Dostal jsem na vánoce dva jarní lanýže a nevím co s nimi. Poradí někdo s nějakým jednoduchým receptem, kde se dá dobře uplatnit tato delikatesa a zaroveň se nezabije ničím jiným? díky
Lanýž RSS
-
-
Zkuste si udělat míchaná vajíčka a na talíři si je zastrouhněte lanýžem. Nebo jen kvalitní těstovny, přelít máslem a zase zastrouhnout…
-
Docela se o lanýze zajimam, nasla jsem par prispevku o tom, ze je nekdo nasel v ČR, sice pred rokem, chtela bych nejakeho ceskeho lanyze koupit. Je to tady problem, ale kdyby nekdo nevedel co s nim neni problem pro mne v hotovosti zaplatit, jen nesmi byt zmrzly a starsi deseti dni.diky
-
Lucy – řekl bych, že legálně se „český“ lanýž koupit nedá.
-
tak tak, myslím, že už tu nějaké pokusy na fóru byly, ale pokud vím, tak lanýž (resp. u nás lanýžovec) je chráněný a prodej je proti zákonu
-
U nás se dá najít i pravý lanýž černý (T.melanosporum), hlavně v Českém krasu. Ale je opravdu chráněný, takže prodej by byl nelegální, jak píše Michal Sanger.
-
dekuji,
vim, ze je lanyz chraneny, jen jsem cetla prispevek uveřejneny pred rokem, ze by ho nekdo rad prodal, kdyz ho nasel, tak jsem se ozvala, me samotne se to zatim nepodarilo a to jsem celkem vasniva houbarka, chtela bych ho vyzkouset, jiz jsem jedla lanyze z italie, tak bych chtela zjistit rozdil mezi nasim a italskym, vim, ze je to chranena houba, ale jako darek mi ho asi nikdo neda… -
pry jeste roste na krivoklatsku, v nedeli vyrazim, indicie jak se lanyze hledaji beru sebou…
-
To, že je chráněný, znamená samozřejmě, že se nesmí ani sbírat. Takže vyrážet na lanýž za účelem jeho sběru je silně hloupé, zvlášť, když o tom, že je chráněný, sama víte. Ale holt Vaše chamtivost jak vidno vítězí. Naštěstí je dostatečně vzácný, takže pevně doufám, že ho nenajdete.
-
koho by to zajímalo podrobně:
zákon o ochraně přírody (od str. 32 dále) http://www.mzp.cz/…654b004e91c1?…
vyhláška se seznamem chráněných hub (od str. 18)
http://www.ochranaprirody.cz/…9/011246.pdfpokutky jsou v řádech desetitisíců
-
myslim, ze soudit nekoho pres internet a psat, ze je chamtivy je ponekud malicherne.. je zajimave, ze vsude v evrope je doprano si lanyze nasbirat, pokud stesti preje. prej a bude ti prano, nepsala bych na tomto blogu, kdyby pred rokem nebylo napsano ze kamarad nasel lanyze a rad by ho prodal…
a kdyby jste vedeli jak lanyzi z cech chutnaji tak dejte vedet.
-
ale jinak bych chtela podekovat za informace
mejte se -
Pardon, „kami“.. Ale tohle je opravdu slaboducha odpoved.
Lucy sem prisla s jasnym a slusnym dotazem. Ochota vystavit se postihu za protipravni jednani je na ni – a myslim, ze sem prisla pro jine rady, nez vas samozvany pseudopsychologicky rozbor…
„Silne hloupy“ je tu uplne nekdo jiny…
-
Bohužel, pokřivenost Lucy i carpaccia je mi poněkud nepochopitelná. Chystat se bezohledně a chamtivě de facto „ukrást“ extrémně vzácnou houbu, která je tu chráněna, protože je na hranici svého rozšíření, náročná na systém symbiózy, rozmnožující se pouze sporami z plodnice atd., protože prostě „chci a chci“ a nějaká ochrana přírody ať jde k šípku??
A schvalovat takové jednání, protože právní postih je možný jen tehdy, když onu zlodějku někdo chytí, takže když ji nechytí, je vlastně Robin Hood a má jí být ještě pogratulováno, jak krásně ty pitomé ochranáře přečůrala?? Samozřejmě pevně doufám, že kdyby čirou náhodou Lucy lanýž našla, ji opravdu někdo z ČSOP chytí (naštěstí na Křivoklátsku je jich opravdu hodně v terénu a docela hlídají). Když holt apelovat na její svědomí a ochranu přírody je naprosto zbytečné, finanční postih by ji třeba zaujmout mohl. -
Jinak pokud někoho zajímají lanýže – letos na jaře byl sekvenován genom T.melanosporum, ale ani po úplném přečtení genomu není pořád jasné, jaká je podstata jeho neobvyklé ektomykorhizy – jak vlastně kořínky dubu „omotává“ a pak jim proráží ty díry, aby měly kam růst.
