1. Když byl včera ten svátek, tak jsme to oslavili poctivým kusem svíčkové, opečeným 2 minuty z každé strany, k tomu šťouchané brambory s mladou cibulkou a lehká pepřová omáčka. Večer se pekly müsli sušenky, ale jen tak od oka, neměl by někdo recept jak na ně?

2. Moc děkuju za tipy, roláda se moc povedla. Sýr jsem vařila v sáčku a pak rozválela, náplň udělala z lučiny, tučného tvarohu lososa a čerstvého kopru (v hale 22 ho tam mělo několik prodejců).

3. Suanka: supr náplň. Mohu doporučit toto, i když to neni roláda: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…e-milky.html

4. Včera ještě zbylý coq au vin, s červeným a žampiony, ktomu žemlový knedlík. Dnes onen knedlík se zelím a slaninkou, zítra dopeču vepřové s jablky a švestkami, asi k němu bude rýže nebo brkaše. A Svatomartinské.
    Křehký jablečný koláč snad ještě vydrží a jen tak tu je pár škvarkových placek.

5. kruto/dynova rolada, ryze, ochutnavka suvenyru z Francie – rillettes s opecenym, uz se tesim na domaci vyrobu..

6. 1802.: Prima! Je to bašta. Také mám teď v lednici uzeného lososa, krémový sýr a z trhu kopr. Asi spáchám roládu.

7. http://jdem.cz/hx8q9 Jedna fotka přípravy oběda ze včera, aneb, i plněné papriky mohou vypadat lákavě.

8. Kakaová roláda, plněná šlehačkou a višněmi ve vl. štávě(díky, Helli – jsou skvělé), kuřecí polévka se spoustou zeleniny, masa a kapáním z domácích vajec, závitky z domácí krkovičky, plněné domácím zelím, slovenskou slaninkou, pečené s bylinkami, cibulí a česnekem, k tomu špalíčky z bedýnkových brambor. Mňamy.

9. Jo a k večeři řecký jogurt s granátovými zrnky, zastříknutými růžovou vodou a sirupem z granátových jablek. Vřele doporučuji!!!

10. Večeřím dnes sám, tak jsem si upekl pár brambor a takové to strašně malé kuřátko (500 g) s rozmarýnem.

11. Lepivá vepřová žebírka (sticky spare ribs), dle Nigelly. Úspěšná kombinace pálivého, sladkého, slaného a aromatického. Papričky, melasa, sojová omáčka, badián, skořice, a mnoho jiného. Povedlo se to. Dost náročné na čas a na spotřebu energie k výtopu trouby.

Paní J si pochutnávala. Bohužel si u toho vylomila zub.
    Abych jí spravil náladu, žertovně jsem navrhoval, že se budem s Nigellou soudit o náhradu. Ale Nigella si, už přes svého současného manžela (reklamní mogul Charles Saatchi), určitě umí obstarat a dovolit daleko lepší právníky, než my. Zub byl navíc už jednou vyspravovaný. We would't have a leg to stand on. :-(

12. Kapustové karbanátky s bramborovou kaší jsou na programu dnes. Včera k obědu špagety ale carbonara, ale bez smetany a s rozmarýnem a pecorinem.

13. Jednorožec: Jaj, taková nezbedná žebírka. Dobrá žebírka jsem neměla, ani nepamatuju, hned bych si dala. Tak ať paní Jednorožcovou ulomený zub příliš netrápí a zubní víla nechť jí dá nějakou výslužku pod polštář :-)
    O víkendu bylo kuřátko, netradičně nejdříve hodinu vařené spolu s kořením, cibulí a česnekm a kořenovou zeleninou, vznikl báječně silný kuřecí vývar a naporcované kuře bylo posléze zlehka osoleno a poprášeno uzenou paprikou a spolu s čerstvou kořenovou zeleninou a brambory vloženo na hodinu do rozpálené trouby. Podlito čtyřmi žufánky onoho silného kuřecího vývaru. A vzniklo něco výtečného – normálně pečené kuře už dělat nebudu, protože se mi zdá mdlé chuti a suché, ale takto upravené bylo šťavnaté a nabité chutí, k tomu ty pečené brambory s kořenvoou zeleninou = mana nebeská :-)
    Na sobotní večeři byla zapečená br. kaše s kousky kuřecího masa a domácím kyselým zelím dle recepisu páně Cuketky. Bylo to výtečné.
    Dnes ráno uvařena polévka z červené čočky a téhož domácího kysaného zelí, jako hlavní chod rajská omáčka dle tohoto receptu: ttp://dolcevi­ta.blog.cz/0702/raj­ska-omacka
    s přílohou vařených brambor a se ztraceným vejcem. Mňam, mňam a ještě jednou mňam.
    Teď se jdu vrhnout na domácí křupavé rohlíčky a zadělat na chleba. Život je fajn :-)

