Očekávám návštěvu z Petrohradu (mladé polovegetariány) a tak nějak se sluší, abych jim nabídla nějakou večeři slavnostnějšího rázu ala „typická česká kuchyně“. Zjistila jsem, že vlastně nevím, co typicky česká kuchyně kromě svíčkové, knedlo – vepřo a ta vůbec je. Poradíte?
České menu RSS
-
-
Polovegetariány možná nadchne smažený sýr, tvarohové buchty, buchtičky se šodó, nudle s mákem, palačinky se sýrem a špenátem, zemlbába, smažený kapr s bramborovým salátem… Co je to tedy „mladý polovegetarián“?
-
bramboračka, bramboráky, ovocné knedlíky, kynutý koláč se švestkama… a pak nemáme být obézní národ s vysokým výskytem kardiovaskulárních chorob :o)
-
ještě smažený květák nebo žampiony.
Polovegetarián – to jako že jí ryby? Kapr na 100 způsobů. -
Bramborový placky, šišky se strouhankou
-
No problém je, že jejich stravovací zvyky neznám tak do detailu, takže možná některé druhy masa jedí..(ale spíš asi ne) Ryby jedí určitě. Když tak jsem o tom přemýšlela, největší problém je s hlavním jídlem. Polévek a buchto – koláčů máme specifických celkem dost. A že jsou to mladý holky tak se bojím,aby jedly smažený..
-
Všechna ta skvělá jídla z brambor tu už padla.
Jako hlavní jídlo? To snad jedině třeba zapečený květák nebo zeleninové krabanátky. Napůl s vločkami jsou moc dobré.
Když jsem před lety měla (skoro) vegetariánské období, ulítávala jsem na nich. -
6. V tom případě bych opravdu šel do nějaké té miloušké rybišky. Glum.
-
A k tomu bandory, milášku. Glum, glum.
-
S těmi rybami…vzhledem k tomu, že jsou z Petrohradu, tak aby to nebylo trochu nošení dříví do lesa. Myslím, že v ruské kuchyni budou mít ryby asi bohatší tradici než v české. Což mi připomnělo polévku ucha v jedné restauraci, mňam.
Vejce s koprovou omáčkou a knedlíkem mě ještě napadlo (osobně jsem masožravá, takže s tím nemám zkušenosti, ale slyšela jsem, že se to dělává) -
Tak co jim prostě udělat zavinuté menu? Polévka jakákoli z navržených, jako hlavní chod závin na slano (se špenátem, sýrem, nivou, tunakem, lososem…) a jako dezert strudl :)
-
11: To není špatný nápad, akorát stran dezertu ještě uvažuju o ovocných knedlících..:sice ze zmarzeného ovoce, ale myslím, že to je hodně typicky české :) (nebo aspoň doufám, že to dávno před námi nevynalezli Rakušani, Maďaři nebo Bavoři :)
-
a co třeba houby…houbaření je myslim taky docela typicky česká záležitost ne? třeba kubu udělat :)…škoda jenom, že čerstvý hříbky se teď asi budou blbě shánět, ale daj se použít i sušený :)
-
Kuba, škubánky s mákem, makový buchty, kyselo, kulajda, halušky s bryndzou, zelňačku, … plzeň :D
-
Houby budou stoprocentně! Nejspíš v kulajdě. Sušený samozřejmě :)
-
Jasně, lysohlávky, známá česká specialiata :)
-
10. Koprovku s knedlíkem a vejcem bych si nedal, nesedí mi to k sobě – když je ke koprovce místo masa vejce, tak doporučuju jako přílohu spíš vařené brambory.
-
No tak my teda ke koprovce knedlík s vejcem natvrdo občas děláváme, a nějak nám to nevadí, ale my to doma dělávali vždycky (zato s masem jsem ji nikdy nejedla, vždy vajíčka a buď knedlík, nebo brambory),
ale už míň chápu čočku nakyselo s knedlíkem… -
čočku nakyselo s knedlíkem??? to zni ukrutne exoticky…
-
Díky všem za brainstorming! Nakonec byla kulajda, i přes můj odpor ke smažení bramboráky a tvarohové ovocné knedlíky. Jinak zcela české asi není dneska už nic :) – všechno z menu jim něco připomínalo. U bramboráků prý cosi podobného jedí se zakysanou smetanou (?) a ovocné knedlíky jim připomínaly jakési ukrajinské „vareniky“. Vzhledem k tomu, že o ruské a ukrajinské kuchyni nevím nic, tak jim to budu věřit:) Jo, ale naprostou a nikdy nevídanou novinkou byl tvaroh na strouhání, takže aspoň něco!
-
Tak hlavně, že chutnalo! Vareniky jsou podobné jako pelmeně a plní se vším možným i na sladko višněmi, tvarohem. Ale ovocné knedlíky bych s tím nesrovnávala.
Tvaroh na strouhání jsem v jiné kuchyni taky ještě neviděla. Možná je fakt NÁŠ :o)
-
Re: Tvaroh na strouhání – snad paneer (indický subkontinent). Až na to, že paneer se normálně nestrouhá, i když by strouhat šel.
