1. Dnes slaný koláč s lilkem a cuketou na způsob quiche. A jako zákusek borůvkový koláč :o)

2. Dnes zbytky ze včerejšího piknikování. Vídeňský bramborový salát(i bez rohlíčků byl skvělý), domácí voňavá sekaná a meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou. Meloun na osvěžení. :-)

3. Kulajda.

4. Měl jsem na stole dva talíře cuketek, rychle ožahnuté na oleji a másle. Půjdou do mrazáku. Návod jsem našel na netu. Od výsledku si moc neslibuji, ale jako přísada do polévek a omáček k těstovinám se to snad uplatní. Jinak už nevím, koho nadúrodou cuketek obdarovat!
    Obrázek: http://i32.tinypic.com/707u5d.jpg

K večeři budou rikotové koule (ricotta balls). Budu je pošírovat v domácí rajčatové omáčce. Je to poprvé, co je dělám, ale chutná to dobře – jednu kouli jsem už totiž na zkoušku zavařil, abych zjistil a došteloval chuť. Jen nevím co k tomu: těstoviny, rýži, chléb? Nechám to asi na paní J, až přijde večer domů.
    Koule před poučováním (poaching): http://i25.tinypic.com/xcptag.jpg

5. Cuketkové zelí (cukíny nastrouháme nahrubo spolu s letními jablky a lehce podusíma na osmažené cibulce, zahustit lze bramborem), doma vykrmené kuře, rané brambory koupené u pěstitele.

6. Na véču bude avokádový salát s krevetami a domácí majonézou, vepřové na česneku a sušených houbách s bramborovými šiškami, sýry a ovocný salát. A moře vína ;-)

7. Dnes prostá večeře: Švédský placatý chléb se sýrem s račími ocásky, salátek z ředkviček, okurky a jarní cibulky, mléčná rýže se švestkami – pěkně vychlazená.

8. Domácí kuřecí vývar se zeleninou a domácími nudlemi a špagety s rajčátky a rukolou :-)

9. Dnes bude polévka „Beef Barley“ a domácí fleky se zelím.

10. Včera jsem začala vařit maso na víně a dnes ho budu dodělávat a konzumovat. K tomu bude francouzská bagetka :o)

11. Jednorožec: ty rikotové koule vypadají skvěle, hned bych si dala říct!
    U nás dnes bude česneková polévka s bylinkami a slaný koláč s čerstvým ovčím sýrem a sýrem pecorino, k tomu okurkový salát s jogurtem.

12. Madlo81, pecorino miluji.
    Koule měly úspěch a opatrným poučováním (poaching) se vůbec nerozvařily. Nicméně textura byla až moc jaksi nadýchaná, insubstantial, baby-food-like. Příště se pokusím je zknedlíčkovatět, aby byly více chewy – mám za lubem nahradit strouhanku hrubou moukou.
    Koule v sósu: http://i35.tinypic.com/5d9h91.jpg

13. Pečou se domácí rané brambůrky jen s troškou olivoleje a mořské soli a zbytkem rozmarýnu (pojím zcela neadekvátně s jelitem od babičky), vedle nich trůní v alobalu zabalená červená řepa (též z domácích zdrojů). Zítra z ní bude salátek s balkánským sýrem. Když už je zaplá trouba, frknu tam lilky – kupované:-)) (půjdou naložit do jogurtu – inspirace zde http://vilemina.blog.cz/…iznich-kraju) a asi i jednu cuketu. Pečenou zeleninu těžce můžu! Ó léto léto, jak tě miluji!

14. Prázdniny za mnou, z letních gastronomických rozkoší musím zmínit polívku s játrovýma knedlíčkama a guláš se čtyřma v jedné naprosto noname hospodě v Havlbrodě, kafe a muffina v Tungsramu za jednoho krásného horkého rána, vláčné rizoto a sklenku ryzlinku v chladivé Avii, točenou zmrzku z okýnka u brněnského Artu, horkou slepičí polívku a k ní hezké italské bílé v Home Kitchen, borůvky jedené po hrstech přímo v zákleku v lese dědy Bohumila, voňavé jihomoravské meruňky a rajčata ze Zelňáku a tátova pečeného králíka, který nerostl na granulích.

a ještě souveniry: kilo moravského česneku, vlastnoručně drhaná majoránka ze zahrádky babičky Ludmily, fleur de sel a salámek od sestry z Francie. a škvarky, jak jinak. ovšem nejcennější úlovek představuje prastará odrbaná sandtnerka, chybějí desky i pár stránek, ale jinak chybu nemá. našla jsem ji před pár lety, v ještě nevařicím věku, u kontejneru na papír, ujala jsem se jí a zastrčila ji do knihovny mezi jiné antikvární poklady. její čas přichází právě teď.

