1. Polévka s rajčaty, cizrnou, bylinkami a česnekem a potom žemlovka:-)

2. bude segedín!

3. Už jdu nandavat kapustičky se slaninou a kaštany! Vypadá to skvěle!

4. Teda ty kapustičky znějí nádherně! Letos mi je na záhoně sežraly bestie jakési daremné ještě ve stádiu dvoucentimetrových rostlinek. A s těmi kaštany, hmm…

U nás dnes velmi obyčejná večeře – veliký hrnec dršťkové s čerstvým chlebem. Mám po svátečním obžerstvu a s chumelenicí za okny teď pořád chutě na solidní a nekomplikovanou stravu.

5. Jehněčí plec s fazolkama.

6. K obědu bylo Madras curry s basmati rýží od večeře, k večeři bude Masala masoor s chapati. To vše jako poznávání indické kuchyně :o)

7. Já si dnes odpoledne půjdu koupit do cukrárny St.Tropez francouzský Tříkrálový koláč. Po svátcích by to sice chtělo něco méně kalorického, ale nedá se čelit, těším se na něj celý rok!

8. Beránčí vlnu, anžto je Tří králů.
    http://www.cuketka.cz/?…

9. Pátek ve znamení důstojné likvidace zbytků – z drobků z vánočního cukroví smíchaných s cukrem a skořicí jsem udělala jablečný crumble, párky už měly taky to nejlepší za sebou a tak jsem udělala frankfurtskou polévku …

10. Dneska se chystám na výstavu o samurajích a gejšách, jídelníček přispůsobím: miso shiro, edamame, japonská kari omáčka s vepřovým masem, mrkví, cibulí a nishiki.
    Zítra budou zbylé kotletky s kaparovou omáčkou a gratin dauphinois, čekankový salát s pomerančem.

11. L.A.:

kde kde kde?? ;)

12. U nás dnes vrcholí přípravy na zítřejší oslavu manželových třicetin – na přání upečen cheesecake v tomto stylu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ou-cokoladou
    Jen byly jako podklad použity zbylé pracny a mírně upravený krém. Vypadá efektně, tak jsem zvědavá na chuť. Jako další sladkost jsem pekla brownies s karamelizovanými mandlemi – první pokus o brownies, takže zvědavost je na vrcholu. A aby toho nebylo málo, tak se chystám na závěrečnou dodělávku pomerančových lanýžků z bílé čokolády.
    Ze slaného budou tradiční šneky se slaninou a sýrem a také zelníky, to vše z domácího lístkového těsta: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ceptu-k-tomu
    No a jako překvápko chci splácat slaný koláč v podobě půllitru piva … Dítě spí, jde se na to.

13. http://picasaweb.google.com/…BZoMv2gcj0Eg?…
    Jelení kýta na kořenové zelenině s dolfy. Kýta nebyla fotogenická, a její příprava nebyla složitá, takže jsem ji ani nefotil. S dolfy to bylo těžší. Dostal jsem supertajný recepis z myslivecké restaurace s posměšným „hodně štěstí.“ Je to něco jako těsto na krokety, ale řidší. Ve finále je to jakoby bramborová kaše obalená křupavou kůrkou. První kousky jsem z oleje lovil sítkem po mikrokouskách, ale pak už jsem to dostal do ruky a šlo to jako po másle. Jenže rodina strategicky postávala u mísy s hotovým, ujídala a dožadovala se dalších kousků s tím, že mám pohnout, páč je miska pořád prázdná. Nakonec se podařilo pár kusů uhájit a nasersvírovat se zvěřinou, ke které se dolfy mají náramně rádi.

14. 931: Náprstkovo muzeum

15. pan Cuketka: http://www.nm.cz/…a-detail.php?…

Pěkná výstava. Jsem zatížená na katany a tsuby, takže jsem moc spokojená. A jsou tam tak krásný soupravy mečů, že jsem až zamáčla slzu. I ta část o gejšách je moc zajímavá, nádherná kimona a soupravy na saké.

16. K obědu filety z nilského okouna, opečená cuketka :-) a brambory zapečené se zakysanou smetanou s bylinkami. A ledový salát s řapíkatým celerem, jablíčkem a šalotkou. K večeři bude jen silný vývar z kostí a hovězího srdce, se zeleninou a noky.

17. Nilského okouna jsem si jednou chtěla koupit chlazeného. Pak jsem si přečetla, že je „vyroben“ ze zmraženého polotovaru. Tak už nechci.

