Ala, hezky popsano, u nas doma se uz podobne bloky odstranili u dyne, cocky, fazoli, cizrny …dnes vitano s nadsenim
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
No jo, čočka, o ní říkal, že jí od předchozí manželky jedl jen kvůli dětem z výchovných důvodů. Tak jsem mu uvařila normální nakyselo, nacpal se s ní a divil se, že tak dobrou čočku nikdy nejedl :-))) Pak když jsem udělala „bohatou“ novoroční s uzeným kolenem, tak to taky prohlásil za svoje nejoblíbenější jídlo.
Ještě mě čekají fazole, ale už se toho aspoň předem nebojí.
Cizrna byla taky v poho, humus musím do druhého dne tajit, aby se stihl rozležet. -
560 Ala:
Tak to mě baví…přesně tahle cuketová jídla „první generace“ považuju též za hnusná!
A jak se snažíte toho svého zákonného předělat, to mi něco připomíná:)
Myslí, že je takovou ženskou radůstkou někoho takhle v kuchyni přesvědčit či oblbnout…můj otec rozhodně tvrdí: Sóju nejím! A když mu je přidána do omáčky, říká: to jedno maso bylo tuhý, to druhý bylo dobrý!
A partner: Nevěděl jsem, že cuketa, dýně atd. může být takhle dobrá…odkaz viz výše. Ale jsou i výjimky, oblíbená rukola nenadchla ani jednoho z nás.A dnes zase budou plněné papriky, použita syrová rýže do náplně, stačí k nim nic nebo kousek chleba – dusila jsem hned ráno.
-
1563. „Tak to mě baví…přesně tahle cuketová jídla "první generace“ – to je přesně ono:) To byl totiž následek hérečkovského vaření a zejména masového rozšíření zásadní cuketozpracovatelské bible jménem „Tak tady jsou ty slíbené recepty na cuketu, paní Ehmová“ :)))
-
Na oběd Pintade au chou, na večeři (po celé léto-mimo pár vyjímek) opečená ciabatta s máslem, rajčaty a fleur de sel ;-)
Jak málo stačí člověku ke štěstí ;-) -
U nás bývaly hlavním cuketovým hitem cuketové podkovy (tedy půlkolečka zbavená středu a semínek) smažené v trojobalu – dělaly se vždycky společně s řízky. Vlastně jsme je měli docela rádi… Asi ale není divu, že to v našich očích z cukety moc inspirativní zeleninu neudělalo. Dnes je naštěstí vše jinak:)
-
Dnes jsem po dlouhé době obědvala v naší závodce, které se jinak vyhýbám jako čert kříži. Daly jsme si s kolegyní pečené koleno, k tomu hořčici, křen, chléb a salát z červeného zelí. Vlastně jsme si to všechno daly kvůli Birellu, kterým jsme to zapíjely. Dobré to bylo!
A teď už jen meloun, zelenina…jako každý den. -
K obědu zbytek ratatouille od včera (bylo skládané, jak od krysy Remyho:) , potom olivový chlebíček podle Bali (skvělý, díky), jako sladká tečka pomerančová šarlota, obkládaná piškotovou roládou.
-
Já před chvílí udělal svou první objednávku na cerstveryby.cz, takže zítra bude nějaká miloušká rybiška. A jestli to vyjde, tak dnes taky.
-
Kytko, nevím, jestli ti taky přišel od pana Lešetického mail (pokud jsi čerstvě zaregistrovaný, tak možná ne), ale nabízí teď ryby, které objednával na Franocouzský trh, s 60% slevou. Třeba by se ti to hodilo.
-
Kami: jj, přišel, právě z nich jsem objednával. Bohužel se moje objednávka ztratila někde v hlubinách e-shopu, tak tam pro mě rybišku neměli. Ale nevadí, příště to určitě vyjde.
-
Kytko, zkus panu Leš. zavolat na 731 489 697, mají kolem trhů dost honičku a nestíhají klasický proces potvrzování objednávek. Já jsem objednávku řešila telefonicky s tím, že si vyzvednu na Kampě. Už se těším!
-
To Kytka: opravdu mne mrzi ze se vase objednavka v eshopu neulozila a pokud budete mit moznost se zitra stavit na kampe urcite se stavte a nakou dobrou rybicku dostanete :) Klidne mi radeji poslete objednavku treba smskou na mobil: 731 489 697 :)
Leseticky Lubos
-
Lesha: to nic, to se holt stane, bohužel to nakonec na Kampu nestihnu, musím dneska pomoct rodičům na chatě, takže objednávku ryb nechám na příště. Ale určitě se na ryby od vás chystám
-
Dnes za mne vaří farmářský trh na Náplavce. Pečivo z Držkova, dobré klobásky, zeleninka, jogurt, maliny, láčenky, mošt jablko/rakytník…skvělé! ;-)
-
K snídani zbytky z trhu (mákačky, jidášky, oříškové rohlíčky a tvarohové koláčky – vše z Držkova. K tomu káva – Kenya. Na oběd byl jen meloun. Dnešní večeře – naložené prsní kuřecí řízky na malé kousky, dala jsem na ně koření z Farahu, co mi namíchal Kadir + citronovou šťávu, olivový olej a míchaný sezam. Pak jsem to jen na sucho opekla na grilovací pánvi. K tomu držkovský chléb s paraořechy (je neskutečně dobrý, stejně jako jejich ostatní pečivo), mix salátu (ledový, rajčata z trhu, okurka, cizrna, černé olivy, mladý pórek). Dip byl z farm jogurtu, česneku, limetkové šťávy, římského kmínu, pepře, soli a máty s petrželkou. Na závěr sklenka bílého od Autentistů. Moc dobré to bylo. :-) Pak proběhla dlouhá procházka se psem, na čerstvém a konečně i chladnějším vzduchu. Na noc bude dnes místo cideru jen sklenice moštu jablko/rakytník. Miluju farmářské trhy!
