Tot moja kacirska otazka.
U nas doma sa zasadne vzdy umyvalo, v Taliansku boli zhrozeni a mali ma za
typickeho paranoika spoza Alp, co znici aj najkvalitnejsie filetto, tak som si
zvykla neumyvat… v zmysle „varenim sa predsa bakterie znicia“ (argument
v Italii aplikovany plosne, teda samozrejme aj pre carpaccio, kedze sa
„vari“ v citrone:) Teraz cez viked som o tom diskutovala s partiou
kamaratov lekarov a ich nazory sa rozchadzali… tak neviem.
Ako to robite vy? Obzvlast ked kupite uz nakrajane platky?
(Ne)umyvat maso pred varenim? RSS
-
-
Maso omejvám jen když je od krve (moc), chlupů, hlíny, kousků kostí atd. Taky ho omeju, když trochu smrdí a klouže mi v rukou :o). Jedna věc jsou baktérie a druhá termostabilita toxinů.
Jinak (tedy většinou) neumejvám. -
já myslím že zas až tak velký rébus to nebude…
můžeme začít tím, co se vlastně tomu masu stane když ho umyjeme?
-
Kdyz se moje draha polovicka nediva, a to je vetsinou, tak nemyju, jenom osusim a maso vetsinou od hliny nemam :)
-
3: zbavime ho chuti ;)
-
Zakapeme si kuchyň :o)
-
Schnytlik:
a to jako myslíte vážně? ;)
-
větší ztráta chuti hrozí snad už jen škaredým pohledem ;))
-
Ja se učil vařit od táty a ten mi řikal, že se maso může omejvat, s výjimkou jehněčího a skopovýho. Prej se to tim degraduje. Vzdycky umejvam kuře, ale to delam tak zridka, ze to skoro nestoji za rec. Když si necham nakrajet platky u řezníka, tak je nemeju, zato meju vždycky, když kupuju maso, kde je seklá kost. zbavuju tak maso tech odstěpků, který umějí udělat nedobře…
-
Koukam, ze sem vlastne uplne neodpovedel… Vetsinou enmeju – meju jenom kure a maso se seklou kostí
-
7: jachne :))) zkusil jste si nekdy proplachnout na kosky pokrajene hovezi a pak z nej udelat gulas? uuuuuplne bez chuti :))) a stejne kdyz to hodim na panev tak se ty bakterie usmazej, ne?
-
ad 3: italske vysvetlenie: „rozvodnime“ ho, resp. „uvarime vo vode“ (hoci by bola aj uplne ladova…znie to ako dobra blbost, ale fakt vam to tam vsetci tvrdia:) a teda zbavime chuti, ako vravi Schnytlik :)
-
Mhm, hněhně a skopce jsem tuhle umyl a nic se nestalo :)
-
no né mě zajímá ten argument proti nemytí masa. kostky jsou jasně blbost, ale když si někdo opláchne celou flákotu masa a hned osuší, nemůže to mít nejmenší vliv.
já myju případ o případu, podle zdroje masa a taky podle tepelné úpravy.
-
No, je pravda, že by se před vhozením na pánev asi mělo osušit, aby se rychleji zatáhlo.
-
14: a proc to jenom neotrit? myslim, ze nejaky lehky osmrndlani ve vode zbaveni se bakterii stejne moc nepomuze ;)
-
16: nene, pokud máte třeba maso, které leželo v takové té svojí slizské kalužce, maso od krve, drůbež s vnitřkem od krve/vnitřností… ta voda udělá hodně.
-
Záleží na síle vrstvy :D Třeba zpravidla umejvám kuře, bo ho ještě odpeřuju a bejvá takový volezlý, doma jsme ho ale nikdy nemyli – bylo pěkně suchoučký po běžném procesu dekapitace – opaření – oškubání – vyvrhnutí – naporcování.
-
mna zas najviac zaujimali prave kocky a hlavne tenke platky, preto som prave ich specialne vypichla…
cela flakota (mile slovo, este som ho nepocula:) ma velmi netrapi, tej to umytie aj tak na chuti neuberie -
cappuccino:
maso na kostky ani na plátky přeci nekupujete. i na to carpaccio kupujete celou flákotu :)
-
17: maso se mi nevali ve slizke kaluzce bo varim z cerstveho a kdyz ne a rozmrazuju, tak maso davam na mrizku a pod ni misku na odchyt nezadouci tekutiny :) Kure obcas vodou projedu ;)
19: kdyz uz mejt tak celou tu flakotu, ale porcicky uz neeee :))) -
20: ale jo lidi kostky kupujou :(((
-
Maso omývám pod tekoucí vodou (flákotu – nikoliv kousky), pak osuším.
-
Maso neomýváme.
Ryby omyju, když je sám kuchám, krátce ve studené vodě a hned důkladně osuším.Viděl jsem, (v Čechách, dávno tomu), jak se trochu zasmrádlé maso pralo v hypermanganu. :-(( A jaký byl guláš!!
-
to 1R:
nad rybou som sa nikdy nezamyslala, umyvam vzdy bez rozmyslania…ved ony su na vodne prostredie zvyknute :))To idealisticka cukina:
budete sa divit, ale platky kupujem:) nie vzdy mam sancu varit pre cely regiment alebo chut jest tyzden ten isty typ masa…:) a aj ku kockam ma nudza uz parkrat (rozumej dvakrat:) dohnala…aj tesco &Co. su len supermarkety, co semtam neodhadnu dopyt…carpaccio som zatial kupovala len prave taliansku, tam mi ho v masiarstve vzdy pekne nakrajali ako sunku. U nas som si na hotove naporcovane nejak netrufla.. a z flakoty by som vyrobila leda ak steaky :)
-
jaj to tak to je zmatení pojmů, těmi plátky jsem myslel plátky na carpaccio. já taky nakupuju plátky :) aj v tesku. ajesltije to trio pěkných kotletek v papundeklu, tak zrovna ty neumývám vůbec. špičkové je i balení v jakém se prodává české biomaso (ochranná atmosféra), také neumývám. opravdu záleží na tom jaké je to maso.
myslím že mnohem důležitější v kuchyni je dávat bacha na povrchy. mít jedno prkýnko na maso a jedno na zeleninu, nemíchat to. u známých jsem už zažil dvě rodinné mikroepidemie salmonelózy, které s pravěpodobností 90 procent si udělali ze syrového kuřecícho, které se připletlo, kam nemělo.