1. Včera jsme doma všichni padli za vlast, takže abych podpořila manžela stonajícího s tou nejukrutnější rýmičkou, tak jsem mezi utíráním nudle u nosu našeho nejmenšího stvořila pečenou kořenovou zeleninu s bramborem, zakapanou olivovým olejem a posypanou štědrou dávkou parmezánu, k tomu posilující silný kuřecí vývar s masem, zeleninou a nudlemi a dodváka vitamínů byla dokončena ve formě salátu z čerstvé červené řepy, s jablky a pomeranči a medovou zálivkou. Dnes bude k obědu zbylá polévka a špagety Carbonara, nestylově doplněny čajem s citronem a medem :-)

2. Jsem z jihozápadní Šumavy a hnětýnky se u nás říká něčemu jinému. Jsou to upečené sladké placky buď z litého těsta (ty jsou vyšší) nebo z těsta (nevím jakého) a ty jsou vysoké jen cca 1 cm. Potom jsou zdobené – polité čoko polevou nebo citronovou polevou a zdobené cukrovými ozdobami (růžičky, lístky…) A dělají se na posvícení.

3. 2011: Madlo, fakt ze syrové řepy? Mně „umí“ udělat zle i syrová kedlubna, když na to dojde… Ale zní to dobře, ten šalátek, suroviny doma mám, kdybyste mi tu přípravu trochu upřesnila… :-)

4. olu: nejsem sice Madla, ale dovolím si potvrdit, že ze syrové řepy lze udělat skutečně dobrý salát. Ten Madlin je určitě stylovější než ten, který dělávám já :-), ale jen pro zajímavost – najemno nastrouhaná syrová řepa, stejně tak nastrouhaná mrkev, obyčejně ochutit solí, pepřem, ol. olejem a citronem či balsamikovým octem a zamíchat se zakysanou smetanou/majonézou. Ta chuť je zvláštní a je pravda, že ne každý to snese, tak zkuste. :-) Ale doporučuji vyčkat na Madlin recept, ten bude kulinářsky výrazně výš. :-)

5. Já si pamatuju jen na tenhle Madlin salát http://madlinakuchyne.blog.cz/…u-a-mandlemi ale asi uz probehly nejake inovace:-) u nás to dneska na jídlo nevypadá, protože jsem líná a nikdo jinej ještě nezačal. Nicméně v lednici je těsto na těstoviny, tak třeba?:-)

6. 2013, 14: Já vezmu syrovou řepu a mrkev najemno, plus jablko nahrubo nastrouhané. Promíchám. Nic víc.
    Ne, vůbec nejsem do asketických dietních pokrmů, ale když jsou všechny ingredience kvalitní a šťavnaté, tak je to samo o sobě výborné. Osvěžující doplněk k nějakému vydatnějšímu jídlu.

7. U nás doma červenou řepu nastrouháme najemno, přidáme rozinky a vlašské ořechy a dochutíme medem a citrónovou šťávou. Taky to funguje perfektně.

8. olu: Mě to prostě chutná víc z tý čerstvý řepy než z vařený :-) Salát je jednoduchost sama, žádná vysoká kulinářská – jen najemno nastrouhat řepu, nahrubo jablíčka (ve stejném poměru jako řepy), na větší kousky pomeranče. K tomu dresink z medu, olivového oleje a jablečného octa – poměr je na jednu lžíci medu dvě lžíce oliváče a dvě lžíce jablečného octa. :-)

9. Kytka: rozinky a vlašáky mě přidat nikdy nenapadlo, ale zajímavé, určitě brzičko vyzkouším!
    Jednorožec: I asketické a dietní pokrmy mají občas něco do sebe :-) a navíc, v jednoduchosti je často skryta svěží a chutná krása.

10. Jak to strouháte tu řepu – v chirurgickejch rukavicích nebo ruku v pytlíku?

11. Ala: sekáme jí nadrobno v robotu.

12. Aha, tak to si musím dojít koupit robota :-)
    Už jsem si zapsala Madlin recept a chci to o víkendu vyzkoušet.

13. Ala: stačí si po strouhání rychle umýt ruce. ;-) Pokud barvivo nepustí, použijte citrón.
    Jinak, různé saláty ze syrové červené řepy taky často dělávám, např. z řepy nastrouhané nahrubo a jen mírně osolené, příp. i opepřené. Ocet nedávám, nebo jen malinko jablečného nebo vinného, olej oproti dnešním zvyklostem a oblibě olol dávám slunečnicový (nejlíp panenský) – ono je to totiž přirozenější; tam kde roste řepa, nerostou obvykle olivy, ale slunečnice ano. Kdo chce, může přidat trochu strouhaného křenu.