-
O víkendu grilovačka, kuřecí tažín se spoustou zeleniny, květáková polívka pro mládě a včera kuře na víně a velký balkánský salát. Dneska moji chlapi udělají zbytek květáku ve formě placiček a večer k tomu zas nějaký salát. A hlavně jsem dneska chytla super úlovek – velký červený keramický hrnec oválný 4,7 l Emile Henry za 1999,–Kč !!!
-
Dnes si sestra objednala palačinky plněné špenátem a zapečené smetanou s vejcem a ementálem. Co bych pro ni neudělala, že? Dobré byly ;-)
-
U nás dnes proběhla jemná cuketová polévka ovoněná tymiánem z vlastní sklizně a špagety s cherry rajčátky a mladou cuketkou. Na to, že manžel prý nerad cukety, se podezřele moc oblizoval a nechal úplně čistý talíř :-)
A já si teď mlsám na domácí čokoládové zrmzlině s černým rybízem :-)
A protože už zase začínají vedra a tchyně mě neodbytně zásobuje krásnými kedlubnami ze zahrádky, na večeři tedy bude jen lehký kedlubnový salát: http://madlinakuchyne.blog.cz/…i-a-jogurtem -
Dnes k obědu budou první domácí brambůrky. Na loupačku s máslem, pažitkou (taktéž ze zahrádky) a acidofilním mlékem. Už se moc těším!!!
-
U nás stejně jako včera grilované kuřátko a k tomu vařené nové brambůrky a brokolice s máslem ňam.
-
Máme zbytek dýňové polévky z mražených zásob a chystám se na nějaký dobrý koláč z listového těsta s lilkem, rajčaty, smetanou a co se najde – čerstvou bazalkou, vejci a tak.
-
Meruňkový křehký koláč s tvarohem (těsto via Dolce Vita -borůvkový koláč). Bramborový salát s uzeným lososem, koprem a creme fraiche, silná hovězí polévka ( hovězí je „domácí“) se spoustou zeleniny a přemohla jsem se a upekla do toho bylinkový svítek. Mňamy!
-
Dostala jsem od budoucí tchýně asi tři kila letních jablíček, tak je musím nějak zpracovat… netušíte někdo, co s tím?
-
suanka: Já jsem vloni dělala z letních jablek přesnídávku. Jablka jsme oloupala, pokrájela na kousky a s trochou vody rozvařila na kaši, kterou jsem pak ještě umixovala. Ještě jednou jsem přivedla k varu a ještě horké plnila do skleniček. A vydržela celý rok a dítěti fakt chutnala. Přesnídávku je samozřejmě možno i při vaření osladit.
Jinak jsem jí úspěšně používala např. jako náplň do koláču, rolád apod. -
1584: Věnujte je panu C, on vám je třeba zesájdruje? :-))
-
1584: 3 kila jsou tak na jednu sklenici. Výborná jsou z letňáků jablečná povidla, kdy se jablka rozkrájí na menší kousky, mírně rozvaří s cukrem, trochou octa, případně hřebíčkem a skořicí a zavaří. Pro štrůdl stačí vykrojit jadřince, oloupat, nakrájet na kolečka a zavařit.
-
Nějak se to sešlo a mám rybí týden. V pátek jsme usoudila, že je potřeba zpracovat lososa z mrazáku – našla jsem nový docela chtuný foodblog Foodwishes, takže proběhla netradiční pseudo-asisjská úprava lososa a k tomu prát zbylých hnízd taglietele- takže docela dobrý úklid zbytků: http://foodwishes.blogspot.com/…on-food.html
No a Nowaco na Náplavce včera bylo super (až na tu frontu), takže byť je léto, včera byly jednoduché slávky podle pana Cuketky. A dnes pražma na řecký způsob (citron, tymian, česnek a olivový olej pěkně do bříška rybičky), k tomu paprika osmahnutá na česneku a čerstvý salátek. A na závěr crottin z farmy Krasolesí (mnohem lepší a výraznější než ten z francouzskch trhů na Kampě a to nemluvě o ceně…). Mušle i rybička sláchnuty dobrým Ryzlinkem z Mělnicka.
Kromě citronů, šalotky a bíle bagety vše framářské trhy- love it :) -
Jo a vlastne na odpoledne po bazénu jsou borůvkové muffiny (díky Chez Lucie!). No prostě pohoda :)
-
Po příjemném ochlazení jsem konečně dostala chuť na kus masa a tak jsme celý víkend dlabali vepřovou kýtu s rozmarýnem a hořčicí – recept zde: http://madlinakuchyne.blog.cz/…a-rozmarynem
A protože je už zase vedro, v lednici na nás čeká Černá Venuše – http://madlinakuchyne.blog.cz/…cerna-venuse
a já se už nemůžu dočkat, až adekvátně zatuhne :-)