14. Včera mi z pečení kuřete zbylo poměrně dost šťávy, která mi šikovně zrosolovatěla, tak myslím, že z toho omáčku k plátkům s houbama. Jinak jsem dostala bezva tip, jak zpracovat úrodu mrňavých, ale dobrých jablíček panenčat – budu je jako divá zapékat s drobenkou.

15. Madlo, jak tu polévku děláte? Zelí mám, čočku taky a zrovna hledám nějakou inspiraci.

16. Polévka z červené čočky(odkud mi asi tak přišla inspirace…?), zahuštěná cibulkou smaženou s čerstvým bobkovým listem a tymiánem, ochucená pastou miso a trochou jablečného octa – umeocet nebyl, ale i tak…mňam!

17. 1813, Madlo81: Zubní víly dávaly tradičně sixpenci, to je v dnešní metrické měně 5p. Za to si tady jeden už moc nepořídí. Hodný pan zubař jí to odborně vyspravil, za 92 liber.
    Domácí křupavé rohlíčky a houstičky (dle Viléma Vrabce) jsem pekl včera, k těm žebírkům – když už jela velká trouba.

Dnes obraný zbytek žebírek a výpek posloužil k chutné Fried Rice, s thajskou jasmínovou rýží.

Zítra bude něco od zeleniny, asi polévka z dýně Hokaidó, plus květák se sýrem zapečený v těstovinách. Pozval jsem totiž k nám na večeři Šikovného Mládence, který se vyzná v počítačích a je přísný vegetarián.

18. U nás výborná kapustnica, kuřecí vývar, řízky, pečená kachna, bramborový salát, kde jsem to skončila, jo, domácí klobásky a opečené hurky(jitrnice?). K tomu kopec různých krémodžemopřes­ladkých zákusků, různé tvary, stejná chuť, to nějak nemusím, ale jinak skvělá výslužka z rodinné oslavy na Slovensku. je tohodost, ale zítra taky budu vařit dýňovou polévku, neboť ta oranžová kulička, kterou jsem před dvěma týdny zakoupila na trzích, zdá se začína plesnivět.. chmpf, snad to není nebezpečné:-)

19. aida: Inspiraci jsem čerpala tady: http://mlsnakocka.blog.cz/…vka-se-zelim
    Leč jsem si trošku dost zjednodušila postup. Takže jsem si na másle a olivovém oleji (oliváč k máslu používám, protože se mi pak máslo nepřepaluje) do sklovita osmahla cibulku, ke které jsem přidala tři kuličky černého pepře, tři kulky nového koření a dva bobkáče a taky tři pěkné špetky tymiánu, k cibulce s kořením jsem přidala nadrobno nakrájené tři mrkve a dva petržele a smažila jsem do doby, než byla cibulka dozlatova. Poté jsem tam frkla tři čtvrtě velké sklenice kysaného zelí i s nálevem, přilila jsem vodu, osolila a vařila jsem asi čtvrt hodiny, dokud nebylo zelí téměř měkké. Pak jsem přidala necelý jeden hrníček červené čočky a nechala vařit už jen tak pět minut. bylo to skvělé a ani nebylo třeba nijak dochucovat. Ale pokud máte ráda kyslejší, je dobré chuť dotáhnout troškou kvaltiního octa.
    Jednorožec: Díky za osvětlení situace kolem zubní víly, to se mrcha nepředá :-) Tak a´t spravený chrup funguje paní J. ještě dlouhá léta. Jinak vám upřímně závidím polévku z dýně Hokaiddó, protože tu miluju a v našem malém městě (cca 13 000 duší) je dýně takřka nesehnatelná. Chjo. :-(

