Máte prosím někdo tipy na dobré restaurace v česko-saském příhraničí (Dresden, Radebeul, Bad Schandau, Rathen, Wehlen, Jetřichovice, Vysoká Lípa atd.)? Díky…
Drážďany a Českosaské Švýcarsko RSS
-
-
Na Stodolci…
-
Tisá – útulná kavárna a restaurace a milá obsluha, doporučuju vyzkoušet domácí koláče http://www.refugio.cz/
Ostrov – Pod Císařem, dobrý kuchař (svíčková stojí za to, jedla jsem ji opakovaně), prostředí restaurace horší (WC, obsluha průměr), dřevěná veranda s výhledem do ostrovských stěn má ale své kouzlo
Na Tokáni (na sever od Jetřichovic)- polévka a klasika OK, ač jídelní lístek nevypadá zas až tak vábně, naprosto odlehlé místo uprostřed lesů
Ottomuhle – vyzkoušeli jsme polévky a nebylo co vytknout
Jinak restaurace v této oblasti (Labské pískovce, Česko-saské Švýcarsko vesměs zklamání, naleznete-li něco zajímavého, budu vděčná za tip, jezdíme sem relativně často -
Mno na Scuku jsou dva zářezy, Stodolec a Landgasthaus Lohsdorf, bohužel oboje je pro pěší turisty těžce z ruky. Kdysi dávno jsem měl v penzionu Vesna v Srbské Kamenici skvělé borůvkové knedlíky, ale to už je hezkých pár let – a vzhledem k tomu, že ani nemají webovky, dost možná už ten penzion ani nefunguje…
A nějaké tipy na Drážďany? Četl jsem pár recenzí na Jižním svahu, ale třeba bude mít někdo aktuálnější info. Chtěl bych vyzkoušet soljanku, nebránil bych se něčemu tureckému/vietnamskému…
-
V drážďanském Neustadtu znám místo, kde maji skvely kebab a vlastně cela ulička je plna různých podniku. Je kolmá na Jordan strasse myslím. Zkusím večer dohledat…
-
Tak je to Mydea Oriental Lounge na rohu Alaunstrasse a Louisenstrasse. Prvně jmenovaná ulice je ta zmiňovaná v předchozím příspěvku.
-
Také se připojím, nevíte někdo o nějaké fajn nekuřácké kavárně buď u Hygienemuzea, nebo u Zwingeru, nebo někde podél Pragerstrasse? Pozítří budu v Drážďanech celé odpoledne, vyloženě velké obědové jídlo nehledám, oběd má být na lodi, ale potom tam budu až do večera a docela bych si ráda někde příjemně sedla na něco menšího.
-
Tak jsem zpět z výletu a zde je pár postřehů:
Schloss Wackerbarth (Radebeul): gastronomický highlight – půlhodinová cesta tramvají č. 4 rozhodně stojí za to. Dorazili jsme sem až večer – nikde ani noha, takže jsme měli zámecký parčík a vinici jen sami pro sebe. V záři zapadajícího slunce to tu mělo úžasnou atmosféru(trochu mi to připomnělo Tróju se zámečkem a vinicí sv.Kláry). Meníčko restaurace se mění podle sezóny, my jsme si dali lehkou véču, nejprve pečivo s máslem ovoněným šalvějí, poté chlazenou okurkovou polévku s gynostemou pětilistou (naprosto jednoduché a přitom výborné), dále naloženého herinka podávaného s kousky vodního melounu, avokáda a estragonu (zvláštní kombinace, ale dohromady to bylo super) a jako hlavní chod rybí šašlik (tygří krevety, mořský vlk a lososovitý pstruh). Vzhledem k počasí jsme si ve dvou bohatě vystačili pouze s těmito čtyřmi chody, navzájem jsme si uzobávali z talířů, k tomu jsme dali čtyři skleničky slušného domácího ryzlinku. Celkem placeno 52 eur, což je podle mého skvělý poměr cena-kvalita – a upřímně řečeno netuším, kde bych měl v Praze hledat podobný podnik.
Dürüm Kebab House (Prager Str.) : solidní kebabárna na strategickém místě, přes poledne je tu pěkný frmol, je fajn, že se tu dá sedět venku. Našinec zvyklý na unavené přílohové zelí z pražských kebabáren je fascinován obří kupou krásně vypadajícího čerstvého salátu za pultem. Obrovský hovězí Dürüm za lidovou cenu 3,90 eur bohatě postačí jako vydatná svačina pro dva.
