Co si myslíte o pšenici špaldě?
Na jednu stranu je vynášena do nebes coby tradiční, ekologická, bio (zde
má výhodu z důvodu menší náročnosti na půdu a hnojení) a podobně, na
druhou stranu se mi nepodařilo najít žádné prameny, které by uváděly,
že by se špalda v tuzemsku v posledních 1000 letech (resp. od příchodu
Slovanů) nějak významněji pěstovala – uvádí se spíš pěstování
v Tyrolsku, Švýcarsku a jižním Německu, ojediněle (18. století na
Litomyšlsku) v tuzemsku na výrobu kávoviny.
Biologicky je hodně blízká běžné pšenici, ale ne totožná.
Osobně pěstuji špaldový kvásek vedle pšeničného a používám ho
přednostně pro sladké věci (když už se k nim odhodlám), protože mi
připadá, že má zajímavou chuť (to platí i pro špaldový chleba).
Na druhou stranu cena je hodně dramatická – a paradoxně celozrnná
špaldová mouka je dražší než bílá, což je poněkud absurdní. Že by
poptávka po špaldových otrubách byla tak vysoká, že se vyplatí raději
vyrobit bílou mouku a otruby než celozrnnou mouku?
Špalda RSS
-
-
Oprava: pěstuji špaldový kvásek vedle žitného, samozřejmě :-)