20. farfalla jajaj, takovou výslužku bych si dala líbit. :-)
    U nás dnes domácí uzené, špenát, bramborový knedlík – jídlo jako ze školní jídelny, ale chutně upravené. Včera špagety s opečenou šalotkou, paprikami a sušenými rajčaty ochucené rozmarýnem.

21. Madlo, díky, večer se do ní pustím.

22. aida: Za málo, jsem ráda, když mé kuchyňské pokusy najdou uplatnění i jidne než ve vlastní domácnosti :-)
    Jinak u nás dnes jela trouba na 100 %, až jsem se bála, že to chudinka stará nerozdejchá. Ráno jsem posnídala domácí rohlíčky, ve kterých byla zavinuta báječná šunka od mého oblíbeného řezníka, poté byl upečen celozrnný (leč trošku plackoidní) chléb, posléze tvarohové miništóličky s rozinkami a čokoládou (cvičení na plnění mikulášských nadílek, k němuž jsem se uvázala) a teď se v troubě dopéká poslední dávka koblížků – tyto jsou s mléčnou čokoládou. Ač jsem nikdy neměla tento druh pečiva v oblibě, ty z trouby jsou vynikající – právě sežrán jeden kousek s kořeněnou rybízovou náplní, měkkoučké těsto, křupavá krusta, spousta náplně, žádná mastnota.
    V plánu bylo ještě zadělání těsta na perníčky, ale už nevládnu :-(
    Zítra bych nejradši k obědu spáchala něco rychlého a jednoduchého (ne špagety, ty můj muž nemá v oblibě), nemáte někdo tip?

23. jo a ještě jsem vyráběla domácí jogurt v bio-kvalitě :-)

24. Tak já také poprosím o recept a to na miništoly, taky se na ně chystám a ráda bych něco osvědčeného :-) Děkuji

25. Vývar z krůtích krků, trošky mrkve, celeru a bobkového listu, v tom domácí nudle a malinko pepře…

26. Dneska jsem pekl takový jednoduchý ricottový dort, použil jsem vygooglovaný recept: http://www.cookaround.com/…owthread.php?…

Dá se přeložit do srozumitelné podobny přes Google Translate, doporučuju zkusit!

27. 1825, panDon: Bez cibule?

28. 1827. tak to nehraju! :-) u nás dnes k chlebům s něčím co zbylo přibyla prošívaná deka, nenáročný to zákusek. a dýně pořád bělá, asi ji už fakt jdu zpracovat.

29. tak z dýně nebude nic, právě odešla do koše. nějak jim nevyhovuje pokojová teplota, potvorám.

30. 1822, Madla81, poslední věta: To je moc všeobecná otázka!
    Jamie tu nedávno měl sérii, na Ch4, kde (prý!, ale známe televizi, že) v reálném čase vařil tříchodové jídlo za půl hodiny. Bylo to zajímavé. Skeptik jako já si hned povšiml bohatě propagovaného mixéru a lisu na česněk, který, kapitalistický světe div se, byl hned nabízen na internetu. Jamie se neztratí, pokud nepřekročí určitou hranici.
    Jako třeba Gordon, jehož svět se kroutí a hroutí, utíkají mu dobří kuchaři a do jeho restaurací, kam on sám zřídkakdy vkročí, chodí stále méně zákazníků. Ale to, drbaje, odbíhám…

Rychlých a jednoduchých jídel je mnoho. Nevidím do vaší spíže a ledničky. Tuším, že pan Jiří Babica by vás asi neoslnil a vím, že váš pan manžel nemá rád spaghetti. Dejte sem seznam (i polo-vymyšlených) surovin a třeba se pár lidí ozve s návrhy, so s tím! :-) Pod novou hlavičkou?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.