K večeři rýžové nudle, Nuoc Nam a vařená brokolice. A předtím oběd v podniku, který chci dát na scuk, ale musím říct, že zvenčí to vypadalo nadějněji (ale ještě to chce aspoň jednu návštěvu, než si budu jistý).
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
Dnes jen poctivá hustá bramboračka a k ní cibulboé bagetky domácí výroby. Odpoledne mě čeká batolecí smršť, takže děti dostanou ke svačině kokosovou buchtu s čokoládou ve tvaru medvídka a k ní domácí vanilkový pribináček.
-
Domácí vanilkový pribináček mě zajímá :-) Nebyl by recept? To, co prodávají jako pribináčka v obchodě se nedá pozřít. U mě dnes tvarohová žemlovka z přebytku bílého pečiva a rozinek s rumem.
-
Vepřové steaky s cibulkou a salát z vařené řepy, strouhané ředkve a pár lístků řapíkatého celeru, s balsamikovým octem a kopečkem zakysané smetany. Tuto zimu náše oblíbené jídlo. :-)
-
Pavli: Přesně tak, když jsem si navíc na těchto stránkách: http://www.chemievjidle.cz/
přečetla, co všechno se v pramenu zdraví z Posázaví vyskytuje, přešla mě chuť. Glukózovo-fruktózový sirup, vanilkové aroma, jedlá želtaina, škrob a Xanthan nepatří mezi to, co bych chtěla servírovat dítěti nejen batoelcího věku. Takže jsem googlila a googlila, upravovala jsem různé recepty a pak jsem došla k tomuto receptu:
Uvařím klasickým způsobem puding libovolné příchutě, osladím třemi vrchovatými lžícemi třtinového cukru (zdá se to moc, ale přidáním dalších ingrediencí se sladkost potlačí). Uvařený puding občas promíchnu, aby se nevytvořila blaňa (škraloup) ado chladnoucího pudingu zamíhám celý měkký tvaroh a tři plné lžíce bílého jogurtu. nejlepší konzisteci má takhle vyrobený „pribináček“ s jogurtem domácí výroby, který si vyrábím dle tohoto receptu: http://coco-choc.blog.cz/…nacka-domaci
(Jen ten jogrut nechávám pod topením dva dny, je pak krásně hustý).
V lednici vydrží bez problémů i čtyři dny, ale to už je většinou stejně snězený :-) Dají se s ním plnit i palačinky, dorty apod.
Ranavalo: Ty bláho, dala bych si všechno. Letos na červené řepě doslova ujíždím, takže váš salátek mě opravdu zaujal a až narazím na pěknou ředkev a řapíkatý celer, nenchám je bez povšimnutí :-) -
Madla: recept na domácí pribiňák okamžitě ukládám do zlatého fondu, desetiměsíčního synka sice stále držím na bílém jogurtu, co se mléčných výrobků týče, ale myslím, že je načase mu trochu zpestřit jídelníček. :-)
A jinak na řepě taky letos ujíždím. :-) Pokud skutečně budete realizovat, doporučuji řepu nakrájet na plátky aspoň hodinku předem a pořádne polít tmavým balsamikem, oliváčem, osolit a opepřit, pěkně se rozleží. A až pak přidat vše ostatní. Řapíkatého celeru stačí maličko. -
no..takovy pribinacek dela moje teta, je to dobre, ale nejsem si jista, nakolik si clovek polepsi od te komerce-krome ceny. Bezny pudink je skrob a vanilkove aroma, vanilin- pokud si nekoupite nejaky s prirodni vanilkou. To uz jsou dve ingredience z toho komercniho pribinaka.
-
1957: V domácí verzi je škrob aspoň uvařený, ale v originál pribináčku cítím syrový, což je hnus fialovej.
-
tessa: máte pravdu, ale on se dá i pudink koupit v bio kvalitě-bez barviv a aromat. Např. zn. Amylon.
-
ranavalo:..jj ja vim, to uz jsem psala-kdyz bez barvi a aromat tak je to o jednu igr. min..ale porad je to skrob…
-
ale ten domaci mam taky rada…:))) vlastne je mi uplne jedno, ze je ten tam ten skrob…jen jsem premyslela nad tim jak moc velka je to „vyhra“ oproti tomu z obchodu
-
Dnes se peče lidová večeře: buřty na pivu. Jsou z Globusu, takže dobré. No a křupavý chléb jako příloha…
-
tessa: Jasně, škrob tam je, ale je aspoň uvařený. K těm aromatům – jasně, jsou ve většině klasikcých pudingových prášků, což se dá obejít tím, že bych vařila domácí puding z Maizeny a žloutků, jenže to bych za chvíli nedělala nic jiného :-) Rozdíl je hlavně ve složení – průmyslový Pribinák je tak tučný a přeslazený, že to hezké není. Takže dám dítěti raději jen lehce oslazenou směs z pudingu, jogurtu a tvarohu než kalorickou superbombu.
Jinak u nás bylo v sobotu na stole výbroné kuřátko pečené na jablkách, silný kuřecí vývar.
V neděli jsme byli pozváni na oběd – maminka s alergií na kyselinu šťavelovoou pekla vepřové rolky se špenátem :-) a se sýrem – bylo to vynikající. Polévka – masový vývar se zeleninou a játrovými knedlíčky, jako dezert piškotový dort s ananasem.
