Ono toho sádla nebylo tolik, aby se projevilo nějak extrémně výrazně. Oproti běžnému postupu s máslem to bylo jen drobné chuťové vylepšení.
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
Bali, já už se lekla, že jsem divná – k mrkvi mi přijde jako případné jen máslo. Jo a kdybychom se už „nečetly“ – přeju Vám i Vašemu Jeanovi krásné svátky a vše nej nej nej do do nového roku.
-
L.A.: brambory jo, mrkev fakt ne.
I Vám přeju vše nej nej nej! – a ostaně i dalším spoludiskutujícím, i tomu barbarovi se sádlem. ;-) -
Krásné Vánoce všem!
-
Můj fišmongr byl udiven, když mě dnes (úterý) viděl. Vraštil obočí. Třeba si i na vteřinu myslel, že jdu zrušit objednávku nejlepšího haddocka pro 5 osob na páteční Štědrý večer?
No, no. Chtěl jsem jen čerstvě přiletivší návštěvě z Čech už v úterý představit něco z jeho čerstvých mořských ryb.
„Fish stew. Na začátek kousek uzené tresky, pěkně prosím, Martine.“ Ani jsem nemusel dodávat, že té neobarvené, kvalitnější. Natolik se už známe. Zbytek „bílých“ ryb jsem nechal na něm. Dal mi dva druhy.„Bude rybí guláš“, oznámil jsem české snaše a jal se vařit. Oliváč a máslo. Na to cibule, po chvíli obvyklá aromata: řapík celer, mrkev, pórek. Maličko květáku, že byl po ruce. Česnek. Zaprášit moukou, rybí vývar, creme fraiche, okořenit, posolit, povařit.
Úplně na konec, tak 12 minut před podáváním, do už chutné omáčky dát pošírovat na kusy nakrájené ryby (bez kůže a kostí). Nebyla po ruce petržel, tak jsem to ozelenil pokrájenou směsí mladého špenátu a rukoly, prodávanou jako už umytý salát.
Podáváno na nahřátých talířích s brkaší. Úspěch.
Jazykový dovětek: Snacha se mi pak svěřila, že si pod pojmem „guláš“ představovala něco hnědého a vůbec se na to netěšila. Moc si prý ale pochutnala. Snad bych to měl příště oznámit spíš jako „ryba na zelenině“? Má někdo jiné návrhy?
-
2 Jednorožec: Také bych nepoužíval slovo guláš, protože u spousty lidí to vyvolává mylné očekávání, ať už v pozitivním či negativním slova smyslu. Co třeba rybí ragů? Nebo tam přidat ještě trochu cikánské pečeně a mohlo by se to jmenovat fish´n gips.
-
Barbar se sádlem také přeje veselé vánoce a doporučuje neuzavírat si u mrkve prostor k experimentování. Máslo je samozřejmě klasika, ale špatné není kromě sádla ani máslo půl napůl s olivovým olejem. (-:
Pro pana jednorožce: Já bych byl pro to rybí ragů, to by bylo asi pro čechy nejsrozumitelnější.
-
1896 & 7: Rybí ragout či ragů se mi líbí, díky.
-
mně by se líbilo ragú, podobně jako štrúdl:-)
-
Tak dík farfallo :-). Taky se mi ragů nelíbilo, tak jsem napsal ragú, jenže to nebylo o nic hezčí, tak jsem ynteligentně požádal o nápovědu z publika:„Napiš to s kroužkem, to je přece jasný.“ Hlas lidu, hlas blbý.
-
1897…: snad mě neukamenujete, ale taková mrkvička na slanince, okořeněná pepřem a tymiánem… ach, paráda :-D
-
Dnes návštěva u rodiču, maminka na požádání uvařila skvělou hovězí polévku s nudličkami a koprovou s nadýchaným jak jinak než domácím knedlíčkem a křehkým masíčkem z hovězího krku. Samozřejmě jsem vyfasovala zásoby: domácí okurky do br. salátu, vánočku+pečivo a uzený bůček komíňák.
-
Vlastnoručně vyrobenou vánočku.
