Zdravím všechny, mám takový amatérsko-naivní problém..
začal jsem se pokoušet o vaření něčeho jiného než krkovice na žulovém kameni :) a vyrábím si vývar – z hovězí oháňky na polévky i jako základ pro další pokusy
surovinu mám myslím kvalitní – 14–18 měsíců býčci, soukromá jatka, takže 1–2 ks týdně není problém, krásné maso.
Vařím ve větším hrnci – 1 oháňka na tak 3–4 litry vody, rozřezaná na špalky – vařím na menším plameni aby to lehce probublávalo, cca 3 hodiny – aby maso padalo samo a šlo krásně obírat – nemám zázemí na vaření přes noc, nejsem profesionál :-)
Při prvním závaru seberu „šlem“, pak už se netvoří takže vývar je docela čistý (zatím neprovozuji cezení do čista)
moje otázky:
1) dělám to tak alespoň „dobře“? (jde mi jen o základ, kořenovou zeleninu atd.. přidávám jen někdy..)
2) jak moc ředíte hotový vývar – dejme tomu 2,5 litrů výsledek, přítelkyni to přijde hrozně mastné, mě bez problémů, když z toho udělám polévku tak mi zbyde maximálně na jedno další jídlo-pokus – nějaké zamražování nikdy nezbyde
3) kolik vývaru spotřebujete na vaše hokus pokusy?:-) jestli ho tedy dávate do polévek, omáček všeho?…
4) je něco lepšího z hlediska výživnosti a chuti mas než „oháňka“ – hovězí maso mi přijde obecně lepší než vepřové a drůbeží a vývar z oháňky vždy lepší než z jiných částí hovězího (harfy.. morkové kosti…)