Petan ještě jednou: Kvalita rudy má vliv na to, jak je energeticky a
technologicky (a vlastně i logisticky) náročné z ní vyrobit železo.
Z 1kg kvalitní švédské rudy vyrobíte víc železa, než z 1kg nekvalitní
ruské rudy, spotřebujete při tom méně koksu a vápence. Ale na konci vám
z vysoké pece vyteče železo. Technologie tavby ve vysoké peci je
zvládnutá dobře a prověřená staletími. Pokud nedodržíte postup, tak pec
buď vybuchne, nebo rudu neroztavíte. Možná si pletete železo a ocel. Ano
výroba oceli už věda je a v tom měli dříve švédští mistři navrch
(dnes už ovšem v nástrojářských ocelích vládnou Japonci). Ale železo
vám z pece teče pořád stejné, jen ho vyteče míň nebo víc podle kvality
rudy.
Litina je prakticky surové železo a já tvrdím, že švédská a čínská
litina bude stejná jako třeba americká.
Litina a zkušenosti s ní RSS
-
-
Petan: Nechci Vám brát iluze, ale to co se Vám tady snaží Martas vysvětlit je skutečně pravdou. Jsem z oboru, takže si troufám tvrdit, že do této problematiky trochu vidím.
Z hlediska výroby je naprosto jedno, ve které zemi se výroba litiny provádí. Důležitá je kvalita vstupní suroviny a dodržení všech postupů. Opravdu není problém nechat si vyrobit v Číně litinu špičkové kvality .. samozřejmě tomu bude odpovídat i cena. Na druhou stranu jsou tam mnohem menší náklady na pracovní sílu a dopravu než v evropských zemích..
Co se týče švédské železné rudy, její kvalita je dána vysokým obsahem kovu, to znamená, že mluvíme „především“ o její výtěžnosti. Mimochodem odběratelem švédské železné rudy je i Čína.
Myslím, že dohady o tom, zda je lepší čínské nebo jiné litinové nádobí je zcela zcestné, neb nikdo z nás nemá nejmenší představu o použitých surovinách. Navíc je nutné si uvědomit, že například švédské provozy také vždy nedodávají v oblasti metalurgie vždy špičkové zboží, ale přizpůsobují se požadavkům trhu. -
Dobrý den,
pro martase a vlada: ono třeba olovo není těžký kov?
Já si doposud myslel, že ano..
To samé chrom a a měď.
A tyto jmenované prvky jsou vždy přítomny v každé litině, bez rozdílu.
Samozřejmě, že pouze v zanedbatelném množství, obzvláště pak u litinového nádobí. Ale platí toto zanedbatelné množství vždy? -
Hezký večer. Hezká diskuze :). Tak jsem si to pročetla a hledala, jaké lze nalézt pánve – dala jsem 23 cm a protože není všude, tak dva výrobci mají 28 cm. Je fakt že ta, o které píše komentář na počátku diskuze je ta poslední a o mnoho levnější. Kromě dvou nelze nalézt zemi výroby, jinak je to jedno Švédsko, jedna Francie, jedna co uvádí švédskou litinu, ovšem podle krabic a etiket by měla být vyrobena v Číně. Jen asi dvě uvádějí hmotnost. Pokud, a přijde mi to dost logické, je litina jeden jednoduše vyrobený produkt, příliš se nelišící, je třeba se asi orientovat v kvalitě zaolejování a pak, a to tady nepadlo a zajímal by mě názor Sumejkra a Martase, kteří se ve věci evidentně orientují, jak je to s odpadem při výrobě litiny. Protože zatím se každý dotkl jen produktu, ale při výrobě litiny jde také pravděpodobně o odpady a v určité míře toxické. Jde o formu jejich následného skladování a zpracováni. Tam už by stálo dost za úvahu, zda koupím produkt z Číny nebo Švédska či Francie ?
23 cm cena: 1490,– váha 2,20 kg. Švédsko
cena: 23 cm 899 Kč Čína
cena: 2909 Kč země?
ale našla pouze 28 cm za 1 823 Kč Francie
28 cm 1175,– země ?
20cm , Hloubka 35mm, váha 1,5 kg 355 Kč Země ?Jinak osobně vlastním Švédský litinový tál na chleba a spokojenost veliká a chystám se na pánev.
