1. Ke guláši z hovězí holeně (beef shin) z blízké spřátelené farmy (už si hezkých pár měsíců s majiteli „tykáme“, tj používáme křestní jména; jinak Angličani si, přísně vzato, všichni furt vykají, či yukají, you), jsem se rozhodl učinit německé spaetle.

Odpočinuté těsto bylo tužší, než jsem čekal. Zkoušel jsem protlačení cedníkem, ale nakonec jsem zvolil mačkadlo na brambory s vložkou s většími otvory. Těsto se i po vytlačení sdružovalo a bylo nutno ho ve vroucí vodě napomenout vařečkou, že má špagátově špatlovat. Schnell, schnell!

Abych nenapínal: dalo se to jíst. Lví podíl na tom měl ale guláš. Příště k tomu daleko lépe český knedlík, nebo rýži! Paní J myla nádobí a s anglosaským sarkasmem vedla komentář o praktické nezničitelnosti zbytků mého (mého?? německého!) těsta. Já nitz, já šésky muzikant.

2. Jednorožec: Velmi mě pobavila úvaha o nezničitelnosti německého těsta. Vzpomněla jsem si při té příležitosti na jedny své nepříliš povedené halušky, jejichž zbytky ulpívaly na všem kuchyňském náčiní několik dnů. I slovenské těsto dovede být neřád.

U nás dnes klasika – kuřecí polévka a kuře na paprice. Zítra bude dušená kapusta s kousky uzeného masa a brambory.

3. Ranavalo, the pleasure was mine. Slovenské těsto je cesto, ne?

Život je cesta která rozbředla se v těsto
    Já však tou cestou půjdu bez protestů přesto
    Že občas upadnu když ujedou mi nohy
    Já přece k padání mám nadání a vlohy

(Zpaměti z mého mládí, autoři pravděpodobně S+Š. Jak by se to asi přeložilo do slovenštiny?) :-)

4. Na stole nevím, ale na sporáku bublá dvanáctilitrovej hrnec rillettes určenej na vánoční dárky. (-:

5. A vzhledem k této zmasilosti jsem oběd vyřešil pohankovými těstovinami s bazalkovým pestem.

6. Kytko, takový dárek oceňuji, však ty víš ;-)
    U nás dnes pot au feu. Musim se smát, jak vždy rozhodím Francouze, když to jím po česku, prostě jako hovězí polévku se zeleninou. To oni ne. Oni zvlášť vývar a zvlášť maso se zeleninou :- )))

7. Bali: myslím, že můžete s Lenkou očekávat pár nových návštěvníků na stránkách, až se obdarovaní budou ptát po receptu. (-: Já pot au feu konzumuju tak napůl, zeleninu ve vývaru a maso zvlášť.

8. ;-)
    Já to tedy upřením: vývar se zeleninou a masem, poté kus masa s fleur de sel ;-)

9. Tak to jsme na tom naprosto stejně, jen místo fleur de sel používám zatím podobnou mořskou vločkovou z Walesu. Ale až ji dodělám, tak přijde na řadu fleur de sel koupená v září přímo v Camarque. Jo a těch rillettes je nakonec 16 půllitrovejch piksliček (nepočítaj 1,5 litru sádla), takže dárky jsou vyřešený. Když se kamarádi zvládnou postit, uviděj sice ne zlatý, ale zato moc dobrý prasátko (-:

10. Chichi, tak to já dnes nejprve kus masa s fleur de sel a pak vývar se zeleninou a masem. :-)

11. Paní J mě v „indickém“ krámu koupila dva perfektně vyvinuté plody papričky Scotch Bonnet, jinak zvané Habanero a známé jako jedna z nejpálivějších. To potvrzuji.
    Ale – jak VONÍ!! Růže nechť blednou. Jak přetváří mnohá všednější jídla v líbivý ohňostroj! Propadnul jsem jejím vnadám, jsem vyznavač! Hned schovávám semínka, ale není jistota, že zde na Ostrově, i ve skleníku, bude dost tepla a paprsků k produkci papričkového sálání.

