1. Ala, hezky popsano, u nas doma se uz podobne bloky odstranili u dyne, cocky, fazoli, cizrny …dnes vitano s nadsenim

2. No jo, čočka, o ní říkal, že jí od předchozí manželky jedl jen kvůli dětem z výchovných důvodů. Tak jsem mu uvařila normální nakyselo, nacpal se s ní a divil se, že tak dobrou čočku nikdy nejedl :-))) Pak když jsem udělala „bohatou“ novoroční s uzeným kolenem, tak to taky prohlásil za svoje nejoblíbenější jídlo.
    Ještě mě čekají fazole, ale už se toho aspoň předem nebojí.
    Cizrna byla taky v poho, humus musím do druhého dne tajit, aby se stihl rozležet.

3. 560 Ala:
    Tak to mě baví…přesně tahle cuketová jídla „první generace“ považuju též za hnusná!
    A jak se snažíte toho svého zákonného předělat, to mi něco připomíná:)
    Myslí, že je takovou ženskou radůstkou někoho takhle v kuchyni přesvědčit či oblbnout…můj otec rozhodně tvrdí: Sóju nejím! A když mu je přidána do omáčky, říká: to jedno maso bylo tuhý, to druhý bylo dobrý!
    A partner: Nevěděl jsem, že cuketa, dýně atd. může být takhle dobrá…odkaz viz výše. Ale jsou i výjimky, oblíbená rukola nenadchla ani jednoho z nás.

A dnes zase budou plněné papriky, použita syrová rýže do náplně, stačí k nim nic nebo kousek chleba – dusila jsem hned ráno.

4. 1563. „Tak to mě baví…přesně tahle cuketová jídla "první generace“ – to je přesně ono:) To byl totiž následek hérečkovského vaření a zejména masového rozšíření zásadní cuketozpracova­telské bible jménem „Tak tady jsou ty slíbené recepty na cuketu, paní Ehmová“ :)))

5. Na oběd Pintade au chou, na večeři (po celé léto-mimo pár vyjímek) opečená ciabatta s máslem, rajčaty a fleur de sel ;-)
    Jak málo stačí člověku ke štěstí ;-)

6. U nás bývaly hlavním cuketovým hitem cuketové podkovy (tedy půlkolečka zbavená středu a semínek) smažené v trojobalu – dělaly se vždycky společně s řízky. Vlastně jsme je měli docela rádi… Asi ale není divu, že to v našich očích z cukety moc inspirativní zeleninu neudělalo. Dnes je naštěstí vše jinak:)

7. Dnes jsem po dlouhé době obědvala v naší závodce, které se jinak vyhýbám jako čert kříži. Daly jsme si s kolegyní pečené koleno, k tomu hořčici, křen, chléb a salát z červeného zelí. Vlastně jsme si to všechno daly kvůli Birellu, kterým jsme to zapíjely. Dobré to bylo!
    A teď už jen meloun, zelenina…jako každý den.

8. K obědu zbytek ratatouille od včera (bylo skládané, jak od krysy Remyho:) , potom olivový chlebíček podle Bali (skvělý, díky), jako sladká tečka pomerančová šarlota, obkládaná piškotovou roládou.

9. Já před chvílí udělal svou první objednávku na cerstveryby.cz, takže zítra bude nějaká miloušká rybiška. A jestli to vyjde, tak dnes taky.

10. Kytko, nevím, jestli ti taky přišel od pana Lešetického mail (pokud jsi čerstvě zaregistrovaný, tak možná ne), ale nabízí teď ryby, které objednával na Franocouzský trh, s 60% slevou. Třeba by se ti to hodilo.

11. Kami: jj, přišel, právě z nich jsem objednával. Bohužel se moje objednávka ztratila někde v hlubinách e-shopu, tak tam pro mě rybišku neměli. Ale nevadí, příště to určitě vyjde.

12. Kytko, zkus panu Leš. zavolat na 731 489 697, mají kolem trhů dost honičku a nestíhají klasický proces potvrzování objednávek. Já jsem objednávku řešila telefonicky s tím, že si vyzvednu na Kampě. Už se těším!

13. To Kytka: opravdu mne mrzi ze se vase objednavka v eshopu neulozila a pokud budete mit moznost se zitra stavit na kampe urcite se stavte a nakou dobrou rybicku dostanete :) Klidne mi radeji poslete objednavku treba smskou na mobil: 731 489 697 :)

Leseticky Lubos

14. Lesha: to nic, to se holt stane, bohužel to nakonec na Kampu nestihnu, musím dneska pomoct rodičům na chatě, takže objednávku ryb nechám na příště. Ale určitě se na ryby od vás chystám

15. Dnes za mne vaří farmářský trh na Náplavce. Pečivo z Držkova, dobré klobásky, zeleninka, jogurt, maliny, láčenky, mošt jablko/rakytník…skvě­lé! ;-)

16. K snídani zbytky z trhu (mákačky, jidášky, oříškové rohlíčky a tvarohové koláčky – vše z Držkova. K tomu káva – Kenya. Na oběd byl jen meloun. Dnešní večeře – naložené prsní kuřecí řízky na malé kousky, dala jsem na ně koření z Farahu, co mi namíchal Kadir + citronovou šťávu, olivový olej a míchaný sezam. Pak jsem to jen na sucho opekla na grilovací pánvi. K tomu držkovský chléb s paraořechy (je neskutečně dobrý, stejně jako jejich ostatní pečivo), mix salátu (ledový, rajčata z trhu, okurka, cizrna, černé olivy, mladý pórek). Dip byl z farm jogurtu, česneku, limetkové šťávy, římského kmínu, pepře, soli a máty s petrželkou. Na závěr sklenka bílého od Autentistů. Moc dobré to bylo. :-) Pak proběhla dlouhá procházka se psem, na čerstvém a konečně i chladnějším vzduchu. Na noc bude dnes místo cideru jen sklenice moštu jablko/rakytník. Miluju farmářské trhy!

