Prosím o vysvětlení rozdílu mezi fondantem a mouleux. Recept nebo link vítán.
fondant vs. mouleux RSS
-
-
Fondant vs. moelleux?
-
Ano, přesně tak, zajímalo by mě jestli je rozdíl mezi fondant a moelleux pouze v názvu anebo se i liší pracovní postup v přípravě, resp. v ingrediencích.
-
No to je tedy zajímavá otázka. Myslím, že by nám to mohla pomoci rozlousknout Bali…Já jsem se s pojmem „moelleux“ jsem během svého pobytu ve Francii setkala prakticky pouze ve verzi „moelleux au chocolat“, tedy rychle pečený čokoládový dort z litého těsta (základem je rozpuštěné máslo smíchané s roztavenou čokoládou, cukrem, žloutky, sněhem z bílků a pár lžicemi mouky, aby to jakžtakž drželo pohromadě :-)). Rychlým pečením se docílí měkkého(„moelleux“), ještě tekutého vnitřku dortu, odtud název. Naopak fondant (od „fondre“, tavit (se), podobně jako fondue) zdá se, může být leccos. Původně nejspíš poleva ze svařeného cukru, používaná na zákusky (třeba millefeuille) nebo (hustší) na výrobu cukrovinek, ale našla jsem to i jako název pro chlazený krém opět z tavené čokolády, vajec, másla a cukru a dokonce i jako název pro dort s tekutým vnitřkem, tj. to samé co moelleux. Mám v tom taky zmatek, jsem zvědavá, jestli nám to někdo upřesní…
-
Jelikož mám v tomto taky tak trochu maglajz, tak jsem se radši zeptala jedné známé fr.bloggerky a ta mi poslala tento odkaz, kde je to prý dobře vysvětleno: http://ladylettante.canalblog.com/…2383724.html
-
Děkuji moc, Bali, i když přiznávám jsem po rozluštění francouzského příspěvku Ladylettante ještě trochu zmatenější než předtím. Nyní z toho vyplývá, že by všichni měli svorně změnit své jídelní lístky z fondant nebo moelleux na „le coulant“ … :)