Dobrý den, potřebovala bych poradit.Chci koupit univerzální kvalitní nůž pro domácí kuchyni.Co mi doporučíte?Děkuji
Nože RSS
-
-
každý si kvalitu představuje jinak, už tu pár témat je.. nebo speciální forum knife.cz..
1) záleží kolik peněz
- záleží na používání a uvědomělosti uživatele – sebelepší nůž který budete krájet „talíř“ atd.. je k ničemu a vyhozené peníze
-
Jak už napsal petr71, pokud nenapíšete, kolik chcete investovat, těžko radit.
Navíc bych dodala, že podle mého názoru je jeden universální nůž málo. Moje minimum je velký kuchařský nůž s čepelí aspoň 20 cm a malý nožík přibližně 10 cm na čištění zeleniny apod. To už je ovšem subjektivní… -
Osobně mám jednoho japonce 20 cm s uhlíkovým ostřím. O toho se ale musí člověk poměrně starat a broušení také není žádná sranda (mimo jiné i kvůli ceně kvalitních brusných kamenů). Dále mám nože Fiskars, u kterých bych řekl, že poměr cena/výkon je velice dobrý. V kombinaci s Fiskars brouskem se jedná o moc dobré řešení, které je snadné na údržbu. Pokud bych měl velmi malý rozpočet, vůbec bych se nebál nožů z IKEA. Jeden mám a není vůbec špatný. Jak napsal/a molie, jeden univerzální nůž řekl bych nestačí. Také mám kromě „velkých“ nožů i nějaký ten menší právě na čištění zeleniny.
-
xIndian: mám jeden nůž od Fiskars a zdá se mi, že se stašně rychle ztupí. je pravda, že to může být tím, že s ním krájím skoro všechno :D ale nemůže to být taky nekvalitním brouskem? nevíte?
jinak zaujaly mě japonské nože, zdá se mi to jako dobrá investice. brousíte si jej doma sám nebo nosíte k nějakému specialistovi? -
Fiskars se sice rychleji tupí, ale zase se snadno brousí :) Záleží však také na umu brusiče a pod jakým úhlem je ostří nabroušeno. Nejsem žádný odborník, proto doporučím navštívit fórum knife.cz, kde jsou dostupné vyčerpávající informace nejen o broušení.
Japonský nůž si brousím sám, ale je to docela hodně práce. Zase pak ale vydrží hodně dlouho ostrý. Výdrž ostří se však odvíjí i od použitého materiálu. Japonce jsem si pořídil s kovaným a kaleným vysokouhlíkovým ostřím, které je opravdu velmi tvrdé, avšak na jeho nabroušení není možné použít normálních brousků, protože ty jsou prostě měkčí, než ostří nože :) (zjednodušeně řečeno). Proto v takovém případě se nevyhnete pořízení kvalitního japonského brousku, který často svou cenou převyšuje cenu nože. O uhlíková ostří se musí člověk také starat, jinak může zkorodovat. Stačí však nůž po použití pečlivě umýt a protáhnout kouskem špeku, nebo jinak promastit. A jedna podstatná věc: nůž s uhlíkovým ostřím není možné používat na sekaní kostí a krájení jiných tvrdých potravin, protože díky vysoké tvrdosti je dost křehké. Při kvalitním nabroušení je však možné se takovým nožem i oholit :)
Jinak nůž jsem kupoval přímo z Japonska na webu http://japanesechefsknife.com/ . Mají tam i popsané techniky broušení, stejně tak prodávají brusné kameny (ale za poměrně vysoké ceny, dá se sehnat levněji u nás).
-
Zdravím. Nechci dělat reklamu, ale japonské nože bez problémů nabrousíte těmito brousky: http://www.knife.cz/?… ta keramika je jen o půl stupně měkčí než diamant.
Co se týče nože Fiskars, tak to že se snadno ostří i tupí značí, že je buď z bláta (nekvalitní měkká ocel) a nebo nůž někdo přepálil na brusce a tím ocel popustil. Z levnějších nožů bych spíš doporučil Victorinox a nebo Pok. -
Páni, díky za informace! Mám co studovat. Ty japonské nože mě teda nadchly. Prodávají se v ČR v kamenných obchodech nebo jedině přes net? Přímo z Japonská objednávat nechci.
-
Nejlépe a hlavně nejlevněji je seženete na http://japanesechefsknife.com/
Do čtyř dnů je doma. U nás se dají koupit např: http://www.noze-nuz.com/…ske_noze.php ale připravte se na podstatně vyšší cenu, i více než dvojnásobnou. Když už bych do nože investoval takový peníz, zaměřil bych se na ocel VG10.