Z kulinářských zážitků minulého týdne: v pondělí špagety
s domácím mandlovo-bazalkovým pestem, večer salát Caprese (s buvolí
mozarellou).
V úterý jsem dostala čerstvý kopr, takže logicky následovala komprovka,
k ní bylo vejce a domácí vídeňské knedlíčky se žampiony – moje
první, ale nádherně se povedly.
Ve středu se dorazila koprovka, jen místo vejce se zbaštila s kusem uzené
kýty, místo knedlíčků byly brambory.
Včera a dnes byla báječná telecí roláda se slaninou a šalvějí,
servírovaná v troubě s pečenými bramborami – roláda naprostá bobma,
voňavá, jemná a šťavnatá. Jako polévka krém z kořenové zeleniny dle
mlsné kočky:
http://mlsnakocka.blog.cz/…ovymi-chipsy
Včera večer jako zákusek mražený karamelový cheesecake s ovčím sýrem a
švestakmi.
Dnes večer už je v plánu jen salát z červené řepy s jablíčkem a
jogurtovo-česnekovou zálivkou.
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
Kami: ano, a velmi nebezpečná kombinace :- )))
-
Bali, už mám časopejsek doma, sluší to tam tobě i kokotkám;) A nááádherné zápraží!!
-
Já jsem vyvařovala o víkendu a nějak jsem z toho přežila dodnes:-) V pátek koupeno kilo hovězí kližky a dle Cuketky udušeno na černém čtyřiadvacetistupňovém černém Primátorovi (to je pivo, z jedné jediné flašky jsme se onehdá nakulili 3 lidi:-)). Kilo kuřecích kostí za neuvěřitelných 5 korun na vývar, do něj se zavařily krupicové knedlíčky s čerstvým rozmarýnem a petrželkou. V sobotu klasická čína s rýží, unikátní tím, že se stala prvním jídlem, u nějž můj, ehm, někdy milovaný:-)) nefrflal, že tomu chybí to a ono a támdleto a to jsem tam neměla dávat vůbec a toho naopak víc…
-
Pečený pstruh z Lahovických sádek se zeleninou.
-
Kousek hovězího (domácí zdroj), dušeného v mrkvi a kedlubnách z bedýnky. Posypané naklíčeným mungem (nějak jsem toho dala naklíčit moc, no…) – překvapivě chutná kombinace. Vitaminátor jablko/mrkev. ;-)
Teď bude celozrnná flute od Paula, kozí sýr s medem, sklenka vínka od Autentistů. -
Objednal jsem si u fishmongera turbota, neb jsem ho ještě nikdy neochutnal, ale četl a dozvídal jsem se o něm příznivě. Martin mě varoval, že je to dost drahá záležitost a že je při filetování velký odpad. Ujistil jsem ho, že mám potřebné finance a že odpad nebude, neb z něho učiním rybí vývar (dle Ramsay-ho turbot je na to ryba ideální).
Divoký turbot byl prý uloven u pobřeží Cornwall a já ho, na lední tříšti koupil vcelku za 15 liber. Martin mě ho odborně vykostil, filátka a kostru odděleně zabalil.
Na jeho radu jsem filátka grilloval, osolená, opepřená a potřená rozpuštěným máslem. K tomu byly domácí brambory a špenát z domácí cvikly. Velmi chutné jídlo. Ale za ty prachy bych dovedl pořídit i něco na víc. Poměr cena : výsledek = neoslňující.
Vývar byl učiněn, scezen a se chlaldí na dlaždičkách v předsíni. Ovanuje ho poddveřní průvan ze severu. Jeho sílu ohodnotíme zítra (vývaru!).
-
Dnes k snídani čerstvý domácí chléb s česnekem a čerstvou šalvějí mírně upraven dle pana Cuketky, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/…vasem-zivote, k tomu salát z červené řepy s jablíčkem a jogurtovo-česnekovým dresinkem.
K obědu zeleninová polévka z červené řepy: http://madlinakuchyne.blog.cz/…cervene-repy
Jako hlavní chod kuře na kysaném zelí s anglickou slaninou: http://madlinakuchyne.blog.cz/…kure-na-zeli
a za pár hodin mi přijede návštěva, kterou hodlám pohostit zelňáky a sladkými šátečky z čokolády a tvarohu, vše z listového těsta domácí výroby. Mňam. Pekla jsem i z těsta konvenčního , supermarketového, takže jsem zvědavá, zda testovací skupina pozná rozdíl. Jen doufám, že toto testování nebude označeno za neetické :-) -
já už jsem po obědě i po večeři… oběd byl Saltimbocca alla romana (naučeno z s italem v kuchyni)… a potom francouzkýho kohoutka cocoulete s bramborama :) super den co se jídla týče
-
U nás dnes avgolemono a kuřecí salát s fr. bagetkou. Mňam. I pes si přišel na své a dostal chrupavky. :-)
-
Včera vývar z kachních drůbků a především pečená kachna z domácího chovu s br.kem a bílým zelím naloženým s červenou řepou.
Dnes zelenino-houbová polévka, domácí uzené s hlávkovým zelím a těstovinami.
