tak se přidávám do rodiny chleba pekařů
chleba a zase chleba RSS
-
-
domácí chleba – tajemné, kouzelné slovo, báječná chuť a velká výzva – poprvé jsem zkoušela udělat kvásek sama – nepovedlo se – chleba vyšel placatý, tvrdý a sežrala ho koza. Druhý pokus vypadal o něco nadějněji – kvásek darovaný, ale dcera mi zapoměla říct, že z uvedeného receptu připravuje chleba do formy – takže se mi rozlil na plech. Byl placatý, ale docela dobrý. Včera jsem neodolala třetí výzvě – kvásek od dcery byl stále v ledničce – stačilo přikrmit a čekat. Otevřela jsem si internet – recept na chleba z této stránky a dala se do toho. Šla jsem do toho. Dařilo se, návod byl velice srozumitelný a těsto se chovalo příkladně. Jenom kynutí jsem udělala přes noc a ne v troubě – ráno jsem rozpálila troubu a sešupla něžně chleba na plech – po cca 35 minutách jsem nakoukla – poklepala a dala chladit na okno. Mezi tím jsem zašla podojit kozu, abych měla čerstvé mléko do kávy. Zdálo se že nic nemá chybu – no ale přece, když jsem začala chleba krájet docvaklo mi – sůl – já jsem to těsto zapoměla posolit – chjo – no příště – Ale dnešní ranní snídaně s domácím chlebem (posolila jsem si krajíc), s domácím kozím sýrem a kávou s kozím mlékem neměla chybu.
Na kuchařině je zvláštní to, že když se vám něco nepovede (alespoň u mě to tak funguje) zkouším to znovu a znovu a když se něco povede mám chuť to opakovat.
Takže díky za recept a názorný návod a díky za tento web -
Dobrý den, pane Cuketko, ráda bych se zeptala na jednu věc z článku: Můj třetí chleba v životě. Píšete, že je nutný litinový hrnec. Je možné místo něj použít „železák“? Děkuji předem za odpověď.