30. Dneska jsem tam byl a zkusil dvě novinky – hovězí tatarák byl naprosto perfektně ochucenej, podávají ho trochu nezvykle s hranolkama a čerstvou bagetou – sedlo mi to víc, než obvyklé topinky. A potom čokoládové suflé s višněma a ořechovou zmrzlinou.
Nekuřácká restaurace Na Kopci RSS
-
-
Tak přesně tohle obojí jsem měla minulý týden a bylo to perfektní. A připadá mi pěkný ten nápad se skořápkou /kdo chce vědět o co jde, ať tam zajde/.
-
32: jj, vůbec se mi líbí jejich prezentace jídel – žádné extra vymyšlenosti pro formu (k tomuto typu restaurace by mi neseděly, i když jinde mohou být příjemné) a přitom je vidět, že o tom kuchař přemýšlí, ví že na vzhledu jídla záleží a přizpůsobuje prezentaci včetně nádobí a ozdob konkrétnímu jídlu.
Akorát jsem to ve skořápce považoval za žloutek a chystal se to zamíchat dovnitř, naštěstí mě včas zarazili. -
32, 33: Jste oba napínaví jako šle. Zajít tam nemohu, neb jsem přespolní a máme zasněžená letiště.
Hořčice? :-) -
34. Speciálně pro vás, vzhledem ke vzdálenosti kdo chce zajít a nechat se překvapit, ať nečte – jde o omáčku na hranolky a hořčice v ní podle chuti určitě byla – co dalšího nevím.
-
U starého pána je v jendnom dochucovacím kalíšku dokonce malý panák Metaxy :-)
-
36: Tady právě tatarák dělají tak, že ho už z kuchyně donesou ochucený (a perfektně) na stůl dostanete už jen mlýnek s pepřem na případné doladění.
-
to by možná bylo na malou anketu:
a) předem ochucený ?
- nebo neochucený tatarák ?
-
a hned se přiznám že jsme líný a rád se nechám překvapit, takže předem ochucené verze mi dělají radost ;)
-
Jsem líná, hlasuji pro možnost A.
-
Mé pořadí je 1) předem dobře ochucený 2) neochucený 3) předem nedobře ochucený.
Ale pokud se mám vejít do těch dvou možností, beru a) -
B)
-
Já osobně si myslím, že objednávka tataráku bez dochucení je nerespekt ke kuchaři, když jdu do restaurace tak jdu na připravené jídlo. Ale jinak proti gustu…Jo a s tou skořápkou (jestli to je ze syrového vejce) by mě zajímalo jak to mají ošéfované s hygienou. Restaurace Na kopci se mi taky líbí.
-
43: skořápky jde vymýt, vyvařit, dát sterilsovat do trouby…
Anketa (theoreticky): Napoprvé asi A. Podle toho se bude rozhodovat, zda dojde k návštěvě č.2.
Za mých mladých let v Praze jsme si ale tataráky vždy dochucovali sami, IIRC. Bylo tenkrát v módě dávat přísady do kroužků z cibule umě aražovaných kolem bochánku.
A tak zvaný vorčestr, v Anglii vyslovovaný „wusta sós“, snad byl k tomu v lahvičce. Zda jejím obsahem bylo polechtané maggi koření je nyní už zahaleno rouškou tajemství. What the eyes do not see, the heart does not miss. Co oči nevidí, to srdce nebolí. :-) -
já dávám přednost b) a dostat tatarák s hranolkama…nadšená bych z toho nebyla a raději bych si ho neobjednala (ale třeba je to fakt úžasné, ale napoprvé bych to spíš někomu ujedla z talíře)
-
45: Jak jsem psal, ty hranolky a bagetka místo topinek jsou netradiční kombinace, ale moc dobrá. Dal bych jí po vyzkoušení přednost i před dobrejma topinkama, natož před občasnou olejem nasáklou hrůzou.
-
mě přijdou ty hranolky jako docela dobrý nápad a zajímaá mě konkrétní provedení (rodzíl teplot a servírování) … zkrátka = musím si tam zajít! :)
-
tatarák neochucený, mě baví se v tom štourat a ochutit podle svého, to není vyslovení nedůvěry kuchaři, ale jak on ví, co mi chutná ???
-
48. tak, tak!
-
podle mě to taky není neúcta ke kuchaři, když si to tak ymyslel a podávají to tak proč ne :)
domrvit si ochucení vlastnoručně mě taky baví. i když ten fetiš s dvaceti mikromističkama ve kterých do nekonečna cestuje jakýsi kečup a paprika taky nemusím :)))
-
ale jak on ví, co mi chutná ???