-
koukám, že to ragú jsem taky napsal blbě, omlouvám se
Spark: nebojte, tady se nekamenuje a kdyžtak v tom jsem s váma (-:
-
1R to tady docela převálcoval koukám, ale mrkve na sádle mě nalákala možná ještě víc ;) (dovedete si představit momofuku bůčkový základ s mrkovým pyré s trochou toho zázvoru nebo jinou odvážnější aromatikou v základu? ;)
přidám taky jednu provokaci, už skoro sváteční! telecí entrecote s kostí – dokupy malě oba kousky cca 700g (z aromi la bottega). tak krásné maso jsem dlouho neviděl – tučné, dokonale křehké. oliváč, rozmarýn, dva stroužky, po kůrce tuna másla a šup na pár minut do trouby :) potom už jen růžové blaho!
http://twitpic.com/3ihvqy
http://twitpic.com/3ihohf -
Pane Cuketko,proč nám to jen děláte :/ :-)
-
JJ, pan Cuketka je ďáblův pomocník ;-)
-
Včera na večeři a na dnešní oběd uvařena „salátková“ omáčka se ztraceným vejcem a vařenými brambory. Jinak dneškem vrcholí příprava na Štědrý den, tudíž se vaří kopa brambor, za chvíli se vrhnu na výrobu domácí majonézy (ke které pak pro osvěžení přidávám trochu láku z okurek a pár lžic lehkého bílého jogurtu taktéž domácí výroby). Do brambrovoého salátu nedávám uzeninu, ale naopak jedno menší nadrobno nakrájené jablíčko, spíše kyselejší, které udělá úžasnou chuť.
Kapra smaženého tentorkát vynechám a udělám jen svého oblíbeného na zelenině a bílém víně. Už teď se těším! -
To já dnes k večeři budu dělat kachnu na pomerančích :-). Dostali jsme od známé dvě krásné Bio kačeny. Ona je totiž sama chová.
-
Dnes večer budou pečené kousky kuřat od předvčerejška naložené v jogurtu, červené kari pastě, česneku a koriandru. k tomu okurková rajta a pita chléb.
Jinak také chystám br. salát, obyčejný, bez uzeniny a taky s jablíčkem. Jen místo bulvového celeru dávám řapíkatý, jen lehce spařený. -
No na stole to ještě není, ale hlavou se mi honí nápad na „pralinky“ (v uvozovkách proto, že ty opravdové fakt neumím a nevím, jak jinak tu věc nazvat). Měli by to být hrudky z kvalitní hořké čokolády, nahrubo rozsekaných preclíčků či tyčinek a zdobené Maldon solí. No, do rána času dost…
-
Jelikož jsem čekala návštěvu, která díky zavátým cestám nedorazila, v lednici mě rozčilují tyto delikátní lanýžky:
http://madlinakuchyne.blog.cz/…hite-lanyzky
Jinak dnes bude k obědu kuřátko pečené v pivu, s pečenými brambroami, silný kuřecí vývar se zeleninou a večer už jen pro odlehčení můj oblíbený salát z čerstvé červené řepy a jablíček:
http://madlinakuchyne.blog.cz/…u-a-mandlemi -
Tak já začal nový rok pořádnou snídaní – tmavý chleba, máslo, vajíčka naměkko, nakládané švédské rybičky (když nejsou mé oblíbené norské, jsou ty švédské z IKEA slušnou náhradou, i když by mohly být méně sladké) a troška majonézy. A dál dneska samozřejmě novoroční čočku, ale ještě se rozmýšlím, jak si ji udělám.
-
U nás se již vaří uzená krkovice a čočka, chystá se kyselica a budou i lívance.
-
Zbytky chlebíčků, silná ovarová polévka s krupkami, zeleninou, masem a česnekem.
-
K večeři byl zbytek koktejlových párečků ala utopenci..známá dělala nějakou skvělou marinádu z balsamikového octa a ještě dalších,mě utajených věcí ;-)
-
dosti nenedělně neslavnostně zbytek novoroční ovarové polévky s čočkou a krupicí a potom tvarohové lívance s javorovým sirupem – jsme nějak přemasovaní:)
-
Já si dneska nadělil k snídani bagety dle místního návodu (děkuji!) a k obědu taktéž odsud dušené hovězí s jasmínovou rýží.
Ohlas veliký, pozitivní, podotýkám :) -
Dnes k obědu smetanová česneková omáčka s vařeným bramborema masovými kuličkami a cizrnová bramboračka se zeleninou.
Navečer bude realizován mrkvový salát s kukuřicí a jogurtoví-česnekovým dresinkem, k tomu domácí česnekové bagetky, troška vína. Už aby byl večer :-) -
Byla kuřecí nudlová polévka. A na balkoně se ještě chladí salát z vařené červené řepy, řapíkatého celeru a strouhané mrkve (ta nahradila ředkev či daikon, neměli…), s balsamikovým octem, solí, pepřem, olivovým olejem. Na misce bude ozdobena zakysanou smetanou. Už se těším! :-)