Polévka s rajčaty, cizrnou, bylinkami a česnekem a potom žemlovka:-)
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
bude segedín!
-
Už jdu nandavat kapustičky se slaninou a kaštany! Vypadá to skvěle!
-
Teda ty kapustičky znějí nádherně! Letos mi je na záhoně sežraly bestie jakési daremné ještě ve stádiu dvoucentimetrových rostlinek. A s těmi kaštany, hmm…
U nás dnes velmi obyčejná večeře – veliký hrnec dršťkové s čerstvým chlebem. Mám po svátečním obžerstvu a s chumelenicí za okny teď pořád chutě na solidní a nekomplikovanou stravu.
-
Jehněčí plec s fazolkama.
-
K obědu bylo Madras curry s basmati rýží od večeře, k večeři bude Masala masoor s chapati. To vše jako poznávání indické kuchyně :o)
-
Já si dnes odpoledne půjdu koupit do cukrárny St.Tropez francouzský Tříkrálový koláč. Po svátcích by to sice chtělo něco méně kalorického, ale nedá se čelit, těším se na něj celý rok!
-
Beránčí vlnu, anžto je Tří králů.
http://www.cuketka.cz/?… -
Pátek ve znamení důstojné likvidace zbytků – z drobků z vánočního cukroví smíchaných s cukrem a skořicí jsem udělala jablečný crumble, párky už měly taky to nejlepší za sebou a tak jsem udělala frankfurtskou polévku …
-
Dneska se chystám na výstavu o samurajích a gejšách, jídelníček přispůsobím: miso shiro, edamame, japonská kari omáčka s vepřovým masem, mrkví, cibulí a nishiki.
Zítra budou zbylé kotletky s kaparovou omáčkou a gratin dauphinois, čekankový salát s pomerančem. -
L.A.:
kde kde kde?? ;)
-
U nás dnes vrcholí přípravy na zítřejší oslavu manželových třicetin – na přání upečen cheesecake v tomto stylu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ou-cokoladou
Jen byly jako podklad použity zbylé pracny a mírně upravený krém. Vypadá efektně, tak jsem zvědavá na chuť. Jako další sladkost jsem pekla brownies s karamelizovanými mandlemi – první pokus o brownies, takže zvědavost je na vrcholu. A aby toho nebylo málo, tak se chystám na závěrečnou dodělávku pomerančových lanýžků z bílé čokolády.
Ze slaného budou tradiční šneky se slaninou a sýrem a také zelníky, to vše z domácího lístkového těsta: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ceptu-k-tomu
No a jako překvápko chci splácat slaný koláč v podobě půllitru piva … Dítě spí, jde se na to. -
http://picasaweb.google.com/…BZoMv2gcj0Eg?…
Jelení kýta na kořenové zelenině s dolfy. Kýta nebyla fotogenická, a její příprava nebyla složitá, takže jsem ji ani nefotil. S dolfy to bylo těžší. Dostal jsem supertajný recepis z myslivecké restaurace s posměšným „hodně štěstí.“ Je to něco jako těsto na krokety, ale řidší. Ve finále je to jakoby bramborová kaše obalená křupavou kůrkou. První kousky jsem z oleje lovil sítkem po mikrokouskách, ale pak už jsem to dostal do ruky a šlo to jako po másle. Jenže rodina strategicky postávala u mísy s hotovým, ujídala a dožadovala se dalších kousků s tím, že mám pohnout, páč je miska pořád prázdná. Nakonec se podařilo pár kusů uhájit a nasersvírovat se zvěřinou, ke které se dolfy mají náramně rádi. -
931: Náprstkovo muzeum
-
pan Cuketka: http://www.nm.cz/…a-detail.php?…
Pěkná výstava. Jsem zatížená na katany a tsuby, takže jsem moc spokojená. A jsou tam tak krásný soupravy mečů, že jsem až zamáčla slzu. I ta část o gejšách je moc zajímavá, nádherná kimona a soupravy na saké.
-
K obědu filety z nilského okouna, opečená cuketka :-) a brambory zapečené se zakysanou smetanou s bylinkami. A ledový salát s řapíkatým celerem, jablíčkem a šalotkou. K večeři bude jen silný vývar z kostí a hovězího srdce, se zeleninou a noky.
-
Nilského okouna jsem si jednou chtěla koupit chlazeného. Pak jsem si přečetla, že je „vyroben“ ze zmraženého polotovaru. Tak už nechci.
