1. V pátek česneková omáčka podle Kejřky, jen s vařeným bramborem a ztraceným vejcem, k večeři výtečný salát z červené řepy a jablíček, s medovou zálivkou, sypaný mandlemi a Nivou – nevšední kombinace, ale velice chutná.
    Včera byl obžerný den – k obědu kachna na pomerančích s přílohou gratinovaných kapustiček se slaninou a sýrem, zakusovalo se domácím chlebem. Kachna s přílohou byla dílem mé maminky, chleba jsem dovezla já. Dalším upečeným dárkem ode mne byl čokoládový dort Nemesis – kalorická bomba bez mouky, jen vejce, čokoláda, máslo a cukr – opravdu úžasné, v puse se rozplývající!
    Dnes nás čeká další oslava, takže nejčkon na přání oslavenkyně plním domácí větrníčky dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/…-vetrnicky-i

2. veprovy bucek a krkovicka na cesneku, spenat, bramborovy knedlik, dlouho jsem tuhle kasiku nemela:-) a dodelava se fazolova polevka, nejak jsme se casove nedohodli, dezert: dynovy kolac

3. Po dnešní husičce ani nevečeřím: http://www.facebook.com/album.php?…

4. U nás se tedy večeřelo:-) Po skutečně tragické nabídce stánků na Velké Kunratické (monstrpodnik, kde se dá k jídlu koupit akorát klobása, halušky a trdelník) jsme se doma zahojili steakem s omáčkou z marsaly s pomalu pečenými šalotkami. K tomu byly domácí hranolky.

5. Minulý víkend jsme nakoupili na farmářských trzích na Náplavce a těžili jsme z toho celý týden. Takže – pečené kuře (velmi velké a dobré) s petrželovými bramborami. Dostal i 8i měsíční syn a taky se tvářil spokojeně. Drůbková polévka. Zelňačka se slovenskou klobásou (a houbami-podle manželova receptu). Brynzové halušky. Těstoviny se sušenými rajčátky a parmazánem. Česneková pomazánka z úchvatného moravského česneku namazaná na dýňovo-mrkvový chleba z trhu.
    Teď o víkendu u rodičů na chatě polévka z dýně Hokkaidó s osmaženými houstičkami, řízek a šťouchané brambory, houbová polévka, čočka s uzeným od souseda. Dnes ze zbytků čočková polévka.

6. x771, Madla81 jako vždy čtivá, thanks! Zaujalo mě „nejčkon“, slyšel jsem to vyslovené i jako nejčkont, i jako níčko. Veselé to slovo.

x775, Ranavalo: Vše bych si dal. Nejvíc bych se asi těšil na čočkovou polévku. Doufal bych, že: jednak bude dobře a fortissimo ochucena a za druhé pouze 3 čtvrtiny čočky budou rozmixovány. Zbytek ponechán na textůru. Pak je to ambrosia pro bohy.

7. Jednorožec: mám li být upřímný, tak mě se příčí jakékoliv mixování čočky do čočkové polévky, ponechávám ji vcelku všechnu a dávám jí tolik, aby i tak byla polévka hustá…

8. Jednorožec: mám stejné zvyky jako Kytka, čočku nemixuju, pouze důkladně povařím, co se rozpadne, to zahustí, co zůstane celé, to vytvoří Vámi žádanou textůru. :-) Vařím s bobkovým listem a ochucuji cibulovou jíškou (mouky nepatrně) s několika kostičkami vyškvařené slaniny, rozmačkaným česnekem, solí, pepřem, octem (ráda dost kyselé). Chtěla jsem upéct ještě chlebové kostičky na posypání (na čočkovou mám ráda klasický chleba osmažený na oleji, ne bílou večku na másle, na kterou jinak nedám dopustit), ale hlad už byl veliký, takže byla snědena bez kostiček. :-)

9. ad čočkovka: My jí zpravidla vaříme s kořenovou zeleninou nakrájenou na malé kostičky, nezahuštujeme vůbec, někdy přidáme jednou oloupané rajče pro jižnější akcent. Kostičky chleba míváme spíše k polévce hrachové, naopak k hráškové kostičky houstičkové-máslové ;-)

10. Domácí bramborové šišky s opraženou strouhankou a moučkovým cukrem :-)

11. 1777, 78, 79: V duchu si zde představuji Festival čočkových polévek a rychle polykám sbíhající se sliny. Těch variací!
    Já čočkovku někdy ženu až do orientálních rozpoložení (a la Tarka Dal), a tak by mi nebylo na škodu připomenout si české verze. Rozhodně bych rád od všech ochutnal!

12. 1781: K Festivalu mohu jen napsat, že miluju Vaše příspěvky, protože jsou milé, vtipné a skvěle napsané. :-) Ale to jsem odbočila. Zpět k tématu – od včera odpočívá v lednici naložená dančí kýta, bude na smetaně, snad se povede.

