Pěkně podaný a vysvětlený článek o spropitném v USA. Zapomeňte na
„pouhých“ 10%, teď frčí dvojnásobek. Kolik dáváte vy?
http://waitbutwhy.com/…tipping.html
Spropitné v USA RSS
-
-
Já dávám podle kvality obsluhy a jídla, avšak řídím se i cenou jednotlivých položek na jídelním lístku. Když mají někde vodu za 50 Kč 0,33 l, přičemž se nejedná o žádnou „nóbl“ restauraci, se spropitným se krotím. Když je jídlo a pití rozumně naceněné a kvalita na výši, neváhám dát více než 10 %. Stejně tak za výbornou obsluhu rád „přitlačím“ na spropitném. Ne vždy však dodržuji výší spropitného kolem 10 % a to v případech, kdy finální účet dosahuje tisícových částek. Myslím si, že u nás oproti USA není taková tradice dávat vysoké spropitné už kvůli tomu, že na mzdovém ohodnocení zaměstnanců v gastronomii se spropitné nepodílí takovou měrou, jako v USA.