Ví někdo, jak udělat bramborovou kaši bez mléka (kvůli alergikovi)? Vím, že by se daly udělat šťouchané brambory s cibulkou, ale chtěla bych něco, co by se konzistencí podobalo bramborové kaši od maminky, pokud je to vůbec možné.
Bramborová kaše bez mléka RSS
-
-
jesli nevadí sojové mléko, tak radím rozmíchat sojové sušené v horké vodě a dále jako s mlékem, ale nevím nezkoušela jsem, pouze do kávy a tam je to dobré.
-
Jednou jsem náhodně udělala kaši ze společně uvařených brambor a cukety. Při rozmixování cuketa pustila tolik šťávy, že už nebylo třeba ředit.
-
A ani kysaná smetana anebo smetanový sýr tam nesmí být? Pokud ne tak zbýva opravdu jen to sojové mléko.
-
Možná by šel jogurt (budu muset ověřit), ale nevím, jak by to dopadlo. Nezkoušel to někdo?
-
A máte ověřeno, že jogurt by alergik mohl? Když měl chlapeček alergii na BKM, měl to od Šumavy k Tatrám… ani mlíko, ani jogurt, ani máslo, ani Sunar, dokonce ani HA kojenecké mléko.
Mateřské mléko teda mohl. A naštěstí toleroval aspoň Nutrilon Pepti, takže jsme nemuseli do kaší používat Neocate (týdenní dávka bratru 1600–1700)Což je vlastně i odpověď. Běžně se kaše dělá s mlékem, které alergik může – rýžové, ovesné…, další možnost je Nutrilon Pepti, malým dětem se dělá i z odstříkaného mateřského.
-
když jsem měla jako dítě antibiotika, ke kterým jsem nesměla mléko, tak se kaše zadělávala vodou, ve které se brambory vařily, nechutná to tak špatně, jak to zní a vlastně je to docela dost normální brkaše, kaše z jogurtu zní strašně
-
Jogurt (řecký) občas v malém množství do kaše přidávám.
Vzal bych v úvahu bramborovou kaši s krupkami. Krupky namočím a vařím doměkka zvlášť, pak spojím. Chutná to anglické tchýni a všem kolem. Kaši dělám normálním způsobem.
Ale, napadá mi, Jano, že by šla by použít ta „voda“ z krupek (jinak zde lidový lék na veškeré „waterworks“ problémy a vyhlášený čistič ledvin), plus dobrý oliváč. Stroužek česněku vařený společně buď s brambory a nebo s krupkami by tomu jen prospěl.
-
Pokud alergik snese máslo, dal bych to a doplnil nějakým tím sojovým a pod „mlékem“
-
9 Kytka: jenže to je právě to, co nevíme. Pro alergika na mléko jsem pár let vařila, takže si umím poradit s dost věcma, ale tady je zoufale málo informací…
-
Bramborová kaše jde dělat úplně v pohodě bez mléka. Já rozdíl ani nepoznám, ale jde o to, na jakou jste zvyklá. Nám totiž nejvíc chutná úplně jednoduchá zákládní – brambory, mléko (či ne), sůl. Žádné máslo ani nic dalšího. Takže jsou to vlastně rozmačkané osolené brambory spojené mlékem nebo horkou vodou. Nejlepší:)
-
Mám za to, že Frantíci dělají někdy brkaši bez mléčných surovin, se šťávou vypečenou z masa. Bali, votre opinion?
-
Vlastně nikdy do brkaše mléko nedáváme. Buď máslo, nebo sádlo, olivový olej by měl jít také.
Co je ale špica věc, přidejte do hrnce před vařením kyselé zelí a pak to rozšťouchejte. Eňo, ňuňo.
Problémem sójového mléka je, že je zheuba stejně alergenní jako kravské a nejednou je alergie (resp. nesnášenlivost) na obojí najednou.
-
Však proto taky říkám „mléko, které alergik může“ – chlapeček byl jakožto dvouletý od sóji držen co nejdál. zrovna kaši jsem mu dělala s Nutrilonem, obecně se mi k používání na většinu věcí víc osvědčilo mléko ovesné než rýžové, líp se mi s ním dělalo.
a chlapečkovi to bylo na chuť asi jedno – když jsem zkusmo jedny lívance rozdělila na dvě dávky s oběma mléky, bylo mu úplně jedno, ze kterého talíře zrovna má. -
Tak se za to sušené sojové mléko omlouvám. přikláním se k rozšťouchání brambor s vodou, co se v ní vařily.Konzistence brkaše je totožná jako s mlékem.
-
Imho je tam hlavní ten tuk :)
-
16. u nás doma se kvůli tatínkovi vařilo přísně bez tuku, tedy i bramborová kaše, neshledávám na bramborové kaši bez čtvrtky másla nic špatného, spíše naopak, a sama si ji dělám bez tuku a je moc dobrá
-
Jani, podle toho, co může. Můj soukromý chuťový seznam je:
- kaše z Alpro Soya nebo Provamel „mléka“ – chuťově nejvíc
připomínají normální kravské mléko, ale cenově jsou na špičce
- mléka z drogerie DM – Alnatura: nejčastěji používáme rýžové,
ale musí si člověk zvyknout na trochu jinou chuť. Nejblíž chuti kravského
mléka je asi Alnatura mix sójové a rýžové.
- v nouzi nebo na cestách rozpustné sójové mléko Zajíc. Určitě nejlevnější, ale chutí nejdál od mléka. Nicméně jde o zvyk, kaše se z něj dá, pít se taky dá.
- kaše z Alpro Soya nebo Provamel „mléka“ – chuťově nejvíc
připomínají normální kravské mléko, ale cenově jsou na špičce
-
Jen tak mimochodem, máte někdo zkušenost s mandlovým mlékem? Jednou jsem na něho narazila v prodejně zdravé výživy – bylo ale hodně drahé a to mě odradilo /okolo 300,–Kč 1 nebo 2l,už nevím přesně/.
-
Moc všem děkuji za odpovědi.
Poptala jsem se v rodině onoho alergického chlapečka a bylo mi řečeno, že bramborovou kaši mám pokud možno dělat jen s vodou. Chudák dítě je bohužel alergické na kdeco včetně sojového mléka, takže se u nich vaří jen z omezeného množství vyzkoušených surovin a raději se moc neexperimentuje.
-
Neco o mandlovem mleku je zde :
http://www.varimezdrave.cz/mandlove-mleko -
pokud ma chlapecek opravdu alergii na mleko (presneji na mlecne proteiny) nemel by ani jogurt, syry, syrovatku.. casto se alergie na mleko zamenuje s daleko castejsi nesnasenlivosti laktozy (mlecneho cukru), ktery je v kysanych mlecnych vyrobcich rychle premenen na kyselinu mlecnou, a ta uz nevadi. U opravdovych alergiku na mleko vadi i pouhe stopy mleka, bohuzel..
-
22. to o častější nesnášenlivosti laktózy platí u dospělých, u dětí je naopak častější alergie na BKM, daná nezralostí imunitního systému. většina dětí z toho naštěstí vyroste, než jdou do školy.
konkrétně u syna diagnóza v 19 měsících, následovala velmi striktní eliminační dieta, po testech mléko do zátěže v 38 měsících, po dalších testech trvale povoleno ve 43 měsících.