-
postupne pecena repa, mrkvovo celerevy salat, houbovy kuba:) at zije podzim
-
K snídani domácí celozrnné houstičky z těsta kynutého přes noc v lednici, k obědu brokolice a brambory zapečené s jogurtem a domácím bazalkovo-mandlovým pestem – mňam, a jestli mi klapne hlídání, tak posvačím výborný makový dortík s rybízovou marmeládou od mé maminky a s karamelovým krémem, politý čokoládou. Naštěstí mi tentokrát nespadl při chladnutí na hlavu :-)
A k večeři to vidím na salát z čerstvé červené řepy a k němu celožitný chlebík s dobromyslí a česnekem. Trouba dneska pekla teda ostošest i ostosedm :-D -
Dnes pošírovaný candát s beurre blanc (dělal jsem poprvé, povedlo se). A na zítra vymyslet, co s druhou půlkou.
-
Houbovka od maminky ;-)
-
Dnes vepřové maso s hořčicovou omáčkou (famózní) podle Trejbala, zítra zajíc na černo, pro potomky na smetaně.
-
Vepřové plátky narychlo na pánvi opečené s červenou cibulkou a k tomu salát z vařené červené řepy, s ředkvičkami, trochou natě z celeru, balzamikovým octem, solí, pepřem a kopečkem zakysané smetany.
-
V pozdním večeru či spíše noci byla do trouby vsunuta domácí kachýnka (tedy pouze její nožky a křidélka) a při nevysoké teplotě v ní strávila již asi 8 hodin, ráno jsem k ní přihodila ještě pár kousků jablíčka a do času poledního se ještě chvilku dodělá, nakonec ji ještě grilem okůrčičkuji. K tomu bude cuketové zelí (protože příbuzní pěstují bestiálně veliké cukety a už nevím co s nima – cuketama i příbuznýma;) a bramborové knedlíky.
Zároveň se z kachní kostřičky a drůbků uvařil mnohahodinový vývar, takže nejspíš začneme oběd krapítkem kachní polévky.Moučník dnes tvořit nemusím, sousedka ráno pekla a přinesla nám speciální bolivjské sladkůstky, cosi silně nadýchaného a křehkého, karamelovým krémem slepeného, s nezapamatovatelným názvem.
Ještě mám schovaná kachní prsíčka – jsou z tak pěkné kachničky, že je nechci zneuctít nějakou nedůstojnou úpravou a tak váhám mezi různými recepty jak Buridanův osel. Nemáte někdo tip na něco osvědčeně fajnového?
Zároveň s pečením kachýnky se na sporáku dusilo (den předem ve víně naložené) boeuf bourguignon, určené k odležení a dnes večer či zítra v poledne ke snědení. Nebude však doplněno bídnými šampíóny z obchodu, ale opečenými kusy úžasného ohromného pravého hřiba, kterého se mi včera podařilo najít v lesích říčanských.
-
Kami: a co chleba, byl v pátek nebo nebyl? ;-)
-
Pivli, byl:) – ale mázla jsem si ho máslem;)
A co tažín? Byl? A jak se povedl v kastrolu? :)
-
Tažín je dnes. Krásně se proležel. S basmati rýží. Mňam.
K snídani byla piškotová roláda s jablíčky, takový rychlý a jednoduchý recept, co jsem objevila na Mimibazaru, fakt je to dobré. K tomu káva a zelený čaj. Včera jen kotel silné hovězí polévky se spoustou zeleniny, masa a celestýnskými nudlemi. Byla jsem celý den na vejšlapu, takové krásné počasí už dlouho nebude. -
731. teda, obcas se tam chodim znechucovat(a zasmat),ale tu roladu jsem objevila asi pred tydnem – podobny recept je u nas uz dlouho obliben jako kolac, tak jsem to zavinula a je to mila zmena. jeste vanocka odtud nebyla uplnek zahozeni, ale vzdycky me desi ty nadpisy…
Jinak u nas se prave pece veprik(bucek a asi krkovice) brutalne prospikovany cesnekem a v lednici je zbytek bolonske omacky od sestricky. a malinovy dort, zjevne jsme zapomnela na neci narozeniny, ale odpociva tamtez. -
1732.: Přesně tak. Někdy člověk žasne, co jsou lidé schopní ukuchtit a ještě se tím chlubit. Však to vidíme třeba v Prostřeno. Ale mezi těmi babicoidními recepisy se obřas najde i nějaký skvost. Chce to probrat se tím.
-
nakonec jsem neco proste upect musela… takze jsem otevrela novou flasku vanilkove esence a pecu cokoladove cookies. mimochodem,ta vanocka se jmenuje nejak jako „super vanocicka pro mamci, co neumi plest, mnam“nebo tak nejak, je to sranda:-)
-
1734.: co dělám na Vánoce tvarohovou štolu, vánočky nesleduji. :-)
Ale takových názvů je tam dost. ooooobr mňamek a mňamooozních receptů. :-) -
U nás dnes toto: http://www.facebook.com/album.php?…
-
Včera super čerstvá štika pečená v alobale s červenou a bílou cibulí – k tomu též v alobalu pečené brambrůky. Dnes tedy jen ohřívaná (byla to fakt velká potvora zubatá) a polévka čočková se zeleninou. Jako dezert kokosový dortík s čokoládovým krémem. Večer asi bude opět salátoidní (teda jen pro mě :-)) – nastrouhaná mrkvička, jablíčko + jablkový džus :-)
-
Br.knedlik, vepřové a špenát od maminky ;-)
-
u nas dneska pasta alla norma ( lilky jsme malem vsechny snedla, poprve tak strasne dobre..az je skoda to tam davat) a pak par livancu..:) nekoncepcni ale dobre..:)
-
Hm, tak dnes v práci dva katalánské chlebíčky, banán. Doma pak zeleninová polévka od maminky a teď večer řecký jogurt s ořechy a medem. Takový mix, ale při pondělku dobré. :-)