-
Aha, takže jsem zapátral a začíná to být jasné.
Je to jako přes kopírák. ;-)Jakmile se někde objeví diskuze o litinovém nádobí Skeppshult, „zčista jasna“ se objeví dva, tři(nebo jeden a ten samý?), kteří najednou začnou chválit čínskou litinu, snaží se v diskuzích přesvědčit ostatní o tom, že je stejně kvalitní jako ta švédská, ne-li lepší, až… až to začíná být divné. :-(
Teď už je jasné, odkud vítr vane, aneb je to pokračování tohoto: http://dolcevita.blog.cz/…/komentare/2#…
-
No, koukám, že asi pošlu odkaz na tuhle diskusi dceři, slévačstvím a odléváním se profesionálně zabývá (já tomu nerozumím vůbec).
-
Sumejkr: „Důležitá je kvalita vstupní suroviny a dodržení všech postupů.“
Hahaha, neprotiřečíte si náhodou? Vždyť je to údajně jedno, vždy prý bude ta čínská litina stejná jako ta švédská, ne? :-D
-
Josef52: Teplota varu olova je 1749 stupňů, teplota ve vysoké peci dosahuje až takřka ke dvěma tisícům stupňů. Olova by tam opravdu nemělo být mnoho. Taky hodně záleží, v jaké formě tam to olovo bude. Škodí jeho sloučeniny, především ty ve vodě rozpustné.
Klara.h: odpadem při výrobě železa, tedy i litiny je struska. Ta se obvykle přidává do další tavby, nahrazuje určitý podíl vápence a je ji možno použít několikrát, pak se využívá např ve stavebnictví, zimní posypový materiál atd.
Jinak samozřejmě při výrobě železa vzniká spousta prachu, oxidy síry v koksárnách atd, zrovna čistý provoz to není – viz Ostrava před pár roky. Ale i v tomto jde vývoj dopředu a samozřejmě se dá předpokládat, že švédský metalurgický průmysl bude více odprašněný a bude způsobovat menší ekologickou zátěž než ten čínský :-) -
Petan, jak už tady někdo uvedl, u té pánve vám bude jedno, zda se při zahřátí roztáhne o setinu milimetru, nebo o tisícinu milimetru. Ve strojařství by to mohl být problém, u pánve ne. A právě nedodržení postupů by mohlo mít vliv především na mechanické vlastnosti litiny. Vstupní surovina, tedy ruda má především vliv na efektivitu výroby, tedy na to kolik tepla a přísad tam budete muset při tavbě dodat. Je to čistě fyzika a chemie a ta platí všude na světě stejně. Kdyby na tom byla Čína tak bledě, jak tady naznačujete, nebylo by v amerických vojenských technologiích 90% elektroniky čínské.
-
↪ 38 martas: díky za odpověď, možná bych jen pro doplnění ještě, že nezanedbatelné jsou u hutnictví i odpadní vody. :-) nechci předjímat, ale když si představím, co asi smí vyjít ve Švédsku a Francii ven a co smí vyjít v Číně, řekla bych, že je to taky asi k zamyšlení :)
-
Další pecka :-D
martas:
" Olova by tam opravdu nemělo být mnoho. „
a
martas:
"Petan: Až se vám podaří do litiny dostat nějaké těžké kovy, zřejmě budete autorem nějakých nových legovaných ocelí s naprosto unikátními vlastnostmi, NASA a americká armáda vám utrhají ruce a Nobelova cena za fyziku a chemii vás nemine.“:-))))))
Jak to tedy je? Nobelovka za dostání olova do litiny nebo ho tam není příliš mnoho?
:-D
Klaním se místním odborníkům až k zemi! :-D
Teď vážně: tak buďte chlapi(chlap) a konečně přiznejte, že prodáváte ty čínské šunty. ;-)
-
martas: „Petan, jak už tady někdo uvedl, u té pánve vám bude jedno, zda se při zahřátí roztáhne o setinu milimetru, nebo o tisícinu milimetru. Ve strojařství by to mohl být problém, u pánve ne.“
A já jsem někde tvrdil opak, tedy že to není jedno???