14. Madla: Když mně se to nějak ekluje, jak je to nastrouhaný… chci z toho větší nudličky julienne, ale na to nemám ani ten suprovej strouhač, ani šikovné ruce – ale pozor, mám šikovného muže! Minule dostal za úkol nakrájet na nudličky zeleninu na čínu a měl to jak podle pravítka (ale to je jinak humanitně zaměřený, žádný matfyzák:-)) Takže až příště přijede, hned ho zaúkoluju:-P Mňam, už se těším.

15. Ala: Strouhávala jsem v takových těch PVC rukavicích, které bývají přibaleny ke každému sáčku na barvení vlasů, al eod té doby, co jsem se odstěhovala od rodičů, tak k nim nemám přístup a hlavu si kvůli tomu barvit nezačnu :-), takže si vždycky po strouhání řepy připadám jako Herodes v „nejlepších“ dnech své vlády, ale většinou to jde smýt a když ne, tak použiju, jak už tu bylo řečeno, citron (stačí přetřít i půlkou už třeba vymačkaného citronu).
    aida: Ten slunečicový olej je opravdu logický a občas ho taky střídám, i když vím, že oliváč v našich krajích úplně košer není, ale mě to s ním prostě víc chutná. Váš salátek je svkělý, dělám podobný, jen zlehka osolenou a opeřenou řepu spojím bílým jogurtem ochuceným česnekem.

16. :-) Tak já dělám salát z řepy zase trošku jinak, nastrouhanou řepu smíchám s křenem a obvyklým dresinkem z octa, soli a oleje. Ocet vinný. Děláme ho k uzenému.

17. Včera buchty s mákem a s povidly. Dnes marocká polévka harira.

18. Dnes budu dělat japonský řízek Katsudon a koblihy pečené v troubě, které jsem našla na stránkách Madly.

19. Salát Caesar bohužel bez ančoviček. Poradí mi někdo, kde je koupím? Na koblihy se chystám v neděli, budou s mákem.

20. Pavli: já je kupuju v Makru, ale pokud bych potřeboval jen jednu lahvičku a nechtělo se mi tam jezdit, šel bych do nejbližší prodejny italských lahůdek.

21. Ančovičky snad v každém obchoďáku, nebo to mají být nějaké speciální?

22. No já jsem se domnívale, že když si koupím sardelky ve vlastní šťávě, tak to budou ty správné, ale nejsou.

23. Pavli: Vy máte asi na mysli sardinky. Sardelky/ančovičky se prodávají v oleji a jsou děsně slané. To jsou ty rybičky, co jsou ovinuté kolem kapary- sardelová očka. Bez nich skutečně Caesar není Caesar. V konzevičce je koupíte v Tescu nebo každém trochu větším obchodě. Já kupuji trochu větší balení ve skleničce v Mark&Spencer.

24. L.A. díky za rozřešení, já jsem prostě blondýna :-) Tesco poblíž nemám, je Spar, tak to zkusím tam. A to jsem v úterý Mark&Spencer byla.

25. Pavli: Jakápak blondýna?!? ;-) Nikdo učenej z nebe nespad.
    Ve Sparu je mají určitě taky. A hodně zdaru se Caesarem. Jo a hadi (jak říká kolega ančovičkám) jsou výborný do omáčky na pastu. Jak je dělá Ital v kuchyni.

26. L.A. Ital dává ančovičky i do jídel, kde bych je vůbec nečekala, ale věřím tomu, že jídlu dodají správný šmrnc. Jestli si dobře pamatuju, jednou dělal variaci na českou svíčkovou a taky tam ta ančovička padla. :-)

27. Hlasuju pro ancovicky v cibulovem quiche…(quichi…ki­ši…kiškiš?) – tam jsou naprosto k sezrani…

28. Jo jo! Ančovičky pod maso a do cibulového koláče jsou famozní! V létě jsem takový koláč dělala na chatě a táta, zapřísáhlý nepřítel rybiček na pizze a všude možně, se olizoval až za ušima. Teda až do doby, než si na to vzal brejle a zjistil, co je na tý cibuli za proužky :-DDD

29. Coq au vin.

30. Dnes pečené vepřové na česneku, listový špenát se smetanou, brknedlík. Klasika.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.