Dočetla jsem se, jaké blahodarné účinky by artyčoky měly mít na játra a už delší dobu si říkám, že bych je chtěla ochutnat, ale bohužel nemám ponětí kdy a kde je shánět. Kdy mají artyčoky sezónu a daji se u nás nějak rozumně sehnat (i v bio kvalitě)?
Artyčoky RSS
-
-
Moc přesná informace to ode mě nebude, ale pamatuju, že jsem je viděla na poli v Bretagni na začátku července (na pohled vypadaly jako že jsou akorát).
Včera v Hornbachu jsem koukala na jejich semínka, na dobu sklizně jsem se nepodívala. -
Je to v podstatě bodlák. Bretaň, začátek července, zní velmi věrohodně.
Zde jejejich sezóna potvrzena: http://www.eattheseasons.co.uk/…rtichoke.htmJá je mám rád v každou roční dobu. Grilované a naložené v nálevu s česněkem a olivovým olejem. O nějakém blahodárném účinku na játra jsem neměl potuchy, ale mám hned další důvod zaběhnout do supermarketu pro sklenici a nebo dvě!
-
Artyčoky syrové měli tuhle v Tescu v Praze.
-
Achtyšoky :) Na játra je nejlepší bodlák ostropeřec, a pak taky nechlastat… :)
-
5. Ostropestřec mariánský. Na játra učiněný balzám. A kdo to nechce používat ve formě koření (byliny), doporučuji Simepar, je to výtažek z ostropestřce (to je slovo!) + vitamíny řady B. Po mononukleoze výborný podpůrný prostředek. A taky na prochlastaná játra, pochopitelně. ;-)
-
Ostropestřec mariánský = Silybum marianum.
Ha, ha, ha. Silly bum!
Recitujte se mnou:
Mariana bum, koupila rum
Koupila husu, dala jí pusu
Husa ji štípla, Mariana do rána chcípla. -
K #7
Clovece kdyz uz sjizdite ty jedy, tak nepublikujte na Internetu