Dnes ještě dojídáme kuře, zítra je v plánu petrželková omáčka. -
x963: nebo z maizeny a vanilky, o tu zlutost tam myslim nikomu nejde, ne? casova narocnost stejna, tzn. rychle.. to mozna podobny jako ten z nejaky luxusnejsi edice oetker:-) a souhlasim, pribinak je dost sladkej, my predevcirem meli prave normalni vareny puding s piskotama, jablkama a bylo to super… akorat jsem pridala kakao a vanilku a bylo to fajn, lepsi nez kdyz jsem byla mala;-) u nas se dneska asi nevari, ja ukusuju bramborovou housku od zoulka a na sporaku lezi slepici polevka.
-
Protože se zde na statku zabíjelo prasátko, tak tu a tam rillettes, pate campagne, toulouse, boudin noir, petit salé,… Takže stále prasíme a prasíme ;-)
-
Hleděla jsem zadumaně na zásoby, které by se s přibližujícím jarem měly pomalu spotřebovávat, a vymyslela buď quiche s chřestem a šunkou, nebo rýžový nákyp s meruňkami. Jenže co si vybrat? Tím přemýšlením jsem totiž dostala ukrutnou chuť na obojí.
Takže k večeři je obojí :)))
Rejžák jsme právě spocívali, quiche bude dopečený za 10 min jako druhý chod. – ach ta nenažranost! :) -
Včera jsem si dala musaku připravenou dle receptu pana Cuketky (mňam) a dnes pokračuji v indické jízdě, bude Masoor dhal :o)
-
kami: dala bych si obé, mňam. Na rejžák mám zálusk už dlouho, jenže problém je, že na něj nemůžu v našem malém městě koupit tu správnou rýži, jakou používáte vy?
Jinak u nás dnes zbytek „salátkové“ omáčky (mládě tatko vtipně překřtilo obyčejnou petrželkovou omáčku) a zítra jsou v plánu koblihy pečené v troubě dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ene-v-troube -
Madla: téda ty kobližky vypadají super! manžel koblihy miluje, ale mně to moc nebaví smažit, mám z toho vždycky načmoudlé vlasy a mně se pak večer tááák nechce si je jít umývat:) Tohle vypadá jako dobrá vychytávka.
Rýži na rejžák, ehm, používám takovou, jaká zrovna je – většinou se jedná o zbytek rýže od něčeho jiného:) Včera jsem vzala rýži z obyčejného papírového pytlíku s nápisem Rýže. Nijak to neprožívám. Akorát na sladká jídla nepoužívám jasmínovou, ta mi v tom pak divně smrdí. Jo, a když použiju málo lepkavou rýži – včera třeba nějakou tu skoro dlouhozrnnou – tak při vaření vstupní „kaše“ před vejci přidávám lžičku škrobu, dá to pak rejžáku správnou konzistenci i v případě, že nebyla použita lepkavá kulatá rýže:) Ale možná mě tu nějaký rýžový purista zlynčuje:))
-
kami: Díky moc za tip se škrobem, to jsem netušila. U nás na malém městě je právě dost problém sehnat tu správnou rýži, takže váš tip určitě brzy vyzkouším.
Jinak s těmi kobližky to máme stejně, já dost nerada smažím na velkém množství oleje a manžel je taky docela koblihovej, takže tohle je kompromis pro nás oba (teda pro něj je to výhra, kompromis je to pro mě :-)) A doporučuju do těsta přistrouhnout i trošku citronové kůry, těsto je pak ještě lepší. -
minule jsem dělala výborný nákyp z té nejobyčejnější kulatozrnné rýže, v tescu asi za dvacet korun, takže určitě se něco najde u vás, Madlo:-)
včera jablkový štrúdl, teď se dopékají další a dál co si kdo namazal na chleba – večer jsem si udělala k tomu učení vajíčkovou pomazánku, jo! -
Běžně se dá skoro všude koupit kulatozrnná Lagris, já jí mám pořád doma, protože dítě tu nelepivou moc nejí, ale rizoto nebo omáčku s touhle lepivou zblajzne hned. Na nákyp podle mě ideální.
-
farfalla, Ala: Díky moc za tip, zkusím se porozhlédnout. Je možné, že ji mají, jen jsem si jí ještě nevšimla.
-
Madlo, a já díky za odkaz na recepty, už jsem si je vytiskla, domácí pribiňák se u nás určitě hodí a ty koblihy taky zkusím, taky mě vždycky odrazovala ta představa smažení a s tím spojeného smradu (zrovna tenhle týden manžel smažil květákový placičky a i když jsem usilovně dělala průvan, tak smrad jsem cítila ještě dva dny)
-
Včera houbové rizoto. Dnes bramboračka. Dostala jsem chuť na houby. :-)
-
Pěkné degustační menu:
Ciphin, Hylak forte, ACC long, Flonidan,Mucoplant, Panadol extra. Mňam, mňam.
:-( -
Pivli:
auauau… doufám,že tam máš aspoň pořešené párování s čajem! brzké uzdravení :)
-
Cukee: díky! ;-)
Ano, úspěšně páruji s bylinným a zeleným čajem, jen mám dilema, zda jablečný mošt s mrkví nebo s celerem. ;-) -
Já bych k tomu doporučil spíš ten s celerem, každopádně také přeju brzké uzdravení.
-
Dnes si dávám vietnamský den, k obědu byla Pho s hovězí kýtou na česneku a k večeři jsem si nechal zabalit bunču sebou.