1. Zrovna mě baví noky, gnocchi.

Prostě předchozí den uvařím víc brambor, než potřebuji.
    Příští den jejich zbytek jemně nastrouhám do mísy, přidám (pro dvě osoby) jedno vejce plus jeden žloutek. Sůl. Též strouhnu štědře parmazánem.
    Pak už jen, od oka, zde v UK vzácné, převzácné, ze staré Vlasty dovezené, hrubé mouky. Dle potřeby. Promích, zamích.

Na pomoučeném prkénku válečky. Čop, čop pravidelně kudlou, pak splošť, splošť, vidličkou rýhovat (aby ňoky přilnavostí přijaly více sósu).

Po vyplavání na povch z vroucí osolené vody jim dám tak 3, 4 min, než jeden nok na zkoušku ochutnám.
    Kde je, doprkýnka, cedník!

2. Dnes pečená červená řepa a brambory na pařáčku :o)

3. Teda včera – k večeři tortily na plotýnce s alobalem nahřívané, náplň ze slaninky, zeleninky, fazolí, dosti okořeněná, s ledovým salátem a zakysankou, k tomu Frisco.
    Dnes bude (ohřátá) cuketová nádivka.

4. mala kuratka s citronem a tymianem s pecenymi bramburky, k tomu svestkovy kolac …hmm..zitrejsi obed

5. Existuje lepší snídaně než rakytníková marmeláda, máslo, Šumava, mlíko se skořicí a kardamonem a koukání z okna na oblohu, která může být takhle modrá jen v září?

6. Dýňovej koláč? A do toho mlíka ještě med a máslo.

7. Musaka včera, dnes i zítra. Recept dle pana domácího.
    http://www.cuketka.cz/?…

8. Včera odpoledne jsem pořádala „kurz francouzského vaření“ pro kamarády a nakonec jsme samozřejmě vše připravené museli společně sníst:) Takže jako aperitiv Kir a k tomu olivový chlebíček podle Bali. Potom dýňová polévka s krutony. Hlavní jídlo skládané ratatouille podle Thomase Kellera (a krysy Remyho z filmu:). Výběr francouzských sýrů. K tomu všemu čerstvé bagetky pain a l´ancienne dle pana Cuketky. A nakonec jako dezert pomerančová šarlota, obložená domácí piškotovou roládou.

Dneska tak maximálně housku se sýrem :)

9. kami: tak to zní velmi dobře ;-)
    Já dnes začla kokotkou s s uzeným lososem, CF a vejcem. Na oběd parmentier z kachního konfitu, dezert kokotky s hruškami , véča krevety s aioli, sýr, vínko.

10. kami:

tak to musela být hotová bitva ;) závistí a hladem zelenám nad představou raratůje od remyho!

11. 628: kami, takové společné vaření s přáteli se mi taky moc líbí…to menu se ti krásně povedlo sestavit!

Nedělní kuře na švestkách, tentokrát zahuštěné perníkem (a vínem), bylo překvapivě vynikající, ač příprava je strašně snadná…

12. 1628: Kdyby si frankofilní Kami vzala Zolu, byla by.......

Já též v sobotu hostil, pro 7 osob. Počasí přálo! Nebudu unavovat celým menu, pouze vyjmu clafoutis (obvykle s třešněmi, zde s Victoria plums).
    Taková francouzská bublanina, povedla se. Nezbyl ani jeden drobek – a to bylo kolem stále plno jídla, sýrů, suchárků…

Recept, anglicky, na požádání.

13. 1632 byla by......kamizola zelená ;) Viktorie z vlastní zahrádky? Už je máte zralé? To je pokud vím pravá švestka, že? Holt jste v Albionu napřed, tady sotva pološvestky, teprve.

1630. Remy prostě umí ;) Zajímavé, jak tenounce nakrájená zelenina má úplně jinou chuť než normálně na silnější kusy krájená v klasickém ratattouille. Ty bys to nejspíš uměl vysvětlit, ni?