Reakce na tuto větu: Neví. Dělá co umí. Ale to je typický znak naší (české povahy ) – nedůvěra v něco nového. Pro mě je frajer ten, který přijde do hospody (restaurace), koukne do lístku a řekne – to je zajímavé to zkusím, jasně hodněkrát se člověk může spálit. Z praxe vím, že z 99ti procent mají hosté v každé restauraci svoje oblíbené jídlo na které občas zajdou. Toto jejich oblíbené jídlo je jejich první, které si objednali a také poslední, protože si asi myslí, že si dobře vybrali a ostatní stojí za p-d. Poslední věc, kterou jsem v poslední době mimo jiné zkusil bylo vysátí obsahu krevetí hlavičky, je opravdu šťavnatá a byl to moc silný zážitek : ), nebo játra mořského ďasa. Knedlíky mám taky rád. -
51: Nemají ony krevety v hlavě játra? Ne, nedělám si prtel.
Ohledně dochucování: V Londýně byl v osmdesátých, devadesátých létech omichelinovaný šéfkuchař, původem řecký Cypriot. Jeho jméno mi momentálně uniká.
Byl proslulý tím, že v jeho restauraci na stolech nebyly slánky ani pepřenky. A taky tím, že byl vznětlivé povahy. Vylítával z kuchyně jako rachejtle, když se někdo dožadoval dochucení. Snad jednoho strávníka domáhajícího se kečupu prohodil výlohou ven na chodník? Či něco podobného. Byla toho tu tenkrát plná média… -
52: jj maj, hepatopankreas, játroslinivku. je plná enzymů, tuků a glutamátu. nejchutnější a nejrychleji se kazící část malé potvůrky :)
Cypriot pobavil :))
ostatně slánky jsou taky zajímavé tím jak se objevují nebo mizí. pokud je jídlo ochuceno přesně, tak je nikdy nezaregistruji – jsou neviditelné :) pokud ne, většinou chybí :))
teď jak o tom uvažuji – nikdy nepoužívám v restauraci pepř.
-
Jméno Cypriot šéfkuchaře, pro ty, kteří by chtěli zkoumat dále, je Nico Ladenis.
Mnozí Briti (včetně mého vlastního syna!) automaticky použijí slánku a pepřenku, aniž by pokrm před tím ochutnali!!! Zlozvyk na pátou!
A já si tak zakládám na svých chuťových pohárcích.
Sob, sob… -
52–54 :Pepr byl (v dobech neprofesionalni armady) dulezitou casti vojenske stravy, byla to komponenta, ktera souvisela s kvalitou jidla v neprimem pomeru, cim horsi jidlo tim vice pepre. Opacny pomer jsem nezazil.
-
Jen jednou jsem zkusil v londýně Fish and chips – moje zkušenost :mastné a neslané, po dalších místních specialitách jsem se nepídil. Takže se těm mnohým britům nedivím : (. Co se týče dochucovaček – tak to je kapitola sama pro sebe – jednou jsem byl svědkem kdy jeden host lžičkou vyjedl sýr který se servíruje k těstovinám a polévkám. Nebo ty bedny s kečupama v některých pizzériích).
-
Hm, tak to jsem asi měla na fish and chips štěstí, vždycky to bylo moc dobré. Take away tedy mastnější, ale dobré.
nejlepší fish and chips jsem měla v kouzelném pubu v Ely, obrovská porce a velmi, velmi chutné. Ryba křupavá, brambůrky špičkové. Ňamy! :-))) A to pivečko! -
zrovna dnes jsem se na kopec vyškrábal, blíže popíšu ve vesničanově deníčku :) tatarák si určitě nenechte ujít!
-
Nepříliš daleko od Ely s jejich katedrálou je město King's Lynn, kde jsem měl své vůbec první Fish'n'Chips. Moje angličtina byla chabá a když se mě (asi) ptali, zdali to chci ooctit a osolit, tak jsem žekl, že ne.
Byl to nádherný flák čerstvé bílé ryby v těstíčku, akorát vše neslané. Já se styděl jít zpátky do kšeftu a taky tam bylo narváno…Dnes bych jim rozuměl o něco lépe, ale simultánního tlumočníka bych se ve východní Anglii dělat neodvážil. Mluví tam totiž dost děsným nářečím a huhňaj.
-
King´s Lynn znám dobře, z Cambridge je to hezký výlet vlakem. Pak busem (jede-li, jinak doporučuji složit se několika lidmi na cab -je to super) do Hunstantonu, typické přímořské letovisko s písčitými plážemi, mělkým a teplým mořem. A ovšem samý příjemný pub a tea room. Navíc se jede kolem letního sídla královské rodiny, jahodových plantáží, pár větrných mlýnů a taky levandulových polí.
Hezké pokoukáníčko to je. :-)))