Mlékárna Lacrum vyrábí bio mléko Amálka ve skle. Mají dodávat do bio prodejen, Billy, Makra, Hypernovy a Globusu. Do hyperkarketů a Makra to nemám zrovna blízko a chodím tam zřídka. Viděl jste někdo Amálku v nějaké Bille v centru? Já zatím ne..A máte někdo s tímhle mlékem zkušenost?
Bio mléko amálka RSS
-
-
Tak já zatím v Bille zaregistrovala od Amálky pouze sýr a ten je moc dobrý. :)
-
doporučuji ještě méně známé mléko od paní citterbatrové
http://ekofarmabrezi.cz/
kravské a NEHOMOGENIZOVAÉ to jest s lahodnou zátkou husté smetany :) doporučuji! (biozahrada, biotop, občas albio) -
Sýry Amálka vídám v Billách (a v Makru) běžně, mléko nevím.
-
Jo, to nehomogenizované bych brala, ale budu si muset počkat, až bude nějaká tráva. V zimě (ehm vlastně už na jaře) je prostě mléka málo, v Biozahradě jsem se poptávala a prostě výpadek..Ta Amálka mě prostě jen zajímá, kupuju z nedostatku jiných příležitostí pořád Olmu a nějak už to není ono. I když stejně v chuti za poslední dobu vede jedno lokální a organic mléko koupené v New Yorku, to byl bez nadsázky nápoj bohů.
Martina: no právě, jen ty sýry. Mléko ve skle jsem od nich zatím nikde nepotkala a moc o něm nevěděli ani potenciální distributoři. -
Jo a ještě koukám na to mléko z odkazu, ale to je jen kozí..nebo koukám špatně? Přiznám se, že to jedna z mála oblastí, kam jsem nepronikla. Mléčné výrobky můžu jen z kravského mléka, strašně mi nevoní ani kozí ani ovčí produkty (ty jsou trochu snesitelnější). Vím, že se o moc připravuju, ale bojím se, že tohle nezlomím..i když chutě se prý věkem mění.
-
Hm, AVG mě nechce na ten odkaz pustit.
Ale Olma je stále to lepší, co se dá sehnat. U mě vede mléko od anglického mlékaře, čerstvě vyzvednutné za dveřmi. Ve skle, plnotučné, pochopitelně. Mňamy!
Na Amálku (mléko) jsem ještě nenarazila. Sýr mají dokonce i v naší šílené kantýně a je výborný. -
Dv:
nn, dělá i kravské. ty sránky jsou bohužel nějaké divné, poznávací znak je obyč průhledná petka s červenýn uzávěrem, nemůžu na něj dopustit.
já jsem teď zrovna v švýcarském valais, tak se pokusím taky nějaký mléčný standard ulovit. většinou to tady není problém.
udělat nezávadné mléko evidentně umíme, udělat ho dobré i nezávadné to bude ještě na dlouho :)
-
a jinak zpět k tématu – amálku ve skle jsem neviděl a chci! jeslti uvidím, podám report! :) co tak potom udělat jeden sedací SCUK o mléce :)
zajímavý tip
-
Super nápad, scuk o mléce!!!
-
scuk v mléce! :D
-
Mlékosraz, neboli tvaroh?
-
hm, scuk mleko:) zni to zajimave. do toho bych se mozna i pridala, jenom ze nevim, jestli muzu – kdyz se snazim neomezovat pri hodnoceni na libi/nelibi:) mleko jenom kravske, anebo i dalsi druhy?
-
12. ano, ano, pěkně se srazíme – anóbrž scukneme! :-)))
-
Dv: Po biomléce Amálka ve skle se ptejte v Biotopu ve Školské, je to v centru a Billa je asi dvě minuty pěšky, tak by vám to mohlo vyhovovat.
V Biotopu a v jiných bioobchodech (Rozmarýna, prodejny bývalého Albia apod.) mají mléčné (kravské) bio-dynamické výrobky z Alp od firmy Berchtesgadener Land: od mléka – nízkotučné, plnotučné, v tetrapaku i ve skle (plnotučné ve skle má pod uzávěrem takovou tu smetanovou zátku, kterou musíte propíchnout, jinak mléko neteče) -, přes máslo, tvarohy (bylinkové, zjemnělé jogurtem a šlehačkou…), smetanu na šlehání, zakysanou smetanu, creme fraiche až po jogurty všemožných příchutí. Kromě mléka doporučuji rozhodně máslo A tučný tvaroh. A creme fraiche. A jogurty. Jo a zbytek taky. -
Díky za informace! V Biotopu se občas vyskytuju, bohužel obvykle těsně před zavíračkou a to je pozdě. To alpské jsem plnotučné měla – v tetrapaku a nijak nenadchlo. Ani nezklamalo, ale chyběla slast smetanové zátky a ultimátní chuť :)
Pro mléčný scuk jsem všema deseti! Jen jestli bude co ochutnávat, proti trhu jinde je to tu děsně unifikované.