13. Vida, já zrovna včera taky vařil čočkovo-luštěninovou polévku, směs asi sedmi druhů z Wine Food Market na Smíchově.

14. Bio brambory od známého a bio hovězí, odvěšené, od druhého známého. K tomu bio červené víno, které hodnotím jako nejlepší v republice. :)

15. bio červené víno, které hodnotím jako nejlepší v republice

a sice? ;)

16. Na oběd 1 marzipánový a 1 Sacher dort ;-)

17. Dnes jsem vyrobila kuřecí polévku- průsečík mezi českou klasikou a thajskou Tom Kha Kai. Uvařila jsem vývar z kuřecí kostry a jednoho stehna s přidáním červené kari pasty, česneku, zázvoru, citronové kůry, mrkve a kedlubny. Maso jsem obrala zpět do polévky společně s opečeným lilkem a uvařenou zeleninou, přidala pšeničné nudle, kokosové mléko, citronou šťávu, trochu cukru a trochu víc chili a nakonec zasypala nasekaným koriandrem a pokapala sezamovým olejem. Takový paskvil, ale zahřál v tomhle počasí.

18. x776: Díky moc za chválu, pýřím se jako pubertální školačka :-)
    Jinak festival čočkových polévek bych uvítala, taková čočkovka se dá uvařit na sto způsobů a nikdy se neomrzí. Osobně taky preferuju váš způsob přípravy s částečným rozmixováním, ale manžel nerad polívkové krémy, takže občas je vhodné textury docíleno taktéž pomalým vařením, jak už tu bylo řečeno.
    x787: To vypadá skvěle, taková zahřívací polévka není rozhdoně nudná, hned bych si talíř dala.

19. p. C.: Cerason r. 2009 od p. Peřiny z Lednice (vinný sklep Eben), jejich dcera jich tu v Práglo ná pár lahví nazbyt, ev. mohu sehnat telefén.

20. 1788:Díky, fakt je dobrá a zahřívací je rozhodně, toho chili mi tam spadlo nějak víc. Naštěstí to máme rádi. ;-)

21. 1788: třeba červená čočka se rozvaří na kaši jako nic

22. Chtěla bych zkusit sýrovou roládu… Nemáte nějaké tipy jak na to? Vaříte bloček sýra v sáčku nebo rozpékáte plátky? Jakou děláte náplň?

23. suanka: sám jsem ji nikdy nedělal, ale máma vždy vařila kus sýra v sáčku a potom jsme to rozvalovali. Náplň jsme dělali dost podobnou česnekové pomazánce (na potření) a potom na to naskládat třeba šunku, kyselé okurky, vajíčka natvrdo, papriky… a zarolovat.

24. Aperitiv- pastis+ tousty s tapenádou z černých oliv, terrine de porc au pastis, pečená perlička s brokolicovým gratinem, creme caramel, trochu vína, více slivovice ;-)

25. suanka: Moc dobrá je třeba náplň z Lučiny a uzeného lososa. Jinak roládu připravuji vařením bloku sýra (pochopitelně v mikrotenovém sáčku) ve vodní lázni.

26. U nás dnes risotto s pikantní pečenou dýní, tymiánem a mascarpone ala Jamie a k tomu kousek kuřátka. Paličky, nařízunté u kosti, naplněné jiskřičkou másla a stroužkem česneku. Spíchla jsem to pokaždé větvičkou čerstvého rozmarýnu. Hrubá sůl, nadrcený barevný pepř, pokropené oliváčem a bílým vínem, upečené do zalotva, křupava. Jojo, dobré to bylo.

27. suanka: Malý tip na sýrovou roládu, kupte si už nakrájený sýr (ne vakuovaný), plátky rozložte jen kousek přes sebe, namažte čím chcete, srolujte, nechte pěkně zatuhnout v chladničce nejlépe přes noc. Sýr nemusíte vařit ani jinak „mučit“, náplň ho dobře spojí. Mě chutná jako náplň lučina, nasekaná šunka a sušené, taktéž nasekané brusinky.
    Zaujala mě ta náplň s uzeným lososem od Pivli, hmmm, ještě bych přidala řeřichu. Nebo křen.

28. Řeřicha je super nápad! Nebo trochu čerstvého kopru.

29. 1798: Kde ale tady vzít čerstvý kopr. V druhé půli listopadu.
    Už nějakou dobu mě honí mlsná na gravlax. Čerstvý macatý losos zde není problém. V létě jsem vyrobil kachli gravlaxu s otepí kopru ze zahrady, zmenšoval se před očima, jak si hosté sami ukrajovali, přidávali a pomlaskávali.
    Byl podle internetového receptu Nigelly, kterou normálně nijak nemusím. Recept pracoval, přesto (či proto?!), že jsem přehlédl a popletl tsp/tbsp a místo čajových lžiček ginu jsem tam vrazil polévkové lžíce.

30. 1799: ;-D Alkohol podáváný v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství. Gravlaxe taktéž miluji, ale musím ho osobně připravit, kupovaným neveřím, to ani uzeným. Gin jsem ještě nikdy nepřidávala, doma se alkohol bežně nenachází. Ale zní to moc zajímavě, ta chuť se k lososovi báječně hodí.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.