Máte zkušenosti s přípravou domácího těsta na špagety? Používáte speciální mlýnky? A jaké suroviny jsou třeba? – nedávno jsem se o těsto pokusila a ze špaget mi vznikly spíš tagliatelle. Pojďme si vzájemně poradit :)
Špagety - domácí výroba RSS
-
-
Tohle bych asi nechala na Italech. Co vím, tak se to ideálně tlačí pod velkým tlakem přes nějaké bronzové formy.
-
Domácí špagety nejsou žádný problém. Pouze je potřeba mít speciální mlýnek na výrobu těstovin, který má špagetové nože
a hlavně semolinovou mouku. Běžná mouka jde použít také, ale
na skus ty špagety rozhodně nebudou. -
Martina:
Nenechám :) Mám vyzkoušené, že restaurace které dělají vlastní špagety je mají převážně výborné.Andula:
Díky za radu, strojek mám tak hurá na to. -
Kate: Tohle me docela zajima a chtel bych to urcite vyzkouset, pokud se vam bude chtit napiste zde jak to u vas probihalo!
-
Kate.Alice + Mirek:
můžete prosím linknout obrázek jak ta vaše mašina vypadá? docela by mě to zajímalo :) klasickej pasta maker to asi nebude co? resp. ten mám ( http://www.amazon.com/…0/ref=sr_1_6?… ), ale mršky s kulatým průřezem z toho nedostanu :)
třeba máte doma tohle?
http://www.aluminiumcapping.com/…tamakers.htm
;)
-
pan Cuketka:
Mám (vypůjčený od babičky) něco jako tohle: http://www.domacky.cz/…/_870033.jpg tedy spíš než špagety mi vyrobí linguine…Ale ten druhý je luxusní, kde se dá sehnat :) ??
-
jo, no vida, k tomu jsem se chtěl právě dobrat, co přesně myslíte. na tohle přesně narážela martina, je to úplně jinej stroj :)
kde se dá sehnat ten tlakovej mačkač nevím, ale myslím že by to bylo zbytečná drbačka. to už radši kupné, nebo hranatý průřez :)
-
No ale když ten klasickej italskej pasta maker ma ten špagetovej
nástavec, tak ty nože, nebo kotouče, nebo jak tomu chcete říkat, mají půlkulatý profil, takže pak z toho lezou kulatý špagety. Nebo ne? Trošku jsem z vás znejistěla. Asi zítra udělám špagety. -
Včera byli domácí špagety, kulaté, výborné..Vyrobené volně dle návodu strýčka Billa: http://www.youtube.com/watch?… (mouka, olej, vejce, sůl, trocha vody) – jen to míchání se mi moc nepovedlo, hromádka mouky se rozpadla :) A vypadalo to takhle: http://farm3.static.flickr.com/…4f7a9b_o.jpg Nyní sháním semolinovou mouku na špagety al dente, nějaké tipy :) ?
-
grratulace, takže nakonec byly přeci jen kulaté? v tom připadku závidím ten nástavec!! :)
semolina: http://www.labottega.cz/ mají ale drahou :) aby byly al dente, musíte těsto udělat opravdu do tvrda (vypadá to pak jako e ani neprojede na první tloušťku) a pakl nechat dlooouho odpočinout – povolí.
-
pan Cuketka:
Kupodivu opravdu byly kulaté, vypadá to, že strojek od babičky funguje dobře.
Děkuji za postnutou mouku, mrknu se ještě do nově otevřené italské prodejny na Veletržní, třeba budou mít levnější. -
chtela bych se zeptat, pred nedavnem jsem byla na navsteve v usa – zasadne jim chybi hruba mouka a krupici take moc neznaji, ale nakonec jsme sehnala semolina flour – na vyrobu odmacich testovin tam bylo napsano, ja ji hrisne pouzila jako obycejnou krupici don hnedliku apod.a obcas nahrazku hrube mouky a vychazelo mi to pekne.. nesly by tedy z hrube mouky, potazmo obyc krupice vyrobit testoviny? nebo z jake mouky to delate, kdyz ne z „prave semoliny“? jinak sama teprv strojek shnim, takze sama nevyzkousim:-(
-
ach bože bože, myslela jsme samozřejmě do knedíků, a sháním, ne shnim, omlouvám se
-
Kupil jsem si tu v UK semolinu, nevite nekdo je to to same co semolina flour?
