Přišlo mailem, vadí mi přílišná agitace, ale jinak si o té rybě (stejně jako třeba o krevetách) iluze nedělám.
Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brát na zřetel v jakých podmínkách chov probíhá. Jako každá sumcovitá ryba trpí tzv. kožovcem – kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty, proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni, která je silně karcinogenní.
Do některých evropských zemí je zákaz dovozu z těchto chovů, tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko zvážit, protože naše ryby jsou kvalitní a levné. Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltě Mekongu, což znamená:
1) Má méně jodu, protože je sladkovodní
- Mekong stahuje všechnu špínu z Thajska, Vietnamu a Laosu. To je přesně
ta řeka, která sbírá všechny humusy, které do ní amíci naházeli ve
válce s Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren co jich ve
Vietnamu je.
- Nikdy není čerstvý, vždy jenom dovezený přes půl planety. NEBRAT. Lidi proboha proberte se. Ve všech článcích se tato ryba velmi oslavuje jak nemá kosti, jak je strašně zdravá, jak je mořská. Prd a bobek.
Pěstuje se ve sladkých vodách, okolo Mekongu, v teplé vodě hodně rychle dorůstá do „jateční velikosti“ – rybka to je nevídaně žravá, ovšem čím je krmena je vietnamským tajemstvím. Opravdu není cítit po rybách – není protože je napraná vodou (některé super levné filety v našich obchodech mají až 50% vody).
Laboratorně jsou výsledky výživových hodnot také nevalné – ryba v sobě nemá vůbec nic, totálně prázdné kalorie. A vrchol všeho je, když se někde prodává jako čerstvá fileta – neexistuje, je to vyrobeno rozmražením – čerstvý pangas se sem vůbec nedodává.
A poslední věc – už jste viděli kvalitu za takový mrský peníz? Z Vietnamu je cesta dlouhá. A proto vezměte rozum do hrsti a kupte si raději našeho kapra. Dobrou chuť.
Lidi koukněte na tuto stránku:
http://www.dietmindspirit.org/…h-gray-sole/