17. O víkendu grilovačka, kuřecí tažín se spoustou zeleniny, květáková polívka pro mládě a včera kuře na víně a velký balkánský salát. Dneska moji chlapi udělají zbytek květáku ve formě placiček a večer k tomu zas nějaký salát. A hlavně jsem dneska chytla super úlovek – velký červený keramický hrnec oválný 4,7 l Emile Henry za 1999,–Kč !!!

18. Dnes si sestra objednala palačinky plněné špenátem a zapečené smetanou s vejcem a ementálem. Co bych pro ni neudělala, že? Dobré byly ;-)

19. U nás dnes proběhla jemná cuketová polévka ovoněná tymiánem z vlastní sklizně a špagety s cherry rajčátky a mladou cuketkou. Na to, že manžel prý nerad cukety, se podezřele moc oblizoval a nechal úplně čistý talíř :-)
    A já si teď mlsám na domácí čokoládové zrmzlině s černým rybízem :-)
    A protože už zase začínají vedra a tchyně mě neodbytně zásobuje krásnými kedlubnami ze zahrádky, na večeři tedy bude jen lehký kedlubnový salát: http://madlinakuchyne.blog.cz/…i-a-jogurtem

20. Dnes k obědu budou první domácí brambůrky. Na loupačku s máslem, pažitkou (taktéž ze zahrádky) a acidofilním mlékem. Už se moc těším!!!

21. U nás stejně jako včera grilované kuřátko a k tomu vařené nové brambůrky a brokolice s máslem ňam.

22. Máme zbytek dýňové polévky z mražených zásob a chystám se na nějaký dobrý koláč z listového těsta s lilkem, rajčaty, smetanou a co se najde – čerstvou bazalkou, vejci a tak.

23. Meruňkový křehký koláč s tvarohem (těsto via Dolce Vita -borůvkový koláč). Bramborový salát s uzeným lososem, koprem a creme fraiche, silná hovězí polévka ( hovězí je „domácí“) se spoustou zeleniny a přemohla jsem se a upekla do toho bylinkový svítek. Mňamy!

24. Dostala jsem od budoucí tchýně asi tři kila letních jablíček, tak je musím nějak zpracovat… netušíte někdo, co s tím?

25. suanka: Já jsem vloni dělala z letních jablek přesnídávku. Jablka jsme oloupala, pokrájela na kousky a s trochou vody rozvařila na kaši, kterou jsem pak ještě umixovala. Ještě jednou jsem přivedla k varu a ještě horké plnila do skleniček. A vydržela celý rok a dítěti fakt chutnala. Přesnídávku je samozřejmě možno i při vaření osladit.
    Jinak jsem jí úspěšně používala např. jako náplň do koláču, rolád apod.

26. 1584: Věnujte je panu C, on vám je třeba zesájdruje? :-))

27. 1584: 3 kila jsou tak na jednu sklenici. Výborná jsou z letňáků jablečná povidla, kdy se jablka rozkrájí na menší kousky, mírně rozvaří s cukrem, trochou octa, případně hřebíčkem a skořicí a zavaří. Pro štrůdl stačí vykrojit jadřince, oloupat, nakrájet na kolečka a zavařit.

28. Nějak se to sešlo a mám rybí týden. V pátek jsme usoudila, že je potřeba zpracovat lososa z mrazáku – našla jsem nový docela chtuný foodblog Foodwishes, takže proběhla netradiční pseudo-asisjská úprava lososa a k tomu prát zbylých hnízd taglietele- takže docela dobrý úklid zbytků: http://foodwishes.blogspot.com/…on-food.html
    No a Nowaco na Náplavce včera bylo super (až na tu frontu), takže byť je léto, včera byly jednoduché slávky podle pana Cuketky. A dnes pražma na řecký způsob (citron, tymian, česnek a olivový olej pěkně do bříška rybičky), k tomu paprika osmahnutá na česneku a čerstvý salátek. A na závěr crottin z farmy Krasolesí (mnohem lepší a výraznější než ten z francouzskch trhů na Kampě a to nemluvě o ceně…). Mušle i rybička sláchnuty dobrým Ryzlinkem z Mělnicka.
    Kromě citronů, šalotky a bíle bagety vše framářské trhy- love it :)

29. Jo a vlastne na odpoledne po bazénu jsou borůvkové muffiny (díky Chez Lucie!). No prostě pohoda :)

30. Po příjemném ochlazení jsem konečně dostala chuť na kus masa a tak jsme celý víkend dlabali vepřovou kýtu s rozmarýnem a hořčicí – recept zde: http://madlinakuchyne.blog.cz/…a-rozmarynem
    A protože je už zase vedro, v lednici na nás čeká Černá Venuše – http://madlinakuchyne.blog.cz/…cerna-venuse
    a já se už nemůžu dočkat, až adekvátně zatuhne :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.