30: Zuzana – domácí chléb čechům v zahraničí chybí, to je fakt, ale cizincům bych ho jako dárek nevozil.
ČESKÝ dárek cizí tchyni RSS
-
-
A proč? Jako zajímavost a typická pochutina české kuchyně to myslím obstojí. Neříkám, že je to velký dar, ale to snad ani nebylo myšleno, to bych pak nevolila jídlo.
-
Ještě mě napadl třeba Absinth, ale nevím, jak je to s jeho legálností v Itálii, protože třeba ve Francii nebo Švýcarsku je na něj pohlíženo jako na drogu. Víno asi nemá smysl, kdo by vozil dříví do lesa? Co třeba pivo – Plzeň, Budvar nebo nějaké speciály. A sklo taky nezarmoutí.
-
Dobří lídé z Cuketky, inspirovali jste, zatím to shrnu, ale čekám a budu ráda za vaše další nápady!:)
Po delší úvaze jsem si vzala toto: to bílé biovíno od Peřiny – Hibernal, medovina, perník, staročeský medovník, pražská šunka, tlačenka, švestková povidla, uzené tvrdé sýry, moravské frgále – např. s mákem, nakládaný hermelín..
-
3: ;-) je to legrační, ale i ve Francii má Hermelín velké příznivce
-
ahoj, já bych určitě volila kulatý český chleba, syrečky a dobrý pivo. Nejen, že to pasuje báječně k sobě, ale je to podle mě i typicky české jídlo. Svíčkovou, knedlo-zelo a kachnu je myslím lepší nechat na návštěvu tchýně a tchána v Čechách :-)
-
Když už jsem u toho chleba a piva, tak co třeba sádlo se škvarkama nebo kachní/husí sádlo s játry?
A ještě z jiného soudku – rumové pralinky. -
Jinak mě ještě napadl uherský salám Pick, ten vím, že má i na západě dobré jméno. Není sice český, ale z regionu.
-
32: viděl jsem spoustu cizinců český chleba ochutnávat a nevzpomínám si, že by někoho z nich nadchnul, tak bych ho takhle jako dárek nevozil. Narozdíl od např. mezinárodních skautských a jiných setkání, kde často bývá jeden večer věnován prezentaci národních specialit a kam český chléb pokud je to možné bereme.
-
čeřínek ..
-
Kytko, náhodou vozím jednomu Frantíkovi chleba na přání! Kovářův z Kauflandu, ten je opravdu dobrý.
-
41: To chápu, sám tam sice beru radši slunečnicovej, ale kovářův mi taky chutná. (-: Ale i tak mi ten francouz přijde jako výjimka, ti naši vždycky vzdychali po bagetách (-:
-
Já si chleba peču, ty hnusy z krámu mi nejedou.
-
Utopence.. nejlepe domaci, coz jsou bez vetsi namahy za chvili hotove.
-
Zajímavé – taky jsem už řešila dary do ciziny, je to docela těžká věc! Musí to být kvalitní, proto rozhodně varuju před nápady s utopenci a zabijačkou, to by, myslím, nevypadalo dost důvěryhodně!
Spíš ty sladkosti, oplatky, i kynuté těsto (ani náš kyselý tvaroh neznají), ty perníky a medovníky, štramberské uši. A alkohol, becherovka, slivovice, hruškovice, pivo…víno radši moc ne. Nějaká povidla…a hlasuju i pro uzené sýry, naložený hermelín snad. Taky kysané zelí je zajímavé, ale co k němu v Itálii, to nevím. Žemlové knedlíky se sice dají udělat všude (http://vilemina.blog.cz/…ve-knedlicky), i přivézt hotové, zmíněná šunka by se ohřála…ale?Spíš bych to pojala neutrálněji a něčím speciálním se předvedla po bližším seznámení se situací a chutěmi budoucích příbuzných, není nutno to uspěchat…
-
Přítelkyně Italka, která tu byla na návštěvě, si pro český etnický večírek, který hodlá po návratu uspořádat, odvezla: kladenku (chtěla Pražskou šunku, ale nenašli jsme malé balení), červené sterilované zelí, bramborový knedlík, chleba, pomazánkové máslo, paštiku a dobré pivo z menšího pivovaru. Žila tu šest let, takže ví, z čeho vybírat.
-
jak tu byla řek o Miletínských modlitbičkách, tak ty bych se taky nestyděla přivézt jako dárek: dobře chutnaj, navíc originálně vypadaj…
-
Tak mne napadají třeba marmelády od Blanky Milfaitové, vyhrály teď spoustu cen:
http://www.nase-dobroty.cz/index.php/home