Příští týden se chystám na krátkou dovolenou do maďarského Gyóru a Budapešti. Zajímaly by mě interesantní produkty a místa které stojí za to. Prosím o rady.
Co si přivést a ochutnat v Maďarsku? RSS
-
-
Před lety jsem byl v Györu cestou z Balatonu, a dal jsem si tam úžasné halászlé. Bohužel jsem si ten podnik nezapamatoval, byl kousek od tržiště, a scházelo se do něj po schodech na náměstí. Měli dva druhy, jedno bez kapřích kousků, druhé s. Dal jsem si to první, raději bych doporučil druhé.
-
Před několika lety jsem byla v Györu a navšívili jsme tam jednu restaurace, kde měli moc dobrá játra. Chutnalo nám tam tak, že jsme tam šli i druhý večer.
Paradoxně to nebyla typicky maďarská hospoda, ale byla ve stylu anglického pubu:
http://www.johnbullpub.huCo se týká maďarských webových stránek a jídelních lístků restaurací, většinou jsou jen maďarsky a obsluhující se většinou nechytají ani na angličtinu, ani na němčinu. O to je větší dobrodružství si objednat.
-
se většinou nechytají ani na angličtinu, ani na němčinu
v kombinací s předem nastaveným spropitným na to je vždy napínavá sázka do loterie ;)
-
Když jsme tam byli někdy v roce 92, tak na (západo)německé marky rozumněli snad i česky. :D
-
Předloni jsme byli v Budapešti na prodloužený víkend. Měl jsem představu o ochutnání místní gastronomie. Prochodili jsme mnoho kilometrů skrz turistická i neturistická místa, ale normální restauraci jsme nenašli. Maďarský guláš jsem tak neochutnal (pozor, guláš se řekne pörkelt, gulasz je polévka). Všude Pizza Hut a Burger King, nebo zcela prázdné, předražené restaurace. Aspoň že mají hezké lázně a takové historické mini metro. :-)
-
Z Budapešti jsem se právě vrátil, co se týče jídelních suvenýrů, dovezl jsem mletou papriku a paprikovou pastu, salám, víno a likér Unicum. Na místě jsem z maďarských jídel ochutnal jen výbornou gulášovou polévku v hlavní tržnici (polévka sice turisticky drahá, ale moc dobrá a tržnice jako taková určitě stojí za vidění) a langoše a dortík, na vysedávání v restauracích nějak nebyl čas a nálada. Taky doporučuji na ochutnání tvarohové tyčinky v čokoládě aTúró Rudi nebo tak nějak – červeno bílý puntíkovaný obal, něco jako Míša, ale jen chlazené, ne mražené. A jinak v Budapešti určitě stojí za to lázně Szécheni Furdo na stejnojmenné stanici podzemky (linka M1, údajně nejstarší kontinentální metro, v podstatě taková podzemní tramvaj – linky metra M2 a M3 jsou pro Pražáky zajímavé jako retro – jezdí na nich sovětské vagóny, které si z Prahy pamatuji z ranného dětství – ty s kulatými světly na stropě místo zářivek v pozdějších modelech) a taky hrad v Budě a centrum Pešti se synagogou a bazilikou – v té je pěkný výhled na město z ochozu věže
-
Rozhodně doporučuji cukrárnu Gerbaud v nejcentrovatějším centru, je tedy dost drahá, leč je to legenda a vskutku třída, dortík je nutnost. Výborný dort jsme taky měli v Kavéhász Central (kavárna kotelu Cental) kousek od velké synagogy, byla v něm kombinace čokolády, marcipánu a kávové šlehačky, jmenoval se myslím Central. A cukrárna Russworm na hradě je taky moc dobrá (ale je tam jen málo stolků a je to turistický magnet, takže tam možná nebude místo). A na jídlo byla skvělá lidová jídelna Frici Papa, bylo to tam hrozně levné a dobré a velmi lidové (na stolech umělohmotný kostkovaný ubrus), koukám, že už pronikla i do bedekrů: http://www.lonelyplanet.com/…rants/412266.
Také doporučuji v jakékoli pekárně pagáče/pogáči a makové/ořechové/třešňové záviny. Mají je i ve velké tržnici, jsou fakt dobré. A tržnice je taky zážitek. A domů přivézt určitě tu papriku a jakýkoli salám (pick či herz) či klobásu. Maďaři uměj jíst.
Jinak se omlouvám, že k ostatním tipům nemám adresy (a možná je i blbě píšu), je to už pět let, kdy jsme byli v Budapešti naposled. -
jj, tržnice stojí za návštěvu…
-
Ondřej Havlík: podobně jako Vy jsem se tu ptala před necelým rokem a půl (někde ve fóru ten dotaz bude). Nakonec jsem žádnou z rad nevyužila a dopadlo to tak, že jsme jedli ne podle průvodců, ale podle toho, kde byl hlad. V Budapešti se mi osvědčily spíš menší restaurace v postranních uličkách, ne příliš v centru a spíš v Budíně, než v Pešti (např. naprosto skvělá hospůdka u staré tramvajové vozovny, kde vše bylo dobré a nejdražší jídla stála v přepočtu 70–90,– Kč).
Touto dobou tam také o víkendech bývají na řetězovém mostě (Alžbětin?) letní slavnosti, kdy je most uzavřený a plný stánků s všelijakým rukodělným zbožím; na konci mostu jsou pak koncerty – od klasiky, přes jazz po beat – a stánky s jídlem a vínem; vše nám tam moc chutnalo.
