Děsy staročeské kuchyně RSS

Štítky: ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. http://www.vitalia.cz/…ske-kuchyne/

    Nevím, zda autor trochu nepřehání, ale ušelo bych tedy opravdu nemusela…

  2. Také nevím, zda autor nepřehání, ale z článku mám dojem, že ho autor napsal proto, aby se dočkal pohoršených výkřiků dole v diskuzi. Jo, předkové jedli značně jinak. Zeleniny se možná nejedlo tolik, co dnes. Ale to ani masa. Možná, že ctěný autor studoval jen tehdy vydané kuchařky a jaksi mu ušlo, že obyčejný lid se zdaleka neměl tak dobře, aby se cpal masem horem dolem. A do kuchařek se obyčejná sprostá jídla chudých nedostala. Vím o tehdejší stravě jen málo, ale mám za to, že hlavním tématem nebyla smetana ani maso, ale luštěniny, obiloviny, různé kaše, brambory a polévky.
    Pečená střeva bych taky nechtěla, ale skopové srdce klidně. Bránice se používá dodnes.
    Fakt mi článek příjde jako snaha o senzaci.

  3. Řekla bych, že autor především pramálo ví, což zakrývá snahou šokovat. Opakuje zažitá klišé (hypervaječná Rettigová, infarkt z pozření vajec…) bez znalosti zdrojů, jichž se dovolává. Vůbec neodlišil kontext, v němž by se mělo dané ušelo pojídat – kdy? Období středověkých hladomorů, nebo devatenácté století? Když se odvolává na Rettigovou, které její vydání míní? Navzájem se přece silně liší.
    Podivení nad nepřítomností zámořského koření je opět úsměvné – pokud ho vztahuje k ranému středověku, tak se jeho nepřítomnosti zde těžko divit. Pokud k devatenáctému století, tak je opět zcela mimo, protože to se naopak kořenilo více než dnes.
    Podivení nad důkladným vařením potravin v době cholerových epidemií ?.)

    Atd. atd. Myslm, že oponenti si nad diplomkou rvali vlasy :)) – a dát to k přepracování znamená, že tu slátaninu budou muset číst ještě jednou :))))) – nezávidím :)

    L.A. – předkové jedli jinak. A jejich předkové taky jinak. Bez zmínky o době, k níž by se měl článek vztahovat (vymezení „od středověku do 19. stol“, ehm…) se k tomu nedá téměř vyjádřit.

    Středověk je temný :))) O tom moc nevím. Tak se vyjádřím k tomu 19. stol. Masa se jedlo spíše hodně. Tuku se jedlo spíše hodně. Sacharidů se jedlo spíše málo. Zelenina se jedla, ale leckdy to, co dnes nazýváme zeleninou či ovocem, mělo dřív jiné zatřídění, takže to může být matoucí. Nejedly se přílohy. Resp. Maso bylo považováno za přílohu k zelenině.
    Brambory se moc nejedly, když už, tak ve stejné kategorii jako zelenina. Masivněji se rozšířily spíš ve druhé pol. 19. st.
    Jedlo se celkem málo mouky a moučných jídel, moučníky byly zřídkakdy moučné :)
    Ke všemu se tak trochu přikusoval chléb, ale zhruba v tom množství, jako dnes ve Francii – není to příloha, spíš se tím přihrne sousto, vytře talíř apod.
    Za celý den bylo pouze jedno vydatné jídlo, a to oběd. Takže i když byl bohatý, tak na druhou stranu pokryl většinu energetického příjmu.

    Důležitá věc je církevní rok – vydatná jídla se jedla pouze mimo postní dny. tj. nikoli v pátek, nikoli celý advent, nikoli celou dobu předvelikonoční …to už je pořádný kus roku :)

    Pohrdlivé vyjadřování o konzumování vnitřností je už skoro výsměch. To, že žijeme v blahobytné době a naší hlavní starostí není neumřít hlady, neznamená, že by to tak bylo vždycky. Hezky to píše Pratchett slovy Stařenky Oggové – „ty dnešní hospodyňky – těm kdybyste daly celé prase, aby se s ním popasovaly, určitě by jim vždycky zbyly NĚJAKÝ KOUSKY, to když jsem já byla mladá, tak Lancre bylo moc chudý království na to…“ (volný přepis, zpaměti to neumím :)

    Prostě autor je prázdný sud, co příliš duní :)))

  4. Ušelo – vejce na slanině zalitá smetanou. A co dnešní quiche?

    středověká i pozdější obliba piva, (…) dává smysl – totiž slouží k tomu, aby člověk příslušné pokrmy vůbec dokázal pozřít.
    Autorova nepřesnost: tehdy pít nepřevařenou vodu bylo vážně o zdraví. Proto ta obliba piva, které často bylo až z druhé várky sladu (tzv „small beer“) a tudíž málo alkoholické.