12. 1863: moje znalosti slovenčiny končí u toho cesta. :-) A je to opravdu ze Semaforu. Pěkné. :-)
    Dnes nevařím, nemaje z čeho. S kočárkem a těhotným břichem navíc si ven teď moc netroufám. Synek dostane bramborovou kaši z pár posledních červených brambor z bedýnky, protože tomu bych to těžko vysvětlila.

13. Ze zbytku včerejšího pot au feu, dnes bylo boeuf mironton, mňam. Včera jsem v pekařství objevila výborný koláč a tak jsem mu neodolala ani dnes a jdu si kousek dát ;-)

14. Jednorožec 1871: neměl bych strach o dostatečnou pálivost. papričky Pimientos de Padrón vypěstované ve skleníku pálily spolehlivě všechny. Sice na jižní Moravě ale nějakej sluneční extrém tehdy nebyl takže aji na Ostrově bych neviděl problém.

15. Dnes pro naprosotu chvíplost tělesnou i duševní byl realizován pouze hrášek na husto, s domácím uzeným – já k němu měla výtečný ještě teplý celozrnný chleba, manžel pak bramboráčky. Večer pak česnekem prošpikuji a červeným vínem proliji kýtu podle tohoto receptu:
    http://madlinakuchyne.blog.cz/…o-hraje-prim
    Superjednoduché a přitom úžasně dobré.

16. Dnes mladí kohoutci, jen tak dušení na domácím másle se šalotkami.
    Neděle bude podstatně pestřejší ;-)

17. U nás dnes večer bude na stole domácí bramboračka od maminky! :-)

18. Dušená mrkev na sádle z výroby rillettes, neboli jedlých vánočních dárků…

19. Kytko, nic ve zlém, ale nepatří to spíš do rubriky „Jídelní hříchy“? Mrkev na sádle si nedokážu představit ani v divokém snu. ;-)

20. To se vůbec nedivím, protože to bylo nepředstavitelně dobré (-:

21. Já jsem u rodičů na Moravě a rodiče mají farmu, jatka a výrobnu uzenin a pochutin. Takže luxusní čerstvá domácí tlačenka a vývar z bio krůty s játrovými knedlíčky.

22. pomalu pečená krkovice na pivu, speculaas, perníčky, ujídání z nakládání hermelínů…

23. Ta kytkova mrkev musela být sakramentsky dobrá! Rillettes chci dělat zíta. Dnas zelené curry a večer bageta z La Gare.

24. Kytko: krásný hřích! asi budu zítra taky hřešit :- )))

25. Kytko, takové dárky bych si dala líbit:) A mrkvi to bezpochyby posloužilo ke cti…;)

My jsme teď s manželem slastně dojedli napůl jeden báječný rib-eye steak od Robertsona – na čtvrteční slavnostní večeři jich potřebujeme pět, balí je po dvou, takže jeden prostě přebýval – museli jsme se obětovat:)))

26. kami, takovou oběť bych asi také dokázal podstoupit. Mně zítra rozkopou zedníci stěnu ve špajzu (prasklý svod vody z terasy na střeše), takže na vaření to asi nebude.

27. Dotaz: vám všem předchozím by fakt mrkev na sádle chutnala??? plus vyděšený (hodně) smajlík

28. Aido, jakože na rijetu cokoliv, tak mrkvičce asi jen přece bude víc slušet máslo, nejlépe domácí ;-)

29. 1887: Mrkvičku jedině na másle ;-)) Na druhou stranu si dokážu představit, že ta páně Kytkova úprava mrkve na „vyjetém“ sádle od rillettes se mohla chuťově blížit spíš karotce dušené s vepřovým masem. A to je přece dobré, ne.
    Jednou mi doma zbyly tak dvě lžíce rillettes, tak jsem je zamíchala do právě uvařených brambor a byly z toho boule za ušima.

30. U nás doma byla dnes jitrnička z Kubáně, kysané zelí a brambory. Na Kubáni též zakoupen uzený bůček na chléb, jehož poslední minuty života právě odtikávají. doporučuji zakoupiti vetší než malé množství.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.