Právě jsem zjistila, že na FF Masarykovy univerzity se na jaře vyučuje předmět „Potrava, jídlo, strava v dějinách“. V Brně bohužel nebudu, abych se tam zkusila vetřít, každopádně v anotaci předmětu je doporučená literatura. Třeba bude některé nadšence zde zajímat. Dávám komplet, ať si mohou vybrat i případně polsky-rozumící:-)
Hlad a hojnost :dějiny stravování v Evropě. Edited by Massimo Montanari, Translated by Zora Jandová. Praha : Lidové noviny, 2003. 227 s. ISBN 80–7106–560–9.
Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Edited by Magdalena Beranová. Vyd. 1. Praha : Academia, 2005. 359 s., [1. ISBN 80–200–1340–7.
Tradiční české kuchařky :jak se vařilo před M.D. Rettigovou. Edited by Magdalena Beranová. 1. vyd. Praha : Libri, 2001. 279 s. ISBN 80–7277–075–6.
Hodovní stůl a dvorská společnost :strava na raně novověkých aristokratických dvorech v českých zemích (1550–1650). Edited by Josef Hrdlička. Vyd. 1. České Budějovice : Historický ústav Jihočeské univerzity, 2000. 337 s. ISBN 80–7040–462–0.
Kuchařstwij : o rozličných krmijch, kterak se užitečnie s chutij strogiti magij, jakožto zwěřina, ptácy, ryby a giné mnohé krmě wsselikému kuchaři aneb hospodáři, knijžka tato potřebná y vžitečná, a ocet jak se dělá, také zadu naydess. Edited by Čeněk Zíbrt. Na Nowem Miestie Pražském : Nákladem F. Šimáčka, 1891.
Brillat-Savarin, Jean Anthelme: Fyziologie chuti aneb Úvahy o gastronomickém umění. Lidové noviny, Praha 1994, 310 s.
Rolník v evropské tradiční kultuře. Edited by Josef Petráň – Lydia Petráňová. 1. vyd. Praha : SET OUT, 2000. 215 s. ISBN 80–86277–08–9.