1. Sjuuu, salátek se chladí ;-)

2. Bali, jak tak koukám, asi si dám repete :) a na fleur de sel se už taky moc těším, objednala jsem si ji co souvenir od sestry, která vyráží na měsíc k Atlantiku, uááá..
    z chuťových požitků minulého týdne vybírám oběd u přátel: lehounké kuřecí ragú, gratinované brambory, na mls čerstvě natrhané jahody. k tomu hodinka na přátelském koňském hřbetě pro vytrávení, chladivý stín ořešáku a pozorování blbnoucích koťat. zážitková gastronomie.
    počasí si žádá ledničkový jídelníček, i konal se včera večer jen důkladně vychlazený vanilkový pudink s banánem a dnes k obědu i k večeři důkladně vychlazený cizrnový salát s okurkou, paprikou, fetou, jogurtem a petrželkou. padlo naň přes kilo cizrny. a jestli neuletěli, žijí šťastně dodnes.

3. Čočka na kyselo,buřtík nakrájený na kolečka a opečený.Narazil jsem zřejmě fakt na echte špekáček,byl skvělej. Jak jednoduché a dobré…

4. Čočku, na kyselo: jakkoli, kdykoli!

U nás: Pomoučněný (drahý) řez halibuta jednoduše tepelně na pánvi zpracovaný. Korunován první várkou vlastních zahradních brambor, spolu s prvním špenátem z listů „Swiss chard“. (Nevím český název. Cvikla?? Jemná to zelenina.)
    Svěžest – kvalita – chuť – extáze! :-)|) (self-mocking šmaljík needed).

5. Pane J.: mangold?

6. Tak včera na večeři byl špenátový salát s kozím sýrem a cherry rajčátky a meduňkovo-medovou zálivkou. Récipé zde:
    http://madlinakuchyne.blog.cz/…rry-rajcatky
    Špenátek z vlastní sklizně, meduňka též a výsledek? Božská to mana a chuťové buňky mající další závislost.
    Ke snídani jsem si pochutnala na čokoládové pěně a slaném koláči se slaninou, žampiony a bylinkovým tvarohem.
    Taky božské.

7. Na oběd bude biftek a domácí hranolky.
    Na véču obalím kozí crottin v baconu a opeču. Pak ho položím na litový salát s cherry rajčátky a křepelčími vajíčky. Jaký vinaigrette ještě nevím. Když nebudu líná, tak upeču i krutonky. Budu li líná, opeču jen toust.
    Ještě bude dezert: maliny, ostružiny a jahody naložené ve víně ;-)

8. Tuňáková pizza.

9. Tak včera jsme pořídili pěkného kapřího macka, čerstvě přímo před námi vyloveného z rybníka, takže dnes byly kapří hody – kapří bramboračka dle Sladkovodní kuchařky a Ryba na fenyklu dle Olivové kuchařky. Bylo to báječné, ale takové filetování kapra rozhodně mezi mé oblíbené činnosti patřit nebude.
    Jinak na večeři bude kedlubnový salát s vejci a v průběhu dne budeme uždibovat tartaletky slané – se slaninou a tvarohovým krémem a sladké – se dvěma druhy čokolády a třešněmi.
    A v lednici čeká ještě smetanový dezert s rynglemi a piškotky.
    Život je prostě sladký :-)

10. Život je prostě sladký :-)
    Yes, siree! Lajfis svít.

U nás vlastní vinné listy, dle paní J, s prvními zahradními brambory (kladných citoslovcí se mi nedostává!).

A aby dušička netrpěla, večer u přátel parádní hudební soiree, kde pan J za spoluúčasti českého Dr Petra H příjemně a s minimen kiksů zaujal místní publikum, mimo jiné skladbou „U panského dvora, náš Vitoušek…“ (piano a tenor saxofon).

11. Včera na oběd meloun cantalup, krevety jen tak se slaným máslem a pečivem.
    Večer grilovačka u přátel, krkovice, mleté maso, saláty, olivový chlebíček, koláčky. Pivo, mojito, Cuba libre. Dnes to vidim na mátovou limonádu ;-)

12. Jednorožec: Vlastní vinné listy závidím, ty jsem ještě neměla čest ochutnat. Tchyně révu pěstuje, že bych se k ní stavila na lup?
    S tím hudebním soiree jste mě opravdu rozesmál, to bych si chtěla poslechnout :-)

13. Aida: Stoprocentně mangold, fr. blette :-)

14. Madla81: Nyní je čas vinné listy upotřebit, za pár týdnů zhrubnou a už to není to ono.
    Hodně záleží na nádivce, paní J to má vymáknuté. Dělá je vegetariánské: předvařená rýže, vajíčko, sýr, tomatová pasta, sůl, pepř, trochu citronové šťávy. Balí to do spařených listů a zapéká, se sýrem ještě navrch. Výborné teplé i studené!
    Někdy tam dala i mleté jehněčí maso, ale mě chutnají víc bezmasé.

Hudební soiree bylo (amatérsky) natočeno. Mám to coby MP3. Můžete mě kontaktovat na: jrozec rybí pochoutka v octě gůglmejl puntík com

15. Ad Madlas81: v Prostřeno (25.6. na iprima.cz používala paní Eva listy sterilované nasucho, asi právě proto, že jsou dobré jen část roku, taky s tím víc zkušeností nemám…

Budou cuketové lodičky plněné mletým masem s rajčaty, pčené v troubě (když nebude moc vedro).
    http://vilemina.blog.cz/…a-chut-cuket
    Nejlepší jsou druhý den, vlažné, s toustíkem.