Pivli: britské mléko za dveřma jsem taky milovala. To New Yorské se mu ostatně podobalo :) -
britské mléko za dveřma má i svou stinnou stránku, jmenovitě jeho hlučné doručení v nekřesťansky ranní hodinu. Dlouhá léta jsme to trpěli – spíme s pootevřeným oknem – a pan mlíkař si jakoby na just zrovna před naším barákem přerovnával na voze bedny. A hvízdal, falešně a na jedno brdo.
Na smetanovou zátku se brzy naučili chodit ptáci, rozklovali hliníkový uzávěr a pili. Nejsem žádný citlivka, ale kde s tím zobákem byli před tím? Na trávníku zkoumajíce psí trus?
Mléko nyní kupujeme v supermarketech.
-
Mě chutnalo i to supermarketové, dobré a nešizené. Myslím, že tu debatu už to někdo někdy vedl, ale jak se možné, že britské mléko chutná úplně jinak? Tak výrazně sladce. U jižanských lučin to člověk pochopí, ale je britská pastvina tak úplně jiná než české luhy? Obdobnou chuť jako má britské (a i to výše zmíněné americké) mléko jsem nepotkala ani u české bioprodukce, ani u sedláka, co od něj přes léto bereme mlíko na vesnici.
-
Bohužel chuť mlék nemohu osobně hodnotit. Ztratil jsem totiž, v určitém věku, schopnost syrové kravské mléko trávit bez antisociálních následků. Mnozí Asiati prý tuto schopnost (enzymy?) vůbec nemají.
V čaji a v bešamelu se chuť mléka těžko odděluje od ostatních! -
18: Dv, nebude to ovlivněno jen pastvinami, ale také plemenem krav.
-
Mít na výběr mazi mlékem od mlékaře a supermarketovým, kupuju špuntovku (na drzé ptactvo) a volím hlučného a falešně si pískajícího mlékaře. :-)))
Ale je fakt, že to supermarketové mléko v kanystříčcích je také výborné. Občas si ho přivezu a švagr si ho vozí vždycky když má být delší dobu v ČR. Už mu to naše české prostě nechutná. -
Naja, já si teď koupil UHT trvanlivé biomléko, co slibovalo výbornou chuť a chtnalo stejně hnusně, jako jakékoliv jiné UHT trvanlié mléko …
-
Mléko od Amálky se mi konečně po několika nezdarech (vyprodáno) podařilo zakoupit. Nezklamalo, je moc dobré, lepší než olmí.
-
22: 120°C záhřev zničí kromě veškerých MO a většiny spor i chuťové niance, to dá rozum!
-
24: Samozřejmě. Pak je ale raklamní slogan na obalu „Výborná chuť z lesů a luk“ klamání spotřebitele.
-
Možná by se tenhle příspěvek hodil do jiného fora, ale když už jsme u té Amálky… Koupila jsem dvě lahve amálky, na kterém se usazuje hutná smetana pěkně u krčku skeněné lahve..tučné je tedy dost. Datum spotřeby 25.4., z obchodu šly lahve rovnou do ledničky. Jedna láhev dobrá, druhá lehce nakyslá. Nevím, kde se stala chyba, ale každopádně je mi dost líto kvalitní bio mléko á 30 Kč za necelý litr jen tak vylít. Tak hledám, co s tím (a současně nemám žádné zkušenosti s výrobou domácích mléčných výrobků, jsem technologický srab.)Poradíte někdo něco lehkého? Jde z lehce kyslého mléka třeba tvaroh? Tuším, že i zkyslé mléko se pilo (kyška) ale bojím se, aby ta chuť nebyla odporná, jsem zvyklá na kysané mléko jen z obchodu. Prostě volám sos..
-
Z lehce zkyslého jinak neupraveného mléka jde udělat tvaroh.
-
Zahřejte ho těsně před bod varu, ono se zdrcne a pak nechte na plěně na jemném sítku vysušit. Bude z toho takový ten dobrý tvaroh jako za našich babiček.
Dělám ho, ale přidávám citronovou šťávu nebo vinný ocet aby se mléko srazilo. Pasterované. -
26. Z lehce nakyslého mléka dělám palačinky nebo lívance anebo s ním v pohodě třeba zadělám knedlíky. sice se tím v tomhle případě ztrácí ta výhoda bio, ale rozhodně se dá zužitkovat.