Dnes jsem v řeznictví, kde mi zatím vždy připadalo, že celkem umí,
požádala o naporcování jehněčího hřbetu na kotlety (umím to, ale co se
s tím budu dělat, když odborník to určitě zvládne lépe a tychleji).
Jasně, není problém. Hřbet odnesli dozadu, zpátky přinesli balíček, já
zaplatila a šla.
Doma rozbalím a koukám jako blázen. Jako kdyby ten hřbet projeli
nářezákem (ale zase tak rychlé to nebylo…), žádná snaha o oddělení
kotlet podle žeber, prostě přeřezaná žebra jak to vyšlo, vlastně ani
stejnoměrné ty vzniklé plátky nejsou. Takže nevím. Z ciziny jsem zvyklá,
že dostanu úhledné kotletky. Ano, pokud to na mé přání naporcují ze
hřbetu, zaplatím si samozřejmě i zbylou kost.
Takže dotaz: jak se v Čechách správně porcuje jehněčí hřbet na
kotlety?
Protože jestli takhle, příště si dám tu práci a udělám to sama.
Porcování jehněčího hřbetu na kotlety RSS
-
-
Porcuje se podle toho, jestli je řezník profesionál nebo lempl. Stejně tak třeba naše oblíbená hovězí oháňka – slušný řezník nařeže na jednotlivé články, lempl to klidně vezme středem kosti. Ale oháňku si člověk doma bez problémů nařeže sám, zatímco s porcováním jehněčího hřbetu si sice jakž takž poradím, ale kleju u toho poměrně dost.