15. sjuuu, borůvky a meruňky závidím nejmohutněji.
    olu, též bych si smlsl.

Moje zahrada téměř diktuje jídelníček. Takže dnes, dle řeckého receptu, špenát a rýže, s fetou. Velmi OK. Skoro veganské, až na ten sýr, jinak vegetariánské. K tomu salát z prvních vlastních rajčat.
    Ó léto léto, jak tě miluji! High of summer, how I love you! Bez pokrývek…

16. Jednorožec: to ještě máte čerstvý špenát? Páni jo… Rajčatový salát z vlastních rajčat je ta nejlepší věc na světě – právě jsem mísu zbodla. Letošní první a už jsem se nemohla dočkat. Zase je výhoda, že máme čerstvá rajčata až do října:-)
    Na Zelňáku jsem koupila dvě paličky česneku – prý „velmi ostrý“, tak to koštnu v česnečce.

17. 1606, olu: můj špenát zrovna teprve začíná. Je to vlastně Swiss Chard (česky snad mangold?) , velké jemné listy se připraví jako špenát, žebra se dusí jako řapíkový celer.

18. Květáková polévka „ragú“. Velká mísa ratatouille, vyráběla jsem večer a přes noc se krásně proležela. Spousta znamenité zeleninky. Večer už jen cider…;-)

19. osmažené lišky z tržnice, zkaramelizovaná hruška a brambory ve šlupce ;) mňam

20. Čerstvý mořský ďas (monkfish, též nazývaný poor man's lobster, humr chudáků) zabalený do tenoučké parmské šunky a pečený s rajčátky navrchu. Trochu dražší přísady.
    K tomu vlastní šťouchané erteple a hrachová kaše z čerstvě vyloupaného zahradního hrášku. Yummy.

21. Celý víkend houbové orgie.

22. Dnes k obědu silná kuřecí polévka se zeleninkou a bylinkami ze zahrádky (od tchyně), cuketový koláč se sýrem pecorino a večer salát s roketou, melounem a sýrem s bílou plísní – recept zde: http://madlinakuchyne.blog.cz/…zemska-slast
    A jako zákusek bábovka s rebarborou a mandlemi. A teď si jdu dát domácí rybízovo-jogurtovou dřeň :-)

23. teď se mi na plotně dusí hovězí na víně… a fakt bych asi uvítala jednu flašku navíc, abych přečkala ty tři hodiny úžasné vůně během kterých se maso dusí

24. Dnes jsem upekla svůj první domácí chleba (respektive dva malé bochníčky). Zkusila jsem ořechový podle receptu z Apetitu – recept je zde http://www.apetitonline.cz/…y-chleb.html. Nevím, co jsem udělala špatně, ale moc mi nechutnal. Konistenci měl pěknou, bylo v něm ale moc cítit droždí.
    Ale co, vlastní práce se musí ocenit, takže jsem ho měla k večeři, ještě s rajčatovým salátem z rajčat ze zahrádky. :)

25. kulajda s liskama s v vajickem v kapsicce..:) recept z prakul kucharky funguje beze zbytku na jednicku

26. to Suanka: Můžu mít jeden dotaz ? Která část hovězího masa a druh vína je pro přípravu tohoto receptu nejvhodnější ? Co používáš ty ? Díky za odpověď.

27. jhadh: nevím jestli poskytnu nějakén kvalifikované rady, dělala jsem to poprvé a plus minus zjednodušenou variaci tohoto receptu http://bistro.florentyna.cz/…bourguignon/
    Ale jinak jakékoliv hovězí vhodné na dušení – na Florentyně píší přední, já jsem to dělala z hezké kližky, na kterou jsem narazila.

na jakém víně to je otázka – já jsem tak včera zpracovala láhev templářskýho Rulanského modrého, které mi po otevření prostě nechutnalo, ale správný postup to asi není… jestli může poradit někdo jiný třeba Jižní svah,pokud tu někde pobíhá, budu ráda.

Ale já myslím, že se mi to povedlo, ale taky to bublalo skutečně tři hodiny a původní tekutina (víno a vývar) zredukovala svůj objem na pětinu, možná ještě méně…

28. dneska smazenice, houbove zasoby se zacinaji tencit..:)
    zitra snad rizoto s hribkama…:) a pak konec..:)

29. Papardelle s liškami (máslo, šalotka, česnek, tymián, s+p, možná creme fraiche nebo bílé vínko a nakonec comté).

30. rizoto s hribky…az ja se jednou doberu 100% vysledku

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.