1629, 1631. – vařit takhle společně je fakt zábavné, jen bych potřebovala ještě jednu troubu (pečicí). A kuchyň aspoň šestkrát větší, aby se nám do ní vešly všechny..všechna pozadí :)

Teď jsem spokojeně posnídala hovězí na pivě. S houbama čerstvýma, neb rostou a sušených je v létě škoda. Včera jsem dusila na dnešní oběd a sežeru si to asi už poránu.

14. 1633: Kami, Victoria už končí, posledních pár blum samo padá na zem. Začíná mi Marjorie's Se­edling, ale její blumy chutí nesahají Victorii ani po stopku. Akorát, že prodlužují blumovou sezónu a ač oba stromy jsou technicky self-fertile, navzájem si na jaře pomáhají při opylování.
    Já měl za to, že napřed jste vy v Kotlině!

15. Pane 1R, mohl bych poprosit o ten recept? Zrovna vymyslim, co dobreho se svestkami…

Bud sem a nebo na tomas.zajicek@gmail.com, diky :)

16. Z pokusno-výzkumno-didakticko-praštěných důvodů jsem se rozhodla vyzkoušet izolaci DNA z biologického materiálu (kuřecí játra z Vodňanských kuřat) v domácích podmínkách pomocí jaru a prášku na praní. Druhotně mi ovšem zbyl téměř plný balíček kuřecích jater, tak si je k večeři dělám na cibulce a tyrolském špeku. Je potřeba pořádné jídlo na oslavu úspěchu – ono to totiž fungovalo!!! :)

17. 1635, For Zajoch:
    Clafoutis
    cooked 4 Sept 2010 for six people
    original from James Martin on internet, my own variations in italics
    Excellent!

Ingredients

125ml/4½fl oz milk
    125ml/4½fl oz double cream
    2–3 drops vanilla essence (plus a dash of amaretto)
    4 free-range eggs
    170g/6oz caster sugar
    1 tbsp plain flour (more used, 2 tbs polohrubá type)
    30g/1oz butter
    500g/1lb 2oz plums, cut in half, stones removed
    2 tbsp brown sugar
    30g/1oz flaked almonds (optional) (not used)
    icing sugar, for dusting (not used)
    double cream, to serve

Preparation method

1. Preheat the oven to 180C/350F/Gas 4.

2. Pour the milk, cream and vanilla into a pan and boil for a minute. Remove from the heat and set aside to cool.

3. Tip the eggs and sugar into a bowl and beat together until light and fluffy. Fold the flour into the mixture, a little at a time.

4. Pour the cooled milk and cream onto the egg and sugar mixture, whisking lightly. Set aside.

5. Place a little butter into an ovenproof dish (large oblong white used, 28×20 cms) and heat in the oven until foaming. Add the plums and brown sugar and bake for 10 minutes, then pour the batter into the dish and scatter with flaked almonds, if using.

6. Cook in the oven (170) for about 30 minutes, until golden-brown and set but still light and soft inside. (left in the warm oven for another 30 min)

7. Dust with icing sugar and serve immediately with cream. Just right for 6 people.

Ještě jeden tip: vejce a cukr opravdu dobře našlehat, ale po přidání mouky vůbec s tím moc nepracovat a necvičit. Prý to pomáhá kyprosti (poučení z jiného receptu).

18. 1R: A já zase co provést s ostružinami, kterých je tu zrovna po městě v každém zastrčeném koutě opravdu požehnaně (a Britové je k mému štěstí naprosto ignorujou a kupujou si je v Lídlu vaničku za 2.50).Díky za recept…

19. Když jsem u jednoho parkoviště trhal ostružiny, tak ke mně přišel mladýTraffic Warden a ptal se mě, zdali je to jedlé!
    Ostružiny mám v mrazáku. Čekají na to, až mi na zahradě dozrají jablka, mám rád jejich kombinaci.