    Snahu mírně šokovat autorovi nezazlívám, měl to možná zadané redakcí? Trochu připepřil a ohřál zbytky své diplomky, aby je zužitkoval a vydělal si nějaký ten šesták. Kůl. ;-)

  5. Náhodou, ušelo nezní tak horzně. Nezjistilo se náhodou, že vajíčka nejsou až zas tak nezdravá?

  6. 4.
    Máte naprostou pravdu. Chudí, kteří chtěli přežít, pili vodu pasírovanou přes dobytče, tedy mléko (proto ve střední Evropě tak vysoký výskyt mutace genu pro laktázu umožňující pít mléko i dospělým). Bohatší měli pivo a ti ještě bohatší ještě solidnější zkvašeninku – tedy víno :)

    5. jasně, že nejsou :) Obsahují lecitin – tedy „zchytřující“ látku ;) (prodává se to i v kapslích za horentní sumy). Navíc to začíná mírně vypadat, že vejce by mohla i snižovat hladinu cholesterolu v krvi ;) (též prostřednictvím výše zmíněného lecitinu, ale i dalších látek, to je ale zatím ve výzkumném stadiu ;).

  7. On takto odfláknutej článek není na tom serveru nic výjimečnýho. Doufám, že s diplomkou si autor vyhrál víc.

  8. Smetanu přidávám do míchaných vajíček, pokud ji mám – a klidně je udělám na slanině s cibulkou. A není to ale vůbec špatné, autor toho článku netuší, o jakou dobrotu přichází. :-)
    A Magdalenu Dobromilu určitě jen zběžně prolistoval, pokud vůbec. Ona totiž zeleniny používala opravdu dost, reprint její kuchařky patří k mé oblíbené četbě.
    Vajíčky se cpeme dost často a protože manžel trpí vysokým tlakem /dědičná choroba/, doktor mu dělává i rozbory krve – a cholesterol má v pořádku. Osobně se domnívám, že vztah cholesterolu a vajíček je jen vycucaný z prstu, protože znám i lidi, co vajíčka vůbec nejedí, ale cholesterol mají vysoký /myslím ten špatný/.

  9. Od článku jsem nic moc nečekala, ale přesto mě zklamal. To se autor nemoh laspoň zmínit o guru historie stravování, Beranové a její bichli Jídlo a pití v pravěku a středověku? Nádherně vysvětlená spousta věcí a luxusní recepty. A ano, něco z toho občas vařím i jako běžné jídlo a ano, strávníkům chutná.

  10. Na pravé spišské párky sa musia použiť baranie /skopové/ črevá. Nič ma nenútilo pátrať v histórii, ale keď už sa to tu okolo toho čo jeme v súčasnosti motá.. :))

  11. To ušelo… já takhle dělám špagety carbonara, akorát tam přidávám ty špagety :) Vyškvařit slaninu, osmahnout cibulku, přidat uvařené špagety a vmíchat vajíčka rozkvedlaná se slaninou. Je to dobrota.

  12. Ad 3: Omlouvam se za lehky off-topic, ale – Kami, kdyz uz jste zminila Starenku Oggovou, mohu se zeptat, zda jste zkousela neco z jeji Kucharky?:) U nas se tusim zatim delaly pred casem jen Vrhaci bochanky a pokud si vzpominam, nebyly spatne… Jo a taky pilulky ze susenych zab:))

  13. 9. Máte pravdu, vynechat i Beranovou, která zmíněná témata zpracovala naprosto dokonale a do diplomky by to stačilo jen opsat ;) … nejspíš ani tohle ten ušelový patlal nečetl :)

    12. Úplně OT to nebude, děsy tam občas jsou :)

    Zkoušela – Chléb a vodu lorda Vetinariho, Chléb se sýrem Leonarda da Quirm a Knihovníkův banán ;)

    A tedy z těch vařivých receptů Klačské karí paní Tračníkové (bez tuřínu – ten nevím, kde bych vzala), chléb s vepřovými nožičkami, pizzu Quattro Rodenti (ale vzhled byl chabý – no, asi unavená krysa..), angreštovou pěnu (Verence II.). Všechno bylo dobré a zasmáli jsme se :)

  14. 13: Diky! Ja, neznala tradicni britske kuchyne, prave u nekterych nemuzu odhadnout, jestli je to klasika, nebo „pejsek s kocickou vari“. Mozna ze v Anglii se to obcas nevylucuje:)) Asi nezbyva nez vyzkouset, par veci me tam urcite laka, az vyzkousim, poreferuji :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.