Samozřejmě je to jedno. Já o voze, Vy o koze. Já mluvil o tom, že čím déle je litina používaná(vyhřívaná) – tedy starší, tím lepší má vlastnosti. To věděla už moje babička a vůbec všechny babičky, co litinu používaly. ;-)
-
↪ 28 pan Cuketka: tak to koukam, na volske oko jsem si na ni teda netroufla:) Mne oka bohuzel vubec nejak moc nejdou, s vajicky dosahuju dobrych vysledku jen pri „gentle heat“ (michana, ztracena). Jak se da udelat dobre negumove oko??? Nejde mi ani na greenpanu, tam se sice nechyta, ale vypada i chutna jako umele:(
Ad deglazovani – zde jsem projeveni na chuti nezaznamenala.
Pokud jde o nerez, chytalo se mi na nem vzdycky vsechno snad nejvic … jenze ono to neni jen panvemi, ale i zkusenostmi, dost mozna to nebylo tou panvi:) Zajimave je, ze mi v tomto ohledu (tj. pripalovani) moc vyhovuji budejovicke smaltovane hrnce, ale jejich panve mnohem min, pritom babicka na smaltovanych panvich naopak vesele smazi vsechno. -
Já myslím, že další debata na toto téma je bezpředmětná, kdo si z toho něco chtěl odnést, odnesl si, kdo nechtěl, neodnesl. Petanovi se velice omlouvám, že jsem ho trochu potrápil v oblasti fyziky a chemie pro základní školy a pevně doufám, že ví, že na naši planetě není nic stoprocentní, dokonce ani alkohol.
Čínské šunty neprodávám, pracuji v nápojářském resp. kvasném průmyslu. -
↪ 43 yannka: Já mám Yanko po babičce litinový lívanečník, co je zevnitř smaltovaný a smaží dokonale. Pak jsem měla litiovou pánev s takovou tou modrou glazurou uvnitř a na té se nesmažilo vůbec dobře, ale máma na ní smaží celý život a v pohodě, tak nevím :-)
-
↪ 45 Klara.h: jo, to je presne ona, s tou modrou glazurou. Oproti te vasi (predpokladam) opravdu litinove tyhle Sfinx/Cebs nejsou z litiny, ale valcovaneho plechu. Ale treba prave u tech hrncu mi to nevadi, tam to naopak povazuju za idealni i kvuli hmotnosti, delat polevku v tezkotonazni litine by bylo zbytecne.
-
Petan- boze boze :) posledni krmeni trola: neprodavam nic cinskeho ani svedskeho ani jineho. Nejsem tu zcistajasna a nikde jinde jsem o litine nediskutoval, rekl bych vam at si nekde proverite ip adresy, ale obavam se, ze by to vedlo k dalsimu flamu ohledne stejne kvality adres v cine a nemecku :)
K tomu zlepsovani kvality po opakovanem vyhrivani: vubec nezminujete v cem by ten material mel byt kvalitnejsi. Ono totiz v nicem. Protoze zihani litiny se skutecne provadi, ale v radu 5–10 hodin, pri teplote 500–600 stupnu, s pomalym nabehem a jeste pomalejsim chladnutim. Opakovane. Toto na sporaku neudelate at se sebelepe a sebedele budete snazit. A i pokud si poradite jinak a panev budete pravidelne zihat, tak skutecne zlepsite kvalitu, a to konkretne vnitrni pnuti! K cemu to je dobre u panve? Jedine v tom, ze nebude tolik krehka a po prejeti parnim valcem vam neprdne. Ale mozna to flakota oceni :) Cili, to ze se vam ta panev zda lepsi je zpusobeno tim napoustenim olejem (jakpak se asi takovy pekne pepalovany olej chova v tele). A je tedy uplne jedno odkud pochazi litina, nebo ruda.
Mimochodem, vychodni narody (Cina, Japka) maji ve vyrobe litiny rozhodne delsi tradici nez Svedsko. Asi tak o nekolik tisic let :)
Klara.H – presne tak, pro dobry pocit je lepsi koupit panev ze zapadu, coz je mimo jine taky duvod vyssi ceny – v Cine na nejakou ekologii dlabou. Nehlede na to, ze byva lepsi design, obal, a proste celkove mi to udela vetsi radost z nakupu :) Osobne si taky radsi koupim jogurt z mlikarny za rohem, nez z druhe strany Evropy.