18. x937. dneska vaši tvarohovou štolobábovku:-)
    jinak silný kuřecí vývar a včerejší pečená stehna s rýží.nuda;-)

19. ad Pivli: A kde to bylo, smím-li se zeptat? Já přiznávám, že nejsem žádný odborník, ale tohle vypadalo i chutnalo jako opravdu čerstvá ryba. :-) Z Kauflandu teda, ale dobrá byla.

20. Ranavalo:

k této rybě doporučuji film Darwin's Nightmare: http://en.wikipedia.org/wiki/Darwin's_Nightmare

nechci pranýřovat surovinu jen tak (páč ta za nic nemůže), ale v řadě věcí je podobná pangasovi – žádná chuť, problematický původ a import, rozmrazování. důvod pro nákup: je libová, bez kostí, levná, bez rybiny (což není typická vůně ryby, ale smrad, který máme spojený s mraženým filé z pytlíků).

21. Ve Sparu, měli filety – chlazeného lososa, pangase, kapra, nilského okouna a ještě něco, to už si přesně nepamatuju. Vrhla jsem se na to, ale odradilo mne právě to, že je to rozmrazené. Mimo kapra, ten byl z Čech, čerstvý. A u lososa nevím, toho kupuju normálně (snad) čerstvého.
    Navíc, pokud se nemýlím, nilský okoun není o moc kvalitnější než pangas. Hledala jsem si informace, poté, co jsem to viděla poprvé prodávat a žádná sláva to nebyla…

22. 940, 941: Ajaj, no vidíte, chybami se člověk učí, nic o původu té ryby jsem nevěděla. Ale přesto musím upřímně napsat, že mi připadala mnohem chutnější než pangas.

23. Včera jsme měli návštěvu, takže toho bylo více. K aperitivu na zobání křepelčí vajíčka plněná kari majonézou (dle inspirace pana J.). Dýňová polévka. Rib-eye steaky od Robertsona. K nim pečené brambory/ marinované okurky/ bylinkové máslo/ remuládová omáčka – dle výběru strávníků. Jako dezert creme brulee.
    Ještě mi byl přinesen Sachr dort, na ten se ale již nedostalo. Takže dneska dojídám zbytky a hlavně se cpu mohutnou postupující řadou porcí Sachru:)

24. Po včerejší oslavě dojídáme zbytky,jako hlavní chod jsem dělala kořeněná kuřecí prsa s cibulí a žampiony a zbylo toho nějak moc (z plánovaných třinácti dospělých a devíti dětí se dostavila jen mírně nadpoloviční většina), takže i přes vydatnou výslužku vyzbylo na dnešní a zítřejší oběd – nevadí, prsa byla vynikající ( i když přizpůsobena dětským chutím). V lednici čeká zbytek cheesecaku a krčí se tam poslední tři pomerančové lanýžky z bílé čokolády. Na brownies ani nemyslím, ty musím zachovat pro zítřejší návštěvu rodičů – snad jim přijdou k chuti.

25. Zaujalo mě skloňování čískejku. :-)
    Dnes tu plánuji houbovku z dovezených českých sušených hub a zde zakoupených žampiónů, k tomu kynutý knedlík vařený v ubrousku.

26. 1R: Houbovku s knedlíkem jsme měli v sobotu u mojí maminky. :-) Z mražených hřibů, v létě vlastnoručně nasbíraných. Byla hustá a výborná. Kdo chtěl, dostal navíc kousek vařeného hovězího, ale to je podle mě skoro nadbytečné.
    Tak ať se povede dle Vašich představ. :-)

27. Dnes za mě pro nedostatek času a invence vařil mrazák – vylovila jsem z něj velký kus zbylé telecí rolády s čerstvou šalvějí a anglickou slaninou – k tomu jsem jen udělala heboučkou br. kaši a luxusní oběd byl na světe.

28. Kuřecí prsa pečená na bylinkové polentě s loupanými rajčaty a česnekem, ideální by byl ještě sýr, ale ten zrovna nemůžu…

29. Dalmátské čufty s rýží. S manželem jsme si na ně tuhle nostalgicky vzpomněli, nejedli jsme je snad 20 let. Tak se toho manžel chopil a dopadlo to skvěle! :-)

30. Dnes byla k obědu jen vařená brokolice se sýrem, ale k večeři bude cizrnové kari s jasmínovou rýží :o)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.