Mám prosbodotaz: dostala jsem čerstvě poražené bio-kůzle, resp. necelou půlku. Zvládla jsem ho rozbourat, poradím si později i s jednotlivými recepty; potřebuju ale poradit, jestli teď čerstvé maso nechal ležet, jak dlouho, nebo rovnou zmrznout, nebo naložit. Díky moc!
Čerstvé kůzlečí RSS
-
-
Nejsem na to žádný odborník, ale když dostaneme čerstvě zabité jehně, tak ho dávám do mrazáku druhý den (tedy u nás to funguje tak, že zabiják nechá jehně v půlkách do druhého dne a pak si to od něj naporcované přivezeme, nandáme do pytlíků a strčíme do mrazáku). Maso je vynikající, takže mi to připadá jako správný postup. Možná někdo poradí líp.
-
Babička nechává maso odležet nejmíň do druhého dne. Maso musí vychladnout a musí odeznít posmrtná ztuhlost (ta je podmíněná „zaseknutím“ myosinových vláken a teprve, když se tyhle vazby rozruší, tak maso povolí a je dobré k jídlu). Takže mrazit, když je zcela vychladlé a už není ztuhlé.
-
Moc by mě zajímalo, kde jde sehnat bio kůzle. Můžete prozradit svůj zdroj?
-
Anno, není to přímo bio, ale chutnalo taky moc: http://www.jehnecimaso.cz/obchod/
-
Moje rad je nemrazit, nechat vyvěsit pár dní v chladu a pak sníst!!! Půlka kůzlete není tak velká, aby se nedala spotřebovat a mražením každé maso trochu degradujete.