-
predpokladam.. ze ty kteri tady pri hodnoceni ceny skeppshultu lehce omdlevaji.. by pri zjisteni cen naprikld vyrobku staub… rovnou ranila mrtvice.
uplne nechapu proc je to jen o metalurgii. me napriklad u cinskych vyrobku zarazi napriklad nerovne dno… nedolehajici poklice.. apod. sam jsem si pred nakupem hrnce necinske vyroby prosel koleckem nakupu levnejich veci.. a ted lituju ze jsem za ne vyhodil penize.. protoze jsem stejne skoncil u staubu.
nicmene at si koupi kazdy to co mu vyhovuje.. co mu udela radost.. odpovidajci sluzbu.. a na co koneckoncu ma…
-
Klara.h
mrkněte na něco: http://www.alibaba.com/…ill_pan.html
vs
http://www.lepsizdravi.cz/…indukce.htmlDobrý ne?
Když jich koupíte třeba 10.000 ks, tak cena za kus bude 2 Kč. 2 Kč! No, ani mě se to nezdá, tak to tam ale stojí. Zkuste napsat do Shijiazhuang Jizhong Malleable Iron Co., Ltd. , jestli ta cena 2Kč je pravdivá.
Ale jedna věc určitě zůstane – bude vypadat přesně tak , jak ji prodávají(ze stejné fabriky) i u nás. A navíc bude stejně kvalitní jako ta švédská! muhehehehe :-))))))))))))))) -
vlada: „K tomu zlepsovani kvality po opakovanem vyhrivani: vubec nezminujete v cem by ten material mel byt kvalitnejsi.“
Ano nezmiňuji, protože to sám nevím. Ale je to fakt. Fakt prověřený generacemi. To Vám nestačí? :-)
-
milos: nechci Vám brát iluze, ale přečtěte si tento příspěvek: http://dolcevita.blog.cz/…/komentare/3#…
-
Staci, tak sup vzit si homeopatika :)
Pardon, ale diskuze skutecne nema uz dal smysl :)
-
Petan: no uprimne… ja ani nepatral po tom kde se Staub vyrabi.. dokonce jsem vlastne ani nepredpokladal ze to bude ve francii… a jakozto majitel francouzskeho poruchoveho auta.. bych v tom ani zadnou vyhru nehledal. takze ano.. je to o znacce. a ja od staubu.. i od lecreusetu klvalitu ocekavam.. at uz se vyrabi kdekoliv.
-
↪ 46 yannka: né, já myslím taky tu českou jakobylitinu :-), tak myslíme stejnou
-
↪ 53 milos: když jsem dnes hledala všechny ty litiny, co se tu dají sehnat, nemohla jsem narazit na staub konvici na čaj – auuuuuuuuu, taková nádhera........ :-))))) to se nemělo stát !!!
-
↪ 49 Petan: tahle série lecreuset hrnců je boží ;) http://www.alibaba.com/…creuset.html
-
Pane Vlada, tady musím dát ale Petanovi za pravdu. Dobře zajetá litina, je pak opravdu lepší a dále se zlepšuje. Trvá to ale léta.
-
↪ 56 pan Cuketka: Jo, hlavně ten hrnec Staub označený jako Le Creuset;-)
↪ 55 Klara.h: nad tou konvicí slintám už nějakou dobu, ale určitě nebude nejlehčí, furt bych byla popálená a pořád by mi to zavazelo na sporáku v naší malé kuchyni, takže zůstanu otrokem rychlovarné konvice a dál budu chodit slintat:-D Ale jednou, jednou…:-)
-
pan Cuketka: přesně ;-)
Hrnec Le Creuset už za 100Kč, pánev „Carl Victor“(u nás prodávaná jako švédská) už za 2 Kč. :-D
Tady se každý musí ptát, co to musí být za kvalitu, pánev včetně dřevěného držadla za 2 Kč?Tak co je potom předražené? Nejlacinější čínské šmejdy(i v Číně existuje poměr mezi kvalitou a cenou), které se u nás prodávají jako francouzké a švédské, za pomalu tisícinásobnou cenu anebo švédský originál, ve kterém je poctivý materiál, poctivá výroba, tradice a um?