-
x937. dneska vaši tvarohovou štolobábovku:-)
jinak silný kuřecí vývar a včerejší pečená stehna s rýží.nuda;-) -
ad Pivli: A kde to bylo, smím-li se zeptat? Já přiznávám, že nejsem žádný odborník, ale tohle vypadalo i chutnalo jako opravdu čerstvá ryba. :-) Z Kauflandu teda, ale dobrá byla.
-
Ranavalo:
k této rybě doporučuji film Darwin's Nightmare: http://en.wikipedia.org/wiki/Darwin's_Nightmare
nechci pranýřovat surovinu jen tak (páč ta za nic nemůže), ale v řadě věcí je podobná pangasovi – žádná chuť, problematický původ a import, rozmrazování. důvod pro nákup: je libová, bez kostí, levná, bez rybiny (což není typická vůně ryby, ale smrad, který máme spojený s mraženým filé z pytlíků).
-
Ve Sparu, měli filety – chlazeného lososa, pangase, kapra, nilského okouna a ještě něco, to už si přesně nepamatuju. Vrhla jsem se na to, ale odradilo mne právě to, že je to rozmrazené. Mimo kapra, ten byl z Čech, čerstvý. A u lososa nevím, toho kupuju normálně (snad) čerstvého.
Navíc, pokud se nemýlím, nilský okoun není o moc kvalitnější než pangas. Hledala jsem si informace, poté, co jsem to viděla poprvé prodávat a žádná sláva to nebyla… -
940, 941: Ajaj, no vidíte, chybami se člověk učí, nic o původu té ryby jsem nevěděla. Ale přesto musím upřímně napsat, že mi připadala mnohem chutnější než pangas.
-
Včera jsme měli návštěvu, takže toho bylo více. K aperitivu na zobání křepelčí vajíčka plněná kari majonézou (dle inspirace pana J.). Dýňová polévka. Rib-eye steaky od Robertsona. K nim pečené brambory/ marinované okurky/ bylinkové máslo/ remuládová omáčka – dle výběru strávníků. Jako dezert creme brulee.
Ještě mi byl přinesen Sachr dort, na ten se ale již nedostalo. Takže dneska dojídám zbytky a hlavně se cpu mohutnou postupující řadou porcí Sachru:) -
Po včerejší oslavě dojídáme zbytky,jako hlavní chod jsem dělala kořeněná kuřecí prsa s cibulí a žampiony a zbylo toho nějak moc (z plánovaných třinácti dospělých a devíti dětí se dostavila jen mírně nadpoloviční většina), takže i přes vydatnou výslužku vyzbylo na dnešní a zítřejší oběd – nevadí, prsa byla vynikající ( i když přizpůsobena dětským chutím). V lednici čeká zbytek cheesecaku a krčí se tam poslední tři pomerančové lanýžky z bílé čokolády. Na brownies ani nemyslím, ty musím zachovat pro zítřejší návštěvu rodičů – snad jim přijdou k chuti.
-
Zaujalo mě skloňování čískejku. :-)
Dnes tu plánuji houbovku z dovezených českých sušených hub a zde zakoupených žampiónů, k tomu kynutý knedlík vařený v ubrousku. -
1R: Houbovku s knedlíkem jsme měli v sobotu u mojí maminky. :-) Z mražených hřibů, v létě vlastnoručně nasbíraných. Byla hustá a výborná. Kdo chtěl, dostal navíc kousek vařeného hovězího, ale to je podle mě skoro nadbytečné.
Tak ať se povede dle Vašich představ. :-) -
Dnes za mě pro nedostatek času a invence vařil mrazák – vylovila jsem z něj velký kus zbylé telecí rolády s čerstvou šalvějí a anglickou slaninou – k tomu jsem jen udělala heboučkou br. kaši a luxusní oběd byl na světe.
-
Kuřecí prsa pečená na bylinkové polentě s loupanými rajčaty a česnekem, ideální by byl ještě sýr, ale ten zrovna nemůžu…
-
Dalmátské čufty s rýží. S manželem jsme si na ně tuhle nostalgicky vzpomněli, nejedli jsme je snad 20 let. Tak se toho manžel chopil a dopadlo to skvěle! :-)
-
Dnes byla k obědu jen vařená brokolice se sýrem, ale k večeři bude cizrnové kari s jasmínovou rýží :o)