gurmáni, jsem tu nová, tak snad nevadí, když se hned na něco zeptám.. :-)
Jak děláte Ceasar salát ? Popřípadě- znáte Ramsayho verzi ?
Díky moc :)
Rozmixuju ančovičky,česnek, dijonskou hořčici,citr.šťávu, vinný ocet, worchester a pár kapek tabasca. Do vzniklé směsi zamíchám majonézu,drcený pepř a nahrubo nastrouhaný parmezán,případně dosolím, většinou ani není třeba. Z bílé bagety,másla, česneku a dalšího parmezánu vytvořím krutonky (hodně, během přípravy mizí…). Římský (NIKDY,NIKDY JINÝ!!) salát omyji, osuším a nakrájím na větší kusy i s řapíky. Někdo je dává pryč,proč ne, já je mám ráda. Těsně před konzumací listy důkladně, ale jemně smíchám s dresinkem. Posypu krutony a hoblinkami parmezánu.
Přiznám se, že mi víc vyhovuje salát little gem, i když vím, že by tam měl být římský.
No tak to ho děláme hooodně podobně, jen krutonky většinou osmahnu na pánvi po kuřecím :-D
Já jsem se totiž setkala s názory, že do dresingu nepatří česnek ! Že česnek patří jen a ty krutonky.. Takže nevím, jaký je tedy přesně originální recept. Ale tenhle salát naprosto zbožňuju. Bohužel si ho v restauraci radši už ani nedávám :(
Nedávno jsem to řešil, o výsledek se rád podělím.
Originální recept ve dvou verzích:
http://members.cox.net/…aesrsal.html
http://www.noanchoviesincaesar.com
Jinak o Ceasar's salad je i kniha:
Greenfield, Terry D. In Search of Caesar – The Ultimate Caesar Salad Book,
Tjicknor & Fields, 1983.
Já si ho tedy přizpůsobil: rozmixuji kvalitní olivový olej, jen maličko česneku, ančovičky anebo rybí omáčku, dijonskou hořčici a trochu vody. Další přisady jsem zavrhnul, parmezán se v tom ztráci a příjde mi tedy škoda ho tam dávat. S krutónkama se nedělám, aplikuji na jakýkoliv zelený salát.
Se salátem Ceasar máme s dcerou docela humornou historku ze srpna
z Amsterdamu, z Grand Cafe de Bosbaan, menu zde: http://www.debosbaan.nl/menukaart. Vyrazily jsme tam na
občerstvení, dcera si objednala právě Caesar s tím, že je vegetariánka a
tudíž ho chce bez dresinku s ančovičkami, i bez masa, což je druhá
varianta v menu uvedená (já si objednala ten salát ze špenátových listů
s kozím sýrem, napsaný o jednu položku níž). Takže: napoprvé nám
donesli saláty tři, dva „Cézary“ a jeden ten špenátový; jeden
přebývající salát odnesli. Pak dcera zjistila, že na tom jejím opravdu
maso (kuřecí) i ančovičkový dresink jsou, takže jsme to promptně
reklamovaly. Salát odnesen, za chvíli přinesen nový, ten stejný, jen
s tím, že z něj bylo odebráno to maso (i tak tam nějaké zapadlé mezi
listy zbylo, což dcera po chvíli zjistila a tudíž proběhla další
reklamace). Po chvíli přinesena další verze, bez masa a s
„bezančovičkovým“ dresinkem. Krutony, ať česnekované nebo ne, zcela
chyběly. A to, že v mém salátu chyběla v menu slibovaná opečená
slanina a sušená rajčata ani nezmiňuju… A to se řekne západ a jejich
servis. No a cenu vidíte sami, že.
P.S. Nakonec jsme tam stejně nechaly víc jak 60 €, stříbro z ME se musí
oslavit…
To jajusenka: Jediná (mně známá) restaurace v Praze, kde umí ten jediný pravý Ceasar Salad je T.G.I.Friday's. Měli i speciální southwestern- cajun verzi, ve které byl dresink maličko pikantní a ochucený mimo jiné i cajun kořením. Osobně kuře na salát ani nepotřebuju, ale proč ne.
Já jsem se shodou náhod pustila do Ceasar salátu včera. Do dresingu jsem dala vajíčko, olivový olej, worchestrovku od Heinze, dvě malá ančovičková filátka a parmazán. Bez kuřete, jen s česnekovými krutony a parmazánem. Kdo si chce přečíst celou odysseu, může se kouknout na Facebooku na můj blog Kosher Style
suanka:
nějaký link by byl? ;)
Zatím jsem jen na facebooku, http://www.facebook.com/…329055389876
webovky a pořádný fotky budou časem (okoukala jsem tohle facebookové napínání ze scuku :) )
Pro přispívání do Cuketka fóra je třeba být přihlášen (to abychom tady neměli spam).
Jste u nás nová/ý? Před přihlášením je potřeba se zaregistrovat.