Prosím poraďte, co zajímavého (ideálně s recepem nebo s linkem na něj) děláte s brokolicí. Díky.
Brokolice - co s ní? RSS
-
-
Zrovna pred par dny jsem delala vyborne cannelloni podle Jamieho Olivera s kvetakem a brokolici (asi by to slo i jenom z brokolice). Recept treba tady (akorat je v anglictine): http://www.foodnetwork.com/…e/index.html
-
Já jsem včera dělala The best brocolli of your life http://www.amateurgourmet.com/…_brocco.html jako lehkou večeři a je vážně výborná.
-
↪ 1 klaaarka: bez váhání! http://www.cuketka.cz/?… ;)
-
↪ 4 pan Cuketka: A nebo http://www.cuketka.cz/?…
-
Rozebrat na růže (větší růžičky:-), uvařit, polít máslem a posypat parmazánem. To je prostě nepřekonatelné!
-
↪ 6 olu: Lepší než uvařit je „upařit“ – např. na pařáčku na knedlíky. Není pak tak rozblemclá a má hezčí barvu.
-
Z brokolice mi chutná polévka, hlavně rozmixovaný krémová (a nebo s květákem či bramborama).
taky mám ráda slanej koláč s brokolicí, šunkou, sýrovo-vaječnou zálivkou a posypat slunečnicovym semínkem.
a pak takovej jeden táborovej recept, kterej ale snědli i chlapi, co tvrdili, že tyhle zelený hnusy nejedí. Smíchat uvařený těstoviny a vařenou (blanšírovanou:) brokolici, dost česneku a trochu taveňáku. Možno vylepšit osmahlou cibulkou a nějakým masem, třeba krůtím.
-
a pokud je málo času, chutnala mi zapečená pod sýrem (třeba plísňovym) a nebo s nějakou pikantní tatarkou.
-
Jo, a úplně bych zapomněla na brokolicovej „mozeček“ nebo obalovanou.
-
plus zapečený brambory s brokolicí nebo zapečená br kaše.
-
nejčastěji vařím z brokolice polévku. Rozeberu na růžičky, povařím tak 15minut, pak rozmačkám přímo v hrnci šťouchadlem na brambory(mixovat tak výbornou zeleninu mi přijde škoda, chutnají nám kousky brokolice ), přidám trochu mléka a oříšek másla jen na zjemnění. Nezahuštuju moukou, není potřeba. Takhle v zimě pořádně zahřeje. a česrtvě mletý pepř přímo do talíře…mňam!;o)
-
osobně také nejraději polévkuju, kór v tomhle roční období. Pár lidi už mi ale doporučovalo na léto i brokolici bez vaření. Ujím ji kousek jen tak při přípravě, to klidně. Ale baštit ji celou úplně syrovou, to jsem ještě nezkoušela. Co vy?
-
Mám ráda brokolicovou polévku s pohankou. Ten recept má polské kořeny. Zhruba: zesklovatět cibuli, přidat brokolici rozebranou na malé růžičky a posekaný „stonek“ brokolice, propláchnutou pohanku a tymián. chvíli obracet. přidat horký vývar/vodu, vařit až je vše měkké. rozmixovat, přidat ohřáté mléko, přidat trochu smetany. do talíře přidat blanšírované růžičky brokolice. (V žádné fázi nepřehnat množství přidávané tekutiny).
-
Maroni, to zní zajímavě. Pohanka může dat brokolici zajímavou chuť-trošku k oříškům možná… Šla by tak i třeba s cizrnou?
-
↪ 15 Lucianka: řekla bych, že by tomu trochu chyběla chuť, přeci jenom pohanka je sama o sobě docela výrazná.
-
cizrna přece taky-oříšková…
-
↪ 17 Lucianka: to je sice pravda, ale s pohankou, obzvlášť tou tepelně loupanou, která se nejvíc používá v Polsku, se to srovnat nedá. vyzkoušejte a uvidíte.
-
↪ 3 aomame: Parádní!
-
Brokolici si dělám jako přílohu k jakémukoliv masu. Přiznám se, mám z ní velký odpad, protože okrájím jen nejvrchnější růžičky, aby vznikly malé kousky ne větší než 1cm, takže všechen košťál vyhodím. Brokolici hodím do rozehřátého olivového oleje, lehce ochutím vegetou bez glutasolu a jiných „pochutin“ (jen zelenina + sůl + koření) + trošku kari, míchám a smažím, nakonec pokapu citronem. Brokolice má výbornou chuť a je křupavá (nesnáším měkkou a rozvařenou brokolici, proto ji nevařím ve vodě).
-
Na páře je chutnější než ve vodě, ale po počátečním nadšení cca před 15 lety se mi nějak zprotivila. Několik let jsem ji nevařila, naposled tady:
http://vilemina.blog.cz/…licovy-pekac
Se sýrem a nudlemi se to dá, zajímavá byla brynza.Nyní jsem se přemluvila na polévku, lehce rozmixovanou, s mlékem a mušk. oříškem. Byla dobrá, ale nadšení se u mě nedostavilo, jsem zmlsaná:)
-
2 vilemína: Brokolicovú polievku som skúšal robiť na x spôsobov, s mliekom, maslom a/alebo šľahačkou, s cesnakom aj muškátovým orieškom, ale najlepšie sa mi osvedčilo čisté brokolicové pyré bez ničoho len s trochou soli. Ružičky brokolice uvariť do mäkka v osolenej vode a rozmixovať tyčovým mixérom. Nič viac netreba a je to nádherná čistá chuť. Čokoľvek ďalšie ju už len oslabuje.
Kto chce šetriť, môže ešte olúpať a pokrájať stonky na tenké plátky, vydusiť ich na panvici a prevariť s ružičkami, ale mne sa s tým zvyčajne nechce piplať. -
Já dělám nejčastěji lehce povařenou brokolici na růžičky se smetanovo-sýrovou omáčkou. A někdy do ní přihodím žampiony.
-
Oba s manželem jsme si zamilovali lsososa zapečeného s brokolicí: brokolice se rozebere na větší růžičky a uvaří se na páře, košťál se oloupe a sní za syrova. :-) Omyté brambory pokrájené na větší kusy uvařím ve slupce a spolu s brokolicí naskládám na dno pekáčku. Pokladu kousky syrového lososa a zaliju jogurtovo hořčičnou omáčkou (smetanový jogurt, křemžská hořčice, sůl, pepř). Peču pod grilem cca 20 minut. Chvíli před dopečením posypu strouhaným parmezánem/starou goudou.
-
uvařit nebo upařit, osolit, omáslit…oblizovat se až za ušima :)