16. Prodloužený víkend jsme zahájili grilovačkou, při které jsme rozpálený gril zužitkovali i pro upečení lilků, takže na druhý den jsem udělala baba ghanouj, a aby to bylo stylové, ještě marockou kuřecí polévku s kuskusem a placaté chleby (narozdíl od bagetek páně Cuketky se mi ty placky zdařily). Protože mládě z toho moc nadšené nebylo, další den tradiční kuře na paprice s kolínkama.

17. S kolínkama a nebo s kolínky? Už si nejsem jist, co je hovorové a co je spisovné. Poradí někdo exilovi? :-)

Co bylo u nás na stole jsem právě popsal U Šárky. http://dolcevita.blog.cz/…e-vychlazeny#…
    Snad se nebude čepýřit, když to zde okopíruji:

Sekaná je spíš záležitost na chladnější sezónu, ale sedla! Moje verse vašeho (tj Šárčina) receptu byla nadupaná čerstvými zelenými natěmi. Šišky trůnily na voru pořízeném z tužších výhonů cibule nabíhající do květu. Podlité suchým sherry. K tomu kedlubnové „zelí“ z mladičké brukve a nové brambory ručně lopatkou vydolované.

18. Včera jsem zpracovávala svůj nákup z haly 22. Jako první přišla na řadu zapékaná brokolice s novými brambůrkami, pak jsem podle Gurmanky.cz upekla rybízovo-kokosové muffiny a večer to završila obří mísa špaget s rajčaty, česnekem a čerstvou bazalkou…

Na světě je krásně :)

19. Jednorožec: Díky moc za récipé, moc se mi líbí a asi se dám na cenu neřestného zločinu a půjdu tchyni očesoat aspoň trošku svěžích, čerstvých vinných lístků :-) Moc se mi líbí ta bezmasá variatna, jen mám ještě dotaz – jakou rýži vaše paní používá k nadívání? Obyčerjnou dlouhozrnnou nebo Arborio jako do risotta? díky za upřesnění.
    Jinak k té spisovnosti – správně je s kolínky, tvar s kolínkama je čistě hovorový, spíše moravský.
    Vilemína: zapečenou cuketu bych si hned dala, škoda jen, že nemám zahrádku, kde bych ji mohla pěstovat a musím počkat, až nějaké přebytky vyrostou mámě :-) jen manželovi jde těžko vysvětlit, že i cuketa může být dobrá a že to není jen zelenina určená k zažehnání hladomoru v zemích třetího světa. :-)
    Jinak u nás se včera baštilo hedvábně jemné risotto s marinovanými žampiony a česnekem – recept a fotopostup zde – http://madlinakuchyne.blog.cz/…i-a-cesnekem
    a večeře byla pouze ovocná – s čerstvým a slaďoučkým ananasem.

20. Madlo81: Rýže buď Basmati (dlouhozrnná) a nebo, lépe, Thai Fragrant (ne tak dlohozrnná). Není to kritické.
    Zde je recept na 8 listů (to je žalostně málo!!)
    2 unce rýže, 1 menší cibule, 1 česněk, 1 lžíce rajský protlak, trochu citronové šťávy, 1 vejce, sůl a pepř, 6 uncí strouhaného sýra.
    Rýži uvařit, cibuli osmažit. Vše smíchat s polovičním množstvím sýra a zabalit. Balíčky dát do olejem vymaštěného pekáčku, posypat zbylým sýrem a zapéci ve střední troubě asi půl hodiny.
    (Bajvočko 4 unce = 10 deka).
    Přeji úspěch! Rozhodně schovejte pár kousků na ochutnání za studena. Pojídat rukama!

Díky za poznámku k češtině.

21. Recept na vinné listy – jeho původ v pejprbeku Not Just a Load of Old Lentils by Rose Elliot
    (For the converted and the carnivorous alike – a gourmet's guide to the best of vegetarian cookery)
     http://tinypic.com/r/10zpdsl/3

Akorát bacha na ten citron, bylo to poprvé kyselé jako šťovík; nyní dáváme daleko méně (a to mám kyselé věci rád!)

22. Dneska jsem v Holešovicích koupil krásné mladé červené řepy, tak přemýšlím, jestli je upeču, nebo jestli z nich udělám salát zasyrova. Salát každopádně bude z ranného zelí z téhož místa. Květáky skončí na pánvi se zálivkou podle nedávného receptu a kapusta bude asi s bramborem a balkánem.
    Ještě, že tu 22ku máme (-:

PS. pochopitelně to nebude všechno dneska (-:

23. Kytko, s řepami jsem se zrovna popasovala před týdnem – udělala jsem z nich chlodnik (louskala jsem recept v polštině, byla to sranda:), v těch vedrech byl dokonalý. Jak děláš salát zasyrova? Mně syrová řepa připadá strašně tuhá?

My toho dnes na stole mnoho nemáme, protože si šetříme potraviny i hlad na zítřejší grilování. Máme naložená krůtí prsa, bůček, přichystané platýze, pstruhy, uvařenou barbecue a švestkovou omáčku, tuhnoucí bylinkové máslo … a jsme přecpaní ochutnáváním :)

24. Kami: syrovou řepu do salátu strouhám, dá se přidat trochu jablek, ale stačí ořechy, med a citrónová šťáva. Jednoduché, ale moc dobré.

25. Nejsem Kytka, ale k řepě zasyrova: Nastrouhám na jemném struhadle a obyčejně řepu říznu mrