Chystame se na tyden na Madeiru a chtel bych vas poprosit o nejake tipy, co ochutnat a co si odvezt domu. Vim, ze tamni kuchyne je hodne zamerena na ryby a ocenil bych teda i nejake jine typy. Budem se pohybovat po celem ostrove se zakladnou ve Funchalu. Predem diky za tipy.
Co nevynechat na Madeire RSS
-
-
Dobrý den,
Madeira je co se týče kuchyně úžasná. Jednoznačně doporučuji espadu (čti ešpáda) – je to hlubinná ryba, černá, zubatá, při výlovu se vlastně vykrví, není cítit rybinou, má jen velké kosti, takže filet je vždy bez kostí) – loví se jen tam a u japonských břehů, nejčastější jsou dvě úpravy – v těstíčku a grilovaným banánem, druhá verze je s krevetovou smetanovou omáčkou. Druhé skvělé jídlo je espetada („ešpetada“) – jedná se o hovězí zadní, dělané jako špíz na vavřínovém klacku. Je fantasticky křehké a vynikající. Nezřídka se k němu podává rozpečený chléb potřený česnekovým máslem.
Určitě zajděte na trhy, ochutnat čerstvé banány, maracuju aj. je skvělý zážitek. Co vzít domů? určitě Madeiru. Jedná se o jejich portské. Sladké je moc dobré.
Přeji krásnou dovolenou, Madeira je překrásná. -
Diky za odpoved. Bohuzel, uz jsme zpatky. Nicmene jsme to nakonec tipli tak nejak intuitivne sami:)
Ac ryby nejim, ochutnavka espady z „cizi“ porce me skoro presvedcila, ze to je blbost. Estapadu doporucuju, vyborna uprava masa a zajimava prezentace (hlavne to svekani z vavrinoveho klaciku:))
Na doplneni jeste, ten jejich chleba se jmenuje Bolo de Caco a maji to i jako fastfood hlavne ve Funchalu (hl. mesto) na ulici bud jen s bylinkovym maslem nebo se slaninou nebo klobaskou. V restauracich to nabizeji skoro vzdy jako predkrm. Kupovali jsme si to i na svacu na tury a je to vyborne. Syte a staci ho malo:)
Pivarum urcite doporucim zkusit mistni pivo Coral. Madeiru jako vino urcite doporucuju DRY (pokud sladke vino vylozene nevyhledavate). Pili jsme po vecerech nejakou znacku mistniho supermarketu za necelych 5EUR a nezklamalo.