-
hm:). co se tyce vegetarianskych jidel, mate tady uzasny chleb. ale jinak – mozna tu kulajdu – nic takoveho si v rusku nepamatuji, taky houboveho kubu, a nejaka „horska“ jidla, jako je kyselo a tak. osobne nevim, jaka navic vegetarianska jidla by se mi tady libila (a me ceske pratele jsou na tom nejak podobne, takze prezivame na ajurvedske kuchyni) – smazeny syr rozhodne ne, bramborak taky ne (asi jsem nepochopila tu jemnost chuti), ovocne knedliky nemusim:)(ani obycejne, snad nikdo za to me nebude bit:)). „jakesi“ vareniky se delaji v rusku i na ukrajine (i u nas na sibiri:)), a plni se vsim moznym vcetne brambor…ale i ty nemusim nasladko -vsechno to lezi potom v zaludku jako kamen.prekvapilo me, vazne nemate zadna zeleninova jidla? jako francouzi a italove?
-
I do leča se rve buřt a vajíčko.
Ale děláme doma zeleninový kotlík a tam místo uzeniny dáváme cuketu. A vajíčko také…
Co se týče zeleniny, máme hodně zeleninových a luštěninových polévek.
Jinak snad květákový mozeček, květák či brokolice (pěstovala se s úspěchem i v dávných dobách v Podkrkonoší) se strouhankou, nějaké ty placičky…kapusta zapečená, plněné zelné listy – ale když se tam nedá maso, tak se dá rýže (stejně jako do paprik či rajčat -tam by šel i sýr), případně třeba sojová drť či granulát a to už taky není až tak české…
Fazolky na smetaně, dušená mrkev (s i bez masa)…
Francouzi a Italové zase nemají bramborák a kynuté ovocné knedle. To už tak je. S ohledem na zeměpisnou polohu. -
Však my máme zeleninová jídla, ale jde o spíš o krajové věci – a většinou tam nechybí třeba kroupy, zelí nebo podobné potraviny, které každý nemusí.
No teď mi kamarádka psala, že ovocné knedlíky pak v restauracích na menu hledaly marně, takže myslím, že začala pochybovat, zda jsem jí něco nenakukala :) Vcelku mě to překvapuje, protože bych neřekla, že české hospody vaří sezonně (tedy čekají na čerstvé ovoce) navíc ovocný knedlíky 100% dodává přítel většiny českých restauratérů Nowaco.. -
:)) s ohledem na zemepisnou polohu bychom na sibiri nemeli mit vubec zadna..ale me detstvi jich bylo plne. dobre, spis u babicky, ta bydlela o neco jizneji, ale stejne. uz ten borsc(klasicky) je zeleniny plny.
mne se nejak zda, ze je to spis otazka zvyklosti, nez zemepisne sirky. neco by u vas i rostlo, ale nejite to. anebo jsem postrehla, ze nektera zelenina, treba zeli,mrkev,nebo cervena repa, je prilis velka, prilis hruba a naprosto postrada jakoukoli chut. nechapu, vzdyt jsou odolne plodiny. nebo je to tim, ze kupuji veci v supermarketech? -
26.:Bramboračka, zelňačka, rajská, špenátová, květáková, brokolicová polévka ve spostě variant. nebo prostě zeleninová polévka (taková ta miminkovská) třeba s krupkami a česnekem nebo s droždím…
Luštěninové polévky v kombinaci se zeleninou a bramborem…čočkajda, fazulajda, hrachovka… :-)))25. A koukala do moučníků? Často bývají ovocné knedle zařazené tam… :-)
-
26. Jenže boršč (klasický) není pokud vím vegetariánské jídlo – jde o jídlo, které se dá na vegetariánské snadno upravit. Když budeme podobně přistupovat k české kuchyni, taky těch původně nevegetariánských, ale snadno na vegetariánské předělatelných jídel najdeme hned víc. Jak psala Pivli – zelenina se u nás dává hodně do polévek. Taky se jí syrová, nebo se nakládá na zimu. Potom je tu spousta bezmasých jídel z hub.
-
Nojo, kvašená a nakládaná zelenina. Zelné a mrkvové saláty. To je fakt. (případně počeštěné korejské kimči a ruská čeremša, mňam) .-)))
BTW: moc dobré zeleninové jídlo dělá Babica. „Ratatuli“ – a doporučuju podávat s kečupem! To je pak úplná zeleninová smršť. :-)))
-
Kynuté knedlíky s vajíčkem, k tomu okurka a nebo nakládané houbičky.
Bramborový knedlík sypaný smaženou cibulkou, se špenátem a možná i „volským okem“.Paní J si velmi oblíbila českou čočku na kyselo. Jednou ji sama vařila, když nás přišli navštívit známí britští Moraváci. „That smells lovely, what is it you cooking?“, začenichali.
Paní J zatápala po těch asi 20ti slovech, co se kdy naučila, nadzvedla poklici, ukázala do hrnce a řekla: „Kočka!“