Co se nejčastěji vaří u Vás doma nebo v domě Vašich rodičů a babiček, když maji dorazit přátele? Je v tom rozdíl? Servírujete i tak obyčejné jídlo jako je třeba česnečka? Sem s tím..
Co vaříte, když čekáte návštěvu-cizí i známou? RSS
-
-
pamatuju si živě, že babička na moravě vždycky, když jsme měli přijet, dělala králíka na smětaně s knedlíkem a meruňkový koláč. Za deset let, kdy jsme za ní jezdili ani jednou nevynechala a to i přesto, že naše obvyklá doba příjezdu byla 23.00 a později:)
Moje mamkam, když máme přijet domů zase pravidelně obměňuje kuře s nádivkou s bramborovou kaší s kuřecím v nivovém těstíčku..:) -
btw: máte sbírku tzv. dostávacích receptů?..:)
-
Když má přijít víc lidí, jejichž chutěma si nejsem jistá, tak nejraději sáhnu po raclette. Výhoda, že se dá všechno i dopředu připravit (teda až na brambory) a vůbec je to takový příjemný.
-
Jinak mám v poslední době úchylku na různě obměňované musaky. Ale to jenom pro lidi, u kterých vím, že jim chutná lilek nebo dýně nebo cuketa.
-
Co se „dostávacích receptů“ týče, tak mám bohužel zlozvyk je ztrácet a hrozně mě to pak mrzí, takže mi docela vyhovuje moderní doba, kdy recept dostanu do mailu a tam ho přes vyhledávání vyštrachám, když potřebuji. Občas si nějaký pošlu sama sobě, když tuším, že bych ho zase mohla ztratit.
-
Hlavně to, co fakt umím. Nejhorší je zkoušet nový recept, když má přijít návštěva.
-
hlavně recepty z jednoho hrnce/pekáčku/pánve. když se musí něco kompletovat složitě (třeba jednohubky) tak je to akorát opruz a časový stres :)
-
Jak kdy a jak pro koho, ale s čím jsem dosud měla největší úspěch a návštěva byla zcela konsternována, tak to byl chleba pečený podle návodu pana Cuketky. (Samozřejmě nedostali jen samotný chleba.)
A tím mě napadá,že už jsem jej hrozně dlouho nedělala, a tak se do něj hned o víkendu pustím. A vyzkouším k němu i domácí máslo podle Vlaďky. Takový malý návrat ke kořenům :-) -
A k tomu ještě labneh, ten je z jogurtu za chvíli hotový. Návštěva omdlí blahem. :-)))
-
Pivli, a víš že ten labneh k tomu chlebu byl? A ještě plněný hermelín – ovšem hermelín jsem fakt sama nevyráběla :-)
-
8. Tohle záleží na návštěvě, spousta návštěv se v pohodě přidá a v kuchyni pomůže. Pokud jde o návštěvu jiného typu, rozhodně je to dobrá rada.
-
11. :-)))
Dá se i „vyrobit“. Rozkrojit vertikálně,vydlabat vnitřek, smíchat s máslem, sekanými vlašskými ořechy a rozetřeným česnekem. Nacpat zpět, dát vychladit. Nakrájet a mlaskat! -
Jo, znám – tak jsem to myslela tím „plněný“. Ale nevyráběla jsem hermelín jako takový = samotný sýr.
-
9. Že odbíhám od tématu, ale jak se dělá domácí máslo? Tohle jsem ještě nezkoušela.
-
Janina:
http://bistro.florentyna.cz/…-tvoje-maslo
klik:) -
16.: Děkuji. To budu muset vyzkoušet.
-
14. ;-)))
16. šlehačku, double cream i creme fraiche jsem už vytvářela, o labnehu ani nemluvě, ale na máslo jsem si zatím netroufla! -
to máslo je super :)
-
7: no jsou i návštěvy, které zbožnují, je- li na nich/s nimi experimentováno.
