Dobrý den,
před Silvestrem jsem tu zoufale hledala radu jak na pořádný roastbeef a bohužel nikde nic. Dala jsem si práci s hledáním na cizojazyčných stránkách a chtěla bych se s Vámi podělit o výsledek, v případě, že by jste také postrádali nějaký návod. :)
Postupovat můžete různě, některé recepty doporučují rychlé zapečení při 200 stupních, některé preferují pomalé pečení při nízkých teplotách. Co je pro Vás ale nejpodstatnější je teplota masa na středu. Ta by měla dosáhnout 57 stupňů, některé teploměry ukazují i 60–65.
Koupila jsem roštěnou, 2,7kg, den jsem jí marinovala, pak omyla, osolila, opepřila a přes noc nechala na pokojové teplotě. Maso svážete a opečete na oleji/másle (řezné strany předně). Zapíchnete teploměr (aby jste na něj nejlépe viděli přes dveře trouby) a maso dáte na rošt. Pod maso pekáček na odkapávání.
Já jsem „pekla“ přibližně 7 hodin při 80 stupních. Přesně do 57 stupňů. Pak vyndat a nechat ještě 20 minut stát, chladnout. A myslím, že se to vyplatí. Maso bylo plné šťávy i 6 hodin po řezu.
Doufám tápavým masožroutům informace pomůže :)