Včera jsme doma všichni padli za vlast, takže abych podpořila manžela stonajícího s tou nejukrutnější rýmičkou, tak jsem mezi utíráním nudle u nosu našeho nejmenšího stvořila pečenou kořenovou zeleninu s bramborem, zakapanou olivovým olejem a posypanou štědrou dávkou parmezánu, k tomu posilující silný kuřecí vývar s masem, zeleninou a nudlemi a dodváka vitamínů byla dokončena ve formě salátu z čerstvé červené řepy, s jablky a pomeranči a medovou zálivkou. Dnes bude k obědu zbylá polévka a špagety Carbonara, nestylově doplněny čajem s citronem a medem :-)
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
Jsem z jihozápadní Šumavy a hnětýnky se u nás říká něčemu jinému. Jsou to upečené sladké placky buď z litého těsta (ty jsou vyšší) nebo z těsta (nevím jakého) a ty jsou vysoké jen cca 1 cm. Potom jsou zdobené – polité čoko polevou nebo citronovou polevou a zdobené cukrovými ozdobami (růžičky, lístky…) A dělají se na posvícení.
-
2011: Madlo, fakt ze syrové řepy? Mně „umí“ udělat zle i syrová kedlubna, když na to dojde… Ale zní to dobře, ten šalátek, suroviny doma mám, kdybyste mi tu přípravu trochu upřesnila… :-)
-
olu: nejsem sice Madla, ale dovolím si potvrdit, že ze syrové řepy lze udělat skutečně dobrý salát. Ten Madlin je určitě stylovější než ten, který dělávám já :-), ale jen pro zajímavost – najemno nastrouhaná syrová řepa, stejně tak nastrouhaná mrkev, obyčejně ochutit solí, pepřem, ol. olejem a citronem či balsamikovým octem a zamíchat se zakysanou smetanou/majonézou. Ta chuť je zvláštní a je pravda, že ne každý to snese, tak zkuste. :-) Ale doporučuji vyčkat na Madlin recept, ten bude kulinářsky výrazně výš. :-)
-
Já si pamatuju jen na tenhle Madlin salát http://madlinakuchyne.blog.cz/…u-a-mandlemi ale asi uz probehly nejake inovace:-) u nás to dneska na jídlo nevypadá, protože jsem líná a nikdo jinej ještě nezačal. Nicméně v lednici je těsto na těstoviny, tak třeba?:-)
-
2013, 14: Já vezmu syrovou řepu a mrkev najemno, plus jablko nahrubo nastrouhané. Promíchám. Nic víc.
Ne, vůbec nejsem do asketických dietních pokrmů, ale když jsou všechny ingredience kvalitní a šťavnaté, tak je to samo o sobě výborné. Osvěžující doplněk k nějakému vydatnějšímu jídlu. -
U nás doma červenou řepu nastrouháme najemno, přidáme rozinky a vlašské ořechy a dochutíme medem a citrónovou šťávou. Taky to funguje perfektně.
-
olu: Mě to prostě chutná víc z tý čerstvý řepy než z vařený :-) Salát je jednoduchost sama, žádná vysoká kulinářská – jen najemno nastrouhat řepu, nahrubo jablíčka (ve stejném poměru jako řepy), na větší kousky pomeranče. K tomu dresink z medu, olivového oleje a jablečného octa – poměr je na jednu lžíci medu dvě lžíce oliváče a dvě lžíce jablečného octa. :-)
-
Kytka: rozinky a vlašáky mě přidat nikdy nenapadlo, ale zajímavé, určitě brzičko vyzkouším!
Jednorožec: I asketické a dietní pokrmy mají občas něco do sebe :-) a navíc, v jednoduchosti je často skryta svěží a chutná krása. -
Jak to strouháte tu řepu – v chirurgickejch rukavicích nebo ruku v pytlíku?
-
Ala: sekáme jí nadrobno v robotu.
-
Aha, tak to si musím dojít koupit robota :-)
Už jsem si zapsala Madlin recept a chci to o víkendu vyzkoušet. -
Ala: stačí si po strouhání rychle umýt ruce. ;-) Pokud barvivo nepustí, použijte citrón.
