chci se vrhnout na rebarboru letos :) máte s ní někdo něco? bez čeho nemůžete, jak je to dobré?
Re: Barbora RSS
-
-
Rozhodně koláč, pak takový napůl kompot, aby bylo v zimě co do jogurtu, ale na celé čáře vede smetanový krém podle Nigelly L.
Prý je reveň chutná i v kombinaci s masem, ale ještě jsem nezkoušela. -
Řapíky OK (nejsem ale fanda).
Listy jsou toxické. Odvar prý funguje jako postřik na mšice, s trochou mýdla pro lepší smáčivost. -
Vzpomínám si velmi živě, jak před mnoha a mnoha lety pekla babička pro malého Sirnika jeho oblíbený rebarborový koláč velmi často. Rebarbora rostla mnoho let v koutě zahrady, nevyžadovala skoro žádnou péči a mladé řapíky šlo postupně odlamovat skoro celé jaro i léto. Přesný recept na koláč už neseženu, ale bylo to něco jednoduchého se žmolenkou – skoro stejný koláč pekla babička i rybízový, borůvkový atd.
-
Taky mě nepadá jen koláč – klasickej kynutej s rebarborou a drobenkou, nebo křehké těsto s tvarohem a rebarborou. Zkoušela jsem i rebarborový crumble a nebylo to špatné. Ale obecně rebarboru moc nemusím.
-
Já mám recept na vynikající džem – kombinace rebarbory a zralých až přezrálých banánů v poměru 1:1 nebo 2:1 ve prospěch rebarbory. Používám želírovací cukr v poměru uvedeném na sáčku a výsledek je neskutečně dobrý v buchtách, koláčích i v jogurtu (nebo na vánočce). Ostatně k rebarboře se hodí libovolné chuťově méně výrazné ovoce – je dost kyselá a ostrá, tak zjemnit potřebuje. Taky je vinikající v náplni na kynutém tvarohovém koláči (čerstvá i ten džem).
-
Pisulka:
to z ní dokonale :) šup sem s receptem!!!! prosím pěkně
-
na labužníkovi je úžasný recept na rebarborový koláč s pudingem, jmenuje se nějak jako rebarborový koláč pro býky, je krapet pracnější, ale velmi žravý
-
K rebarboře by se mělo podávat mléko, tvaroh, sýr…
Mléčné výrobky umravňují její poněkud negativní účinky na organismus. Zvláště ve vařeném stavu. Potvora kyselina šťavelová. Jo a pozor ti z vás, kteří trpíte ledvinovými kameny, případně dnou! Zakazuje se! Kameny jsem měla, zvítězila nad nimi s pomocí melounu a lithotryptoru a tak si ráda reveň dopřeji.
Nordy: nojooo crumble z rebarbory je výborný, díky za připomenutí! :-)))
Moirain:. hm, puding a rebarbora, mňamy! -
Tak zrovinka dnes jsem se skláněla nad rebarborou v Pražské tržnici, ale měla jsem už tolik přeplněných tašek, že se pro ní budu muset vrátit:) Kompot a onen smetanový krém od Nigelly- šlo by prosím uveřejnit? Crumble je tutovka!
-
Tady je ten recept zkopírovaný z Labužníka:
Rebarborový koláč s puginkem (pro Býky)
kategorie: koláčerecept je určen pro 0 osob(y)
Ingredience:
500g hladké mouky
1 prdopeč
160g tuku
120g cukru
sůl
1/2 sáčku vanilinového cukru
2 vejce
2–3 lžíce mléka1 kg reveně
250g cukru
1 vanilkový nebo smetanový pudink
2–3 lžíce kysané smetany
50g rostlinného tuku
3 vejcePříprava:
Očištěnou reveň nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu.
Z uvedených přísad zpracujeme těsto těsně před pečením
Těsto vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech. Okraje povytáhneme, aby přečnívaly přes okraj plechu.
Slijeme šťávu z reveně a doplníme ji vodou na 3/8 l
V kysané smetaně rozmíchaný pudink nalijeme do této šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. vaříme 2 minuty.
Do ještě horkého pudinku vmícháme postupně, po kouscích, tuk a potom, pomalu, předem rozšlehaná vejce.
Teplý podink rozprostřeme na těsto a posypeme rebarborou
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.
Upečený koláč pokapeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.Tento koláč lze připravit i z vyzrálého angreštu
Autorem receptu je Glama -
Já to dělám tak, že těsto v pekáči předpeču do lehkého zrůžovění a po upečení necukruji ani nepolívám máslem, sladký je dost.
-
10. jj, už to sem dávám, musela jsem vyhrabat recept, mám ho na pomuchlaném papírku. Aspoň mě to donutilo přepsat si ho.
Takže: asi kilo rebarbory, dvě smetany na šlehání (mělo by to být 500 ml), vanilkový cukr – asi 300g. Dávám třtinový jemný (ne zcela tmavý) v poměru 2:1 k bílému, ale to je má změna oproti originálu. A přidávám vanilkový extrakt.
Reveň oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme péci do trouby, hezky prosypanou cukrem a přikrytou alobalem. Zhruba po hodině a kousek by měla být hotová. Propasírujeme ji a vychladlou lehce promícháme s ušlehanou smetanou. Štávu, co nám zbyla pěkně provaříme a zredukujeme. Část šťávy nalejeme na smetanu s revení, promícháme a „načechráme“. Zbytkem šťávy ozdobíme při podávání. Je to bašta!!!Kompot je vlastně jen rozvar s cukrem. Očištěnou reveň rozvařím, nedávám ani želírovací cukr, ale normální krystal či krupici. Trošku rumu na potření víčka sklenice. Vydrží celou zimu a v jogurtu či tvarohu je to moc dobré…
-
minuly vikend jsem zkousela tento recept. moc dobre, dnes ho asi budu delat znova, mnam:
rebarboru nakrajet na obdelniky, osmazit zlehka na masle a zasypat hodne cukrem se lzici vody, nechat chvili povarit, ne uplne do zmeknuti.
Pripravit nebo koupit krehke testo, vyvalet a posypat nasekanymi mandlemi.
Poklast rebarborou a pect cca 30min, az je testo do zlatova. -
11, 13: Děkuji za všechny recepty. 4Kg rebarbory zahučely do krému alá Nigella, pár sklenic kompotu a vrchol byl koláč s pudinkovým krémem- krásně barevný:)
http://picasaweb.google.cz/…VanillaCream?…