-
často připravuji „mexico“ – domaci nasucho pecene tortilly, mlete maso s taco korenim, fazole na tisic zpusobu, zelenina, syr, kysana smetana a samozrejme guacamole
dalsi oblibene spolecenske jsou masickove fondue se spoustou ruznych omacek a dresinku -
7, 20: Souhlas s Nadou.
Máme přátele, jinak bezva lidi, kde on vaří, ale má tak trochu obě ruce levé a – rád experimentuje na návštěvách. Někdy je to OK, někdy zase dost drsné.
Navíc používá naprosto chybnou psychologii: Mám-li dobré Bio suroviny, nebo něco extra zvláštního, tak to spolustolovníkům při aperitivu jemně sdělím, aby se měli na co těšit. Accentuate the positive. Logické.Ale on spíš přijde celý brunátný a upachtěný z kuchyně, odkud se předtím ozývaly tajuplné zvuky a tlumené klení, aby nás uvítal a sdělil, „že právě zkouší nový recept, který minulou sobotu zahlédl v časopise v čekárně u dentisty, ale že se mu to nějak nevede, třeba si to celé nesprávně zapamatoval?“
Arrrrgh!! -
..u nas pre domacich aj pre cudzich (z toho vsetky mozne narodnosti ) leti tento receptik a kazdy si ho pyta. Ten sa uz dostal hodne daleko…
Dakedy tie prsicka rozsekam na kocky a na kvapke oleja udusim , pridam nasekane huby a olivy, do toho stipku zazvoru a feferonku a k tomu basmati ryzu…akurat podla rady autora , nedavam co nemusim a to tie potvory vselijake chapadlate chlupate…
http://www.hruden.ic.cz/rcp/borgia.htm -
u tchýně v sobotu králíka a v neděli kachnu, jinak to snad ani nejde. Já jsem zatím moc lidí na jídlo nezvala, spíš v létě na grilovačku, ale když už to musí být, tak dělám zapečený kotlety se šlehačkou, to je naprosto bezpracný a vždy se povede.MOc jistá v kramflecích si ještě nejsem, ale v nové kuchyni už to zaříná nabírat obrátky. Jinak ještě jsou super slaný štrůdly, dají se tam i zbytky a je to moc dobrý…
-
To je zajímavý ten králík, já myslela, že to je jenom způsob deptání a trestání malých dětí…
Vzpomínám si na kuriózni chvilku, kdy jsem pekla návštěvě kachnu na pomerančích. Až u stolu mi ale došlo, že neumím kachnu naporcovat…
Jinak poslední dobou ujíždím na opečených švestičkách ve slanině, cpu to všem, skvělá jednohubka. -
Návštěvy se většinou dopředu ptám, co chtějí uvařit a hlavně co jedí a co ne. Abych předešla případným trapasům.
Je – li to návštěva přespolní (většinou přes Kanál), vítězí houbová omáčka s domácím knedlíkem, případně svíčková. A dobrá polévka – slepičí (kuřecí, krůtí…). Také měla veliký úspěch vánoční rybí.
A musím něco napéci, většinou sádlové koláčky nebo nějaký dobrý koláč. -
26: Návštěvy se většinou dopředu ptám, co chtějí uvařit a hlavně co jedí a co ne.
Solidní začátek!
Dost Britů, alespoň z naší známosti a z příbuzenstva, jsou přísní vegouši. Mám osvědčený repertoár, zachovávám ledový klid, vařím.
Ani bezlepková návštěva (bez předchozího varování) mě nevyvedla z míry. Fried rice with salmon, peas and broad beans, pokud si vzpomínám. -
U nas se zadna rodinna oslava neobejde bez chlebicku. Klasika s bramborovym salatem a sunkou, humri, s roastbeefem… My jsme proste chlebickovy.:-) Jinak rada varim i pecu v podstate cokoliv a strasne rada. A pro pratele z ciziny hlavne omacky a buchticky se sodo.:-)
-
Marlena: my králíka milujem, s chlupatýma a zelím, mňam…
-
Přidávám se k příznivcům králíka na talíři, ještě nedávno je chovala babička a pekla naprosto nepřekonatelným způsobem:) K tomu zelí a bramborové špalíčky, ach:)