20. kami: teda vy jste mě pořádně navnadila, mě zase pro změnu už týden pronásleduje chuť na paštiku z kuřecích jater se sušenými švestkami…
    a jak si z toho můžu odizolovat DNA? :)

21. 1640. hmm, paštika se švestkami… dala bych si :)

Pro získání DNA stačilo játra rozmixovat (oddělení buněk), přidat jar (rozpuštění membrán) – dala jsem polévkovou lžíci, prášek na praní (enzym – proteasa) – dala jsem kávovou lžičku s trochou teplé vody, enzymy pracují obvykle při tělesné teplotě. Zamíchala a nechala 20 minut stát. Vzniklý napěněný slizký bordel jsem přeléváním a cezením odstranila, zbylou růžovou vodu dala do zkumavky (stačí jakákoli průhledná nádoba) a opatrně převrstvila vysokoprocentním lihem (myslím, že byl 90%). A za chvilku do lihu z té hranice fází začala vylézat bílá vlákénka. Strčila jsem tam špejli, chytla se na ni a vytáhla jsem krásně vláknitý cucek DNA. Dělala jsem to naprosto odhadem a o to víc jsem překvapena, že to zafungovalo. Už to chce zkoušet i brácha a kolegyně :)
    A na oslavu úspěchu jsem si upekla hromadu větrníčků s karamelovou šlehačkou :)

22. kami:

asi ten recept budete muset publikovat! ;D

23. 1642. Myslíš, že by podle něj někdo vařil? ;)

K večeři budeme mít kudlánky, které se prý v dalekých jižnějších zeměpisných šířkách zovou kulajda.
    A navrch kynutý koláč se švestkami a tvarohem.

24. Kami: kudlanky jsou kulajda?
    mimochodem k tomu kolaci: jak delate testo? ja jsem v ramci experimentu za poslednich x tydnu delala nekolik verzi, behem ktere jsem jednou udelala i testo na rohliky. Ted jsem se dostala k v variante kde do testa soupnu i trochu sadla. supa to je

25. Tessa: jojo, „kudlánky“ nebo taky „zakudlaná“. Přípravou a složením totožné s jihočeskou kulajdou.

Těsto – hmm, kouknu do lednice, vzdychnu si, kouknu do špajzu, vzdychnu si.. a z toho smutného nedostatku, co tam je (jelikož zas nikdo nedošel nakoupit), si nějak poradím :) Fakt nevím, recepty na kynuté nepoužívám. Ale sádlo do něj taky dávám – když zrovna je. Dneska je v něm trochu másla a ždibec sádla a trochu oleje, páč másla bylo málo a musela jsem aspoň střípek schovat na rozpuštění, s rumem smíchání a povrchu potření po upečení.

26. Dneska kotrčová polívka (rostou, rostou) a pak pečené vepřové, od včera v rozmarýnu, česneku, fenyklovém semínku a všemožném dalším marinované (trik se šťavnatostí – zakrytím pomocí mokrého pečícího papíru funguje).

P.S. – Díky panu 1R za ten recept! :)

27. Včera Sacher omeleta s meruňkovou zavařeninou, zapékaná ryba s brokolicí, bedýnkové brambory se spoustou bylinek, salát z voňavých rajčat z farmářského trhu. Večer pršut s melounem a klaret Kaich z Komorního vinařství Bogdana Trojaka.
    Dnes kung-pao s jasmínovou rýží a okurkovým salátem – sezamový olej, česnek, rýžový ocet. Mňam. ;-)

28. včera všelicos zajímavého a dnes žiju o tataráku ;-)

29. vcera peceny verpovy bucek, bramborova kas,e babiccina okurka, slepici polevka, dneska varena kukurice, svestkove muffiny, jablkove muffiny… je to nejake sladsi:-)

30. No, my od včera najeli na vegetariánský jídelníček, synek masožrout odfrčel na študia do Práglu.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.