Téma věnované přímo kefíru a kefírovému domácímu chovu jsem tu ještě nenašla, ale nechce se mi věřit, že bych tu byla jediná.
Máte doma kefírové houbičky? Máte nějaké speciální nápady a recepty, co s výsledným produktem?
Téma věnované přímo kefíru a kefírovému domácímu chovu jsem tu ještě nenašla, ale nechce se mi věřit, že bych tu byla jediná.
Máte doma kefírové houbičky? Máte nějaké speciální nápady a recepty, co s výsledným produktem?
Co to jsou „kefírové houbičky“ ?
Bakterie, kvasinky nebo snad houbičky – pro nás nebiology je to prostě takové chrchly, co vyrábějí z mléka kefír :)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kef%C3%ADr
2. Před dvaceti lety se tomuto hitu říkalo hindukúšský hříbek, teď
tibetská kefírová houba, průběžně též Prorokova zrna … a asi
nejčastěji teď slýchám označení „chrchlíky“. Poněkud vkusněji
kefírová zrna.
Mělo by jít o údajně chuchvalce kaseinu osídlené bakteriemi mléčného
kvašení a kvasinkami produkujícími alkohol.
No já to mám spojené spíš s tím Kavkazem, ale Tibet je teď asi víc
v módě.
Ale co komu po jméně, co růží zvou i zváno jinak, vonělo by
stejně :)
Toho alkoholu naštěstí neprodukují tolik, aby to na mě mělo nějaké neblahé následky.
Mívám záchvaty pěstování kefírové houbičky, střídavě
s kombuchou. Kefírová houbička bez problémů přežije i odpočinek
u ledu na mrazáku, kombuchu mám už nějaký čas uloženou v lednici. Až
mě to zase chytne, budu vyrábět.
Co s výsledným produktem? Vypít, použít na saláty, teď na jaře i na
studené polévky, klidně se v tom i vykoupat. :-)
Spousta informací od jedné milovnice kefíru zde:
http://www.akrodif.com/…default.aspx
Jj, tyhle stránky znám.
Jinak u nás se kefír nejčastěji pije samotný nebo s rozšlehaným banánem. Občas z něj dělám tvaroh a když je čas na opravdu dobrou dobrotu, tak uvařit vrambory a rozňahňat je s ním na kaši. A k tomu osmaženou cibulku a/nebo kyselou okurku a orgie obžerství můžou začít. Kam se hrabe „normální“ mléčnomáslobramborová kaše :)
Do koupele mi to přijde jako plýtvání. Ale možná jako vlasový zábal/pleťová maska, proč ne? :)
Pro přispívání do Cuketka fóra je třeba být přihlášen (to abychom tady neměli spam).
Jste u nás nová/ý? Před přihlášením je potřeba se zaregistrovat.