Jak radili předřečníci, kupte si pravou maďarskou papriku a nějakou tu uzeninu od Herze nebo Picka, v řeznictví nezapomeňte na husí škvarky (libatepertö) a v cukrárně na kaštanové pyré (v obchodech s potravinami je mají i balené, název poznáte, je to hodně podobné). Rozhodně doporučuju i zmiňované halászlé a višňový nebo ořechový závin, možná i fazolovou polévku Jókai, je moc dobrá.
Z restaurací nás nejvíc zaujala ta na „kose“ u zátoky Lagymányosi; krásná, moderní (dřevo, kov, kámen, trochu ve stylu soudobého „novo“ funkcionalismu), jídlo vynikající a za oběd pro dva (i s polévkou, moučníkem a vínem) jsme (opakovaně) dali v přepočtu něco kolem 300–400,– Kč. -
P.S. Teď bych potřebovala poradit pro změnu já – kde je co dobrého v Amsterdamu, nejlépe v okolí Amsterdamse bos (tam se budeme za týden zdržovat, budeme vázaní na místo a do centra se moc nedostaneme).
-
take jedem pristi tyden na budapest a k balatonu. Vzhledem k tomu ze chci ochutnat co nejvice „mistni kuchyne“ tak uz ted se ucim zakladni nazvy pokrmu. Dobry seznam je treba zde:
http://budapest-pruvodce.cz/madarstina -
aida: Mockrát děkuji za zajímavé informace. Rád bych i já přispěl něco málo k Amsterodamu, bohužel nemohu býti služebníkem…
Jinak všem ostatním mnohokrát děkuji za tipy, ve kterých jsem si vybral své favority. Domů se určitě s prázdnou vracet nebudu
:-) Z dřívějším návštěv mám již vyzkoušené masové palačinky se zakysanou smetanou (hortobágy), rybí polévku (halaszlé) nebo balatonskou štiku v křupavém těstíčku. Taky všechny druhy mletých paprik jako suvenýr. Teď ale zajisté vyzkouším sladkosti (štrůdly, pagáče, dorty)…, ale neopomenu ani tradiční uzeniny… a mnoho dalšího.
Ještě jednou díky -
Jo a nebyl by tu ještě tip na nějaké sladší červené víno?
-
14: Egri Bikavér? :-)
-
Egri Bikaver zas tak sladký není. Bohužel mi přijde, že v Maďarsku je celkově zatím velmi málo specializovaných vinařských obchodů a tak budete mít možnost koupit víno spíš ve větších samoškách. V dnešní sjednocené Evropě ale dost často natrefíte na láhev, kterou byste koupil i u nás :(
Jestli hledáte sladké maďarské víno, hledejte tokajské, není sice červené, ale je to místní specialita. -
„Egri Bikaver zas tak sladký není.“
Vážně? Ten emotikon na konci není pro legraci ;-). -
Předestírám, že vínům příliš nerozumím a že jsme v Maďarsku pili hlavně levné lahve ze supermarketů, ale zdála se mi červená proti našim sladká vcelku všechna. Jinak u nás v rodině se v dřevních dobách RVHP pívala třeba kadarka, ta se mi zdá také spíš sladší.
Ještě ke sladkostem: taky dělají v Maďarsku dobrý mercipán – Samosz, nedaleko Budapešti má v Szentendre (malebném městečku, odkud leží kousek i velký skanzen, kde lze též zakoupit nějaké lidové pochutiny, třeba jablečné želé, akátový med atd.) i muzeum, kde se může člověk podívat, jak se to vyrábí a koupit spoustu různých marcipánů, třeba pistáciový, oříškový… Do Szentendre jezdí z Budy pravidelně a dost často příměstský vlak. Skanzen je kousek za městečkem, pár stanic busem a je strašně velký a v domech sedí babky v krojích a podávají výklad v maďarštině :-). Jinak je Szentendre turistický cíl, takže je tam strašná spousta stánků se sušenými paprikami a na břehu Dunaje strašně moc restaurací. Ale my si tam tenkrát dali jen langoš (moc dobrý :-)).
A ještě k čerpání kulinářských informací – pěknou knihu vydal Slovart, z řady Culinaria Maďarsko, je to tak dva tři roky, je tam spousta receptů, fotek a povídání o krajových specialitách (a taky o víně). Akorát to není moc titul do batohu. -
ringo – omluva, pochopil jsem to jinak .)
Lysil – Kadarka je jednou ze základních odrůd při výrobě Bikaveru. Bikaver sám je vlastně známkové víno – cuvée z více odrůd. Maďaři to míchají jak můžou, menší vinaři ho ale často mají jako svou „vlajkovou loď“ a velmi často ho nechávají zrát i v dubových sudech. Ještě k těm sladkým červeným – to, co popisujete, budou spíš vína bez tříslovin s nižšími kyselinami, kdybyste koupili v maďarsku v samošce sladké červené víno, na 99% bude doslazované. Nic si z toho ale nedělejte, z mé zkušenosti to stejně nazývá většina zákazníků. Pro představu jak chutná dobré sladké červené doporučuji sáhnout po víně z rakouské oblasti burgenland, která je kolem Neziderského jezera a dál na jih kolem hranice s maďarskem. Zajímavou láhev sladkého červeného z této oblasti najdete v čechách tak od 250,– kaček.