Prosím o pomoc, respektive o inspiraci.
Za pár dnů jedu na lyžovačku do Itálie a pořád mě nějak nenapadá co
tam jíst. Suroviny si povezeme svoje, tak poraďte co nakoupit a co z toho
potom uklohnit.
co si uvařit na lyžovačce RSS
-
-
Na horách se mi vždycky osvědčily pořádné husté polévky, pár receptů se najde i tady u pana Cuketky. A jinak doporučuju suroviny nevozit nebo jen nějakej základ a jinak nakoupit v Itálii na co budete mít chuť z tamní nabídky, je to skvělá příležitost prozkoumat tamní suroviny.
-
Asi bych to řešila tam koupenýma těstovinama, parmezánem, dýní… Pokud máte přístroj, tak by mohlo být příjemné udělat si třeba sýrové fondue.
-
Nechci tady moc machrovat,ale domnívám se, že při cenách lokálních surovin by byla naprostá zhůvěřilost si vařit z toho co tam přivezu…ceny v Itálii jsou totožné nebo nižší než u nás a výběr a kvalit nesrovantelné.Já bych na horách šel třeba do nějakého hrnce ragú…s těstovinami buď ze zvěřiny nebo z jehněčího…to je jídlo z jednoho hrnce, nebo bych zkusil fazole ty ze severu Itálie jsou výborné, nebo bych udělal výživné horké rissoto a k tomu grappu :-)
-
Tak ja jsem vzdycky na lyzovani ocenil, kdyz to jidlo bylo rychle hotove, protoze jinak to po navratu odpadlo tak, ze vsichni se preplacali bagetou se sejrem a salamem a potom uz nebyl takovej hlad. Kdyz se to snedlo, tak zas bylo tezky spani:-) Proto sme volili bud jendoduche testoviny (cervene, s tunakem, s pestem…) anebo sme si doma neco uvarili a zavarili do zavarovacek a na miste jenom ohrivali (jsem omackovej, takze ruzny platky na houbach, gulas atp.). Souhlasim, ze nektery veci je dobry kupovat na miste, ale na druhou stranu obchody v lyzarskych strediskach byvaji casto predrazene a clovek tam stejne sezene jenom globalizovane zalezitosti. Zkuste si naplanovat par jednoduchych jidel v Praze a par si vymyslete az na miste podle dostupnych surovin.
-
5: JJ, to je dobrá připomínka a další z důvodů mého favorizování polévek – spousta se jich dá uvařit večer předem a po návratu do chaty jen ohřát.
-
5: a kdo říká že pojedu z Prahyyy
ja su hrdý ostravak :D
jinak máte stejné myšlenkové směřování, že si něco uvařím doma a pak budu jenom ohřívat, jenže má inspirace skončila právě u toho guláše :D
polívky jsou dobrý nápad, to ještě proberu z účastníky
i tak díky za tipy -
Ragú a guláš…to je skoro to samé :-)…to zvládnete …Ráno to na malý plamen hodíte na sporák a po návratu z lyžování bude hotovo…chce to jen pojmout důvěru, že mezitím chata neshoří. Co se týče polévky tak italská minestrone se taky umí udělat v podstatě sama .Já vím, že po celodenním lyžování se člověk těžko nutí vařit, tak s sebou vezměnte jednoho kuchaře, kterého nebaví lyžovat…hlasím se :-)
-
A co někde zde na stránkách zmiňované špagety – aglio olio , než se uvaří těstoviny, tak trochu toho oleje, česneku a feferonek na panvi uděláte? Nebo si na místě skočte pro nějakou hotovou omáčku – většinou je na 500 gr těstovin a stačí ji ohřát. Pracný není ani klasický český smažák a cestou Vám nevyteče :-)
-
Jezdíme 2× do roka na lyže do Itálie a nikdy s sebou nic kromě soli a čaje nevozíme. Bylo by opravdu škoda nevyužít místní supermarkety.
Doporučuji koupit nejroztodivnější druhy těstovin (za ceny levnější než u nás) a na pánvi k tomu např.opéct italskou klobásku salsicca vyjmutou ze střívka s trochou rajčatové salsy, vše promíchat. Na to místní sýr – parmezán a nebo levnější grana padano.
Dále dělávám smetanové omáčky z místních krabiček Panna da cucina (hustá smetana k vaření), jen se lehce ohřeje a přidá se místní čerstvý špenát – úžasné, třeba i na čerstvé gnocci ze supermarketu.
Dále kupuji hotové špekové a jiné knedlíky do polévky (místní bujón z kostky je též velmi dobrý).
Hotové pesto na váhu a těstoviny – lahůdka.
V oddělení lahůdek se dá koupit na váhu třeba i vittelo tonnato.
Také nákup krůtího masa (tacchini) je za stejné peníze jako u nás.
Je toho hodně, také záleží na tom, jak máte vybavenou kuchyni. Já tam taky jezdím spíš jíst… -
My jezdime do Rakouska a jelikoz je chata temer u sjezdovky a asi 10 km do kopce od nejblizsiho supermarketu, varime si sami a ze surovin z Čech…osvědčil se guláš, čína, karbanátky (maso jsem namíchala doma a tam jen uválela karboše:), uzené se zelím (z uzeného i výborná polévka:), rizoto, řízky, špagety a tak…