Trochu víc je objasněná metabolická cesta vzniku jeho typického aromatu. Lanýž volil zajímavou cestu sebeobrany – namísto mykotoxinů (jak je to u řady jiných hub) volil silně aromatické sirné sloučeniny jako zápach, který by měl odpudit nežádoucí predátory a zároveň i jako určitou konzervující látku. -
15. kami: Moc mu ten sirný zápach proti predátorům nepomáhá, což?
-
16. nojo, možná měl volit mykotoxin:)
-
kami: Naprosto s Vámi souhlasím, jde o neuvěřitelnou a těžko pochopitelnou bezohlednost a hloupost!
-
No, nic ve zlém; tady se strašně rozčilujete ohledně lanýže – a co ten medvědí česnek, který tady masově sbíráte tam, kde se to taky nesmí a ještě si dáváte tipy, kde přesně nejlíp roste? To je v pořádku? Stejný metr na vše, prosím.
Ale jakože jsem nic neřekla, ano? -
19. I když jste nic neřekla;) – tak česnek medvědí není chráněný, nesmí se sbírat jen v CHKO. Tam se ostatně nesmí sbírat celkem nic.
-
aida:
dtto kami – už se to tady řešilo v historii fóra asi dvakrát – medvědí česnek není chráněný. chráněný je kolega vedle: http://www.ochranaprirody.cz/…9/011246.pdf
-
Jako jít někam vyhrabávat chráněnou houbu jen abych zjistila, jestli náhodou nechutná trochu jinak než úplně stejná houba, kterou si můžu normálně koupit, to je teda fakt hustý. A ještě napsat vím že je to chráněný, ale protože mi ho nechce nikdo dát ani prodat, a já ho tak životně nutně chci a musím ochutnat, tak si ho dojdu vyhrabat do lesa sama – to je asi myšlený jen ze srandy, ne?
-
Podivuji se, že číňani dosud nezaplavili trh lacinými lanýži.
Současně mám mírně queasy dojem, že mohu být pozadu za zprávami… -
u nás v řecku se dává voda z kohoutku zdarma do 0,5l sklenice téměř všude a téměř ke všemu… a ve většině velkých kaváren (kde je ale každý večer, zvlášť v létě narváno) ještě chodí servírka se džbánkem a jakmile vidí že už máte méně jak půlku ochotně vám z velkého džbánku dolije… Další příjemnou věcí řeckých kaváren je objednám si jednou, sedím, klábosím, třeba celé odpoledne a nikdo s tím nemá problém nikdo nechodí ,,dáte si ještě něco'' a když ne tak na vís celá obsluha divně kouká a snaží se vás přesazovat, či rovnou vyhodit…
-
A nedávají v Řecku k tomu kafi třeba i kousíček řeckého lanýže? :-)))
-
Ech, lanýž je prakticky jen plodnice, ni? Takže jeho sebráním se vlastní houba, tedy mycélium omotávající kořeny, nijak nepoškodí.
-
26. Vzhledem k nutnosti vyhrabávání se mycelium zpravidla poškodí:) Ale hlavně – se jaksi houbě sebere jediný pohlavně rozmnožovací orgán – plodnice je diploidní, vzniká splynutím dvou haploidních mycelií. Na základě studií genetické variability to u lanýžů vypadá na to, že se příliš nešíří rozrůstajícím se myceliem, ale spíše sporami (obvykle se jedna varianta nachází jen v těsné blízkosti „jeho“ stromu, u dalšího stromu už bývá geneticky odlišný). Takže odebráním rozmnožovacího orgánu se velmi pravděpodobně „geneticky hubí“. Navíc zabráněním pohlavnímu rozmnožování nemůže dojít k výměnám genetického materiálu, což může znamenat, díky nižší variabilitě, větší citlivost na změny prostředí.
-
21: Kromě rostlin jsou chráněna i určitá území, kde se pak rostliny (i nechráněné) sbírat nemohou. No a mám takový nejasný pocit, že z níže uvedených lokalit zde byly některé ke sběru přímo doporučovány: http://botany.cz/cs/praha/
P.S. Samozřejmě, že s Lucy nesouhlasím, možná to nebylo zřejmé. -
Když už jsou tady všichni povolaní, nebyl by nějaký recepis na české lanýže? Třeba s velrybím masem ;).
-
29: :-)))