6. Muzu se zeptat na zusenosti s timto strojkem? -
ja myslim ze je to presne ono.. proste krupice – mouka a konec. kdyz jsme to tam tehdy shanela, ptala jsem se na semolinu(podle slovniku) a oni me presmerovali na semolina flour. proste to zkuste.-)
-
jo, a ted jsem byla v tescu, kde prodavaj semolinu – 250g za asi 20 korun.
-
Mam tento strojek http://www.amazon.com/…O/ref=sr_1_1?… a pouzivam na testoviny obycejnou hladkou mouku. Nestezuji si, na mne jsou pak tak akorat. :)
-
Dneska jsem objevila v Marks and Spencer na Andělu semolinu zatím za nejlepší cenu – 500 g za 22 Kč. Vypadá trochu jemnější než semolina z Aromi (1 kg za 59 Kč tuším, někde výše je odkaz), ještě není otestovaná:)
-
Tak jako jsou různé druhy rýže (a zaměňovat je willy-nilly hraničí s pošetilostí), tak jsou různé druhy pšenice.
Italské těstoviny jsou dělané z „durum“ pšenice, tvrdé odrůdy obilí. Taková mouka by se např vůbec nehodila na dorty, na které je lepší měkká pšenka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Durum2: Martina má pravdu. Bronz těstovinám propůjčuje drsnější povrch, na kterém pak ulpí více omáčky a na dně talíře nezůstane loužička. Špičkové těstoviny se pak ručně zavěšují na bidla a suší na horském vzduchu.
Pochopitelně toto všechno se pak poznamená i na ceně. Za málo peněz – málo muziky. -
Mistre z ostrovu, znamena to, ze s nudlemi musime do hor, nebo staci vyssi teplota vzduchu?
-
21: Vlhkost vzduchu, D mane, vlhkost bude hrát důležitou roli.
-
Semolina v Sapori na Bělohorské: 82 (nebo 85 nebo 89) Kč / kg, takže docela absurdní cena, zatím nejvíc, co jsem viděla.
Semolina na Bělohorské v italských delikatesách naproti Sapori 48 Kč / kg.
Jo a v Aromi stojí 69 Kč / kg, jsem jim minule ubrala. -
V Praze 9 – Cakovicich sidli firma LESA – dovozce italskych specialit a maji tam i malou vzorkovou prodejnu. Jezdim si tam kupovat prosciutto – maji ho skvele nakrajene a maji ho za prijemnou cenu!
Urcite se s prodavackou da domluvit i na semoline – doporucuji se zeptat, cena asi 28kc/kg – jen velikost baleni je maxi – 25kg.
Semolina se v italii pouziva na susene testoviny. Bezne pripravuji testoviny z hladke mouky 00 ruznych kvalit. http://www.molinocaputo.it/ -
Zrovna jsem narazil na pěkný článek o těstovinách a vzpomněl si na tohle téma: http://chowtimes.com/…fresh-pasta/
-
Včera jsem opět dělala domácí špagety, ale došla mouka z Aromi tak jsem to zkusila z hladké. A nemít doma balené tak jsem byla o hladu – těsto pořád lepilo ačkoliv jsem do něj nasypala asi půl pytlíku mouky. Neuvěřitelné :) Jinak další přísady 2 vajíčky, trocha soli a lžička oliv.oleje, vše pomalu promíchávané s moukou..
-
Má někdo zkušenost s tímto mlýnkem na nudle.
http://www.porkert.cz/edetail.php?…
Jak dělat, aby se nudle nelepily. -
27. Ja jsem to nekolikrat delal z hladke a nikdy se mi to nelepilo, vzdy to bylo velmi elasticke, a dobre zpracovatelne. Vidim to na maly pomer mouky a nedostatecne zamichani.
-
Můžete popsat jak se s tím pracuje? Jedná se mi o to jak se hotové nudle odebírají od strojku.