30: To asi ne, perlový cukr je jiný – veliké nepravidelné krystalky, něco jako je hrubá sůl na pečení, ale větší. Viz. např. zde: http://www.eurogrocer.com/…merchant.mvc?…
Co si kupujete k jídlu v IKEE? RSS
-
-
Bajo, je to on, druhý odzdola. A ve slevě!
-
30, 32: Omlouvám se za můj nepřípadný komentář č. 31, v tom odkaze od Pivli jsem si všimla jen těch perliček nahoře, dál jsem to nezkoumala.
P.S. Ale na druhé straně, 55 Kč za 1/4 kila, to je docela pálka, když kilo normálního cukru stojí kolem 15 Kč. -
33. Nojo, ale zase – kolik ho potřebujete? A je fakt, že momentálně to je jediný obchod, kde se asi dá sehnat…
-
Teda Pivli, to jste mě dostala! Já ho sháněla jak běsná, nikde jsem ho nevygooglila, nakonec mi ho přivezl kamarád ze Stockholmu. Je jen na posyp a vydrží tudíž dlouho. Trochu mě děsí slovo výprodej, aby to neznamenalo, že zas zmízí…Momentálně totiž zásobu přímo ze Švédska mám, ale ta jednou dojde..
-
Pivli, do lutyšských vaflí klidně i půl kila na dávku, to už by se celkem prodražilo. Jestli chcete, večer Vám napíšu recept, jsou opravdu moc dobré.
-
Tak my v Ikee nakupujeme taky různé marinované rybky (nejvíc nám chutnají ty v hořčičné marinádě – jiné už prakticky nebereme), taky brusinkový džem a ty velké knackebroty.
-
Netrapte se, drazí přátelé, se skloňováním nesklonitelného, je to zkratka. IKEA bez IKEA s IKEA o IKEA.
Jednou si tam zajdu taky koupit něco cizokrajného, ty marmelády jsou prý geniální. -
36: A musí být na ně waflovač? Wafle z Liége miluju, mám je radší než ty bruselského typu. Ovšem jsou hodně sladké a určitě i hodně nedravé :)
-
Dv, bohužel ano. A máte pravdu, jsou hrozně nezdravé (samé máslo a cukr) – ale dobré. Slibovala jsem napsat recept a zapomněla na to. Když tak až večer, krabici od cukru s receptem mám doma.
-
Tak ten recept na lutyšské vafle (opisuju z krabice):
Suroviny:
750 g cukrářské mouky (já dala hladkou), 270 g vlažného mléka, 70 g čerstvých kvasnic, 3 vejce a 2 žloutky, špetka soli, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 400 g změklého másla, 500 g perlového cukru (je potřeba ten belgický s většími kousky)
Postup:
Ze všech surovin s výjimkou másla a cukru vypracujte těsto a nechte je cca 30 minut kynout. Poté vmíchejte nejdříve změklé máslo a pak perlový cukr. Rozdělte na kousky cca 100 g těžké a nechte je kynout dalších 15 minut. Rozpalte vaflovač a pečte cca 3 minuty, vaflovač není třeba předem vymazávat.
Je to naprostá kalorická bomba, i náš největší domácí žrout (syn) snědl dvě a měl dost. -
V restaruaci jsem si asi nejvic oblibil toho plnenyho lososa (ci co je to tedy za rybu :) a kulicky samozrejme take :) Mandlove dortiky a ten s marcipanem. Obchudek spise teprve objevuji. Vyborny angrestovy dzem, na tom ujizidm a zobu ho jako dezert :) Vyborne dzemy maji treba v Albio (vice ovoce mne cukru), ale angrestovy jsem tam neobjevil. Ze cideru nejradsi hruskovy nealko. Dobra bezinkova a brusinkova stava, ale bezinkovou ted nahradila vlastni vyroba :) Obcas nejake pernicky. Ty nakladane ryby musim vyzkouset, diky za tipy.
-
Já kupuju vždycky kávu, nejlepší pro French press.
-
Nakladane rybicky me az tak neoslovily, ale ted jsem zahledla marcipan, podobny (na omak:) bezne prodavanym marcipanum v cukraskych koutcich ruznych vetsich obchodu a cena asi 40 kc/100g.
-
Divím se, že nikdo nekupuje křenovou remuládu, je nejlepší ze všech křenových majonéz, co znám.
http://www.ikea.com/…ts/40028889/ -
Hořčice, marinovaného lososa, perníčky. Před léty v září/říjnu mražené raky – moc mám chutnaly, ale už jsem je tam bohužel dlouho neviděla…
-
↪ 46 lielli: Já je tam viděla letos v létě, někdy kolem toho švédského račího svátku, ale protože jsme zrovna odjížděli pryč bez možnosti vaření a mražák byl taky plný, nekoupila jsem je. Cena byla hodně příznivá, ale už si bohužel nevzpomenu, kolik přesně to bylo.
-
↪ 47 aida: Několikrát jsem se ptala, ale prodavačky vůbec nevěděly, co chci a tak jsem myslela, že je už neprodávají. Příští rok to musím víc hlídat. Dík za informaci. :-)
-
ty ráčci jsou silně sezonní záležitostí,
-
↪ 49 Moirain: Ja vim. Presto by meli prodavaci znat i sezonni sortiment. Ptala jsem se loni a predloni v srpnu a zari, letos jsem to vzdala, pristi rok se to snad povede. :-)
-
já mám dojem, že je to spíš červen, kdy jsou k dostání a tak, prodavač, který třeba nastoupí v srpnu, to znát nemusí
-
Račí slavnosti probíhají v severských zemích v srpnu (najděte si crayfish party na googlu). Zmiňuje je i Ikea na svém webu: http://www.ikea.com/…in/tradition.
-
↪ 52 Lucka_B: A já mám taky pěkný „úlovek“, při hledání přesného data Račího dne jsem narazila na článek o švédské kuchyni na mé oblíbené, strojově přeložené wiki Infostar: http://wikipedia.infostar.cz/…_sweden.html
Každopádně s Vámi souhlasím, je to někdy v srpnu, podle všeho v druhé půlce, nejdříve 8.8. (konec sezónního zákazu chytání raků). -
Ha! Skleróza, možné je všechno. Tak se omlouvám.
-
↪ 44 farfalla: Ten marcipán dle mého moc dobrý není, je v něm moc cukru a málo mandlí a je i lehce štiplavý, zřejmě důsledkem přidání nějakého konzervantu (přiznám se, složení jsme si nepřečetla a obal neprozřetelně vyhodila). Moc dobrý ( a levný) marcipán mají v Lidlu ( 30,– Kč/100g) a v Normě (20,– Kč/100g), oba shodně německé, obsah madlí oba 57%.
-
↪ 55 tineli: Hm, škoda. Ale nevěděla jsem, že se dá koupit normální marcipán i tady, nakoupila jsem si v Německu v Rewe, taky 57% , protože tady cukrářské obchody moc neobrážím, a jinde nebývá (vyjma M&S a někdy Tesco- Oetker?). Díky za tip.
-
↪ 56 farfalla: Omlouvám se za překlepy a opravuji ceny: jsou v obou případech za 200g !