Brauhaus am Wadschlösschen (Bautzner Str.) : protože jsem právě dočetl Rudišův Konec punku v Helsinkách, chtěl jsem stůj co stůj ochutnat echt endéeráckou soljanku – proto jsme zamířili do téhle pivnice na dosah od labských zámečků. Kromě soljanky jsme zkusili Bratwurst (na tom snad nejde nic zkazit), okurkový salát (hnus fialový jak ze školní jídelny), matjesové filety (ty byly docela dobré), čerstvě upečený/rozpečený preclík a k tomu poněkud nevýrazný domácí kvasničák. Z terasy se naskýtá pěkný výhled na kontroverzní Waldschlösschenbrücke, zákrut Labe a panorama centra Drážďan. Kolem poledne je možné pozorovat i hardcore dederony s ponožkami v sandálech jak okupují místní Biergarten, s plastovým tácem v rukách stojí spořádaně ve frontě u okénka a následně odebírají krmení v podobě wurstu s hranolkami a kečupem, buřtového salátu a dalších obskurností. S roztomile kýčovitými pivními zahrádkami v bavorském stylu to tu má pramálo společného, spíš mi to tu připomínalo socialistické rekreační středisko kdesi na Bruntálsku. Milovníci skanzenů nechť sem vyrazí, na jídlo však raději jinam…
Hospoda Na Stodolci (Dolní Chřibská): sympatický podnik v pěkně opraveném statku (nevýhodou je ovšem příšerná dostupnost – autobusy linky 434 mají děsné intervaly, takže hladoví pěší turisté to mají docela složité). Pozitivem je naopak příjemné prostředí a komunikativní servírka. Nejvíce mi tu chutnal pečený pstruh (možná bych uvítal méně kmínu a naopak více bylinek). Pečená kachna byla fajn, ale už jsem jedl lepší, moc dobré bylo naopak jehněčí kolínko se špenátem a bramborovými šiškami. Úžasný byl hovězí vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Celkově vzato, Stodolec není nic světoborného, ale v kontextu českých regionálních hrůz je to vcelku unikátní oáza klidu, míru a dobrého jídla, kam se v budoucnu rád vrátím.
Kyjovská terasa (Krásná Lípa-Kyjov): typická ukázka severočeského gastropekla – na jídelním lístku jsou perly typu „rybí salát z kuřete“, „farfálle“ s kuřecím masem, bezlepkové těstoviny s taveným sýrem(!). Občerstvovali jsme se tu před třicetikilometrovou tůrou (lepší alternativa v Kyjově není) a celkový dojem byl silně rozporuplný: extrémně hnusná žampionová polívka ze sáčku, výborný uzený pstruh impotentsky servírovaný na holém talíři s krajícem chleba (saláty v tomto koutu země dosud nevynalezli), prefabrikované knedlíky s ovocem z kompotu (okolní lesy jsou plné borůvek) zalité hektolitrem levného margarínu – ovšem se snítkou nádherně voňavé máty očividně pár minut předtím utrhnuté na zahrádce. Fakt totální ukázka zmaru:( Takže good luck všem, kteří také vyrazí do těchto končin!
-
Před chvilkou jsem Dürüm z Prager str. měl a byl super :-) Hodně poctiva porce!
-
Opět Drážďany – nevíte tam někdo o dobré cukrárně? Směr k Zoo výhodou, ale není problém kdekoli v centru, auto necháme na Altmarktu.
-
Ještě k Českému Švýcarsku. Je to kousek mimo – ve Šluknovském výběžku v Dolní Poustevně. Je tam výborná mexická restaurace. Je ale potřeba rezervovat si místa dopředu, bývá dost často obsazená. Jeden čas dobře vařili i Na Vlčárně, ale dlouho jsem tram nebyl. A ve Varnsdorfu je výborná pizzerie Prishtina. Interiér nic moc, ale kromě výborné pizzy tam dělají skvělý gyros se spoustou zeleniny, čestvě upečeným chlebem, feferonkami a sýrem.
Rozhodně doporučuju. Pokud budete hledat ubytování v okolí mrkněte na http://www.ceske-svycarsko-ubytovani.eu/. Na ty -
ad Vlčárna v Krásné lípě (www.vlcarna.cz) – nedávno byla v „návratech“ pořadu Ano šéfe a dostala dvě hvězdy. Jídlo na kameře špatně nevypadalo, takže za vyzkoušení to stojí, protože ve šluknovském výběžku je to celkem slabota.
Zmíněná mexická restaurace v Dolní Poustevně se jmenuje Chilis, ale web asi nemá?
Nevíte o nějaké restauraci, či bistru, které zde začalo vařit vietnamská jídla?
-
S tou slabotou je to pravdu. Na to, že je tady potenciál turistů z Německa i Čech by to mohlo být lepší.
Mexická restaurace webovky nemá, ale něco málo údajjů je na http://www.firmy.cz/…ustevna.html.
Přímo jen vietnamské jídlo to nevím, ale v Rumburku na pěší zóně je je čínsko – vietnamská restaurace a tam dělají polévku Pho BóDříve také byla docela dobrá restaurace Mlsná Koza ve Vilémově a Restaurace u Vladařů v Mikulášovicích, ale už tam moc nechodím. Když se chci dobře najíst tak jdu do Mexické, tam je to většinou jistota.