Jinak, různé saláty ze syrové červené řepy taky často dělávám, např. z řepy nastrouhané nahrubo a jen mírně osolené, příp. i opepřené. Ocet nedávám, nebo jen malinko jablečného nebo vinného, olej oproti dnešním zvyklostem a oblibě olol dávám slunečnicový (nejlíp panenský) – ono je to totiž přirozenější; tam kde roste řepa, nerostou obvykle olivy, ale slunečnice ano. Kdo chce, může přidat trochu strouhaného křenu. -
Madla: Když mně se to nějak ekluje, jak je to nastrouhaný… chci z toho větší nudličky julienne, ale na to nemám ani ten suprovej strouhač, ani šikovné ruce – ale pozor, mám šikovného muže! Minule dostal za úkol nakrájet na nudličky zeleninu na čínu a měl to jak podle pravítka (ale to je jinak humanitně zaměřený, žádný matfyzák:-)) Takže až příště přijede, hned ho zaúkoluju:-P Mňam, už se těším.
-
Ala: Strouhávala jsem v takových těch PVC rukavicích, které bývají přibaleny ke každému sáčku na barvení vlasů, al eod té doby, co jsem se odstěhovala od rodičů, tak k nim nemám přístup a hlavu si kvůli tomu barvit nezačnu :-), takže si vždycky po strouhání řepy připadám jako Herodes v „nejlepších“ dnech své vlády, ale většinou to jde smýt a když ne, tak použiju, jak už tu bylo řečeno, citron (stačí přetřít i půlkou už třeba vymačkaného citronu).
aida: Ten slunečicový olej je opravdu logický a občas ho taky střídám, i když vím, že oliváč v našich krajích úplně košer není, ale mě to s ním prostě víc chutná. Váš salátek je svkělý, dělám podobný, jen zlehka osolenou a opeřenou řepu spojím bílým jogurtem ochuceným česnekem. -
:-) Tak já dělám salát z řepy zase trošku jinak, nastrouhanou řepu smíchám s křenem a obvyklým dresinkem z octa, soli a oleje. Ocet vinný. Děláme ho k uzenému.
-
Včera buchty s mákem a s povidly. Dnes marocká polévka harira.
-
Dnes budu dělat japonský řízek Katsudon a koblihy pečené v troubě, které jsem našla na stránkách Madly.
-
Salát Caesar bohužel bez ančoviček. Poradí mi někdo, kde je koupím? Na koblihy se chystám v neděli, budou s mákem.
-
Pavli: já je kupuju v Makru, ale pokud bych potřeboval jen jednu lahvičku a nechtělo se mi tam jezdit, šel bych do nejbližší prodejny italských lahůdek.
-
Ančovičky snad v každém obchoďáku, nebo to mají být nějaké speciální?
-
No já jsem se domnívale, že když si koupím sardelky ve vlastní šťávě, tak to budou ty správné, ale nejsou.
-
Pavli: Vy máte asi na mysli sardinky. Sardelky/ančovičky se prodávají v oleji a jsou děsně slané. To jsou ty rybičky, co jsou ovinuté kolem kapary- sardelová očka. Bez nich skutečně Caesar není Caesar. V konzevičce je koupíte v Tescu nebo každém trochu větším obchodě. Já kupuji trochu větší balení ve skleničce v Mark&Spencer.
-
L.A. díky za rozřešení, já jsem prostě blondýna :-) Tesco poblíž nemám, je Spar, tak to zkusím tam. A to jsem v úterý Mark&Spencer byla.
-
Pavli: Jakápak blondýna?!? ;-) Nikdo učenej z nebe nespad.
Ve Sparu je mají určitě taky. A hodně zdaru se Caesarem. Jo a hadi (jak říká kolega ančovičkám) jsou výborný do omáčky na pastu. Jak je dělá Ital v kuchyni. -
L.A. Ital dává ančovičky i do jídel, kde bych je vůbec nečekala, ale věřím tomu, že jídlu dodají správný šmrnc. Jestli si dobře pamatuju, jednou dělal variaci na českou svíčkovou a taky tam ta ančovička padla. :-)
-
Hlasuju pro ancovicky v cibulovem quiche…(quichi…kiši…kiškiš?) – tam jsou naprosto k sezrani…
-
Jo jo! Ančovičky pod maso a do cibulového koláče jsou famozní! V létě jsem takový koláč dělala na chatě a táta, zapřísáhlý nepřítel rybiček na pizze a všude možně, se olizoval až za ušima. Teda až do doby, než si na to vzal brejle a zjistil, co je na tý cibuli za proužky :-DDD
-
Coq au vin.
-
Dnes pečené vepřové na česneku, listový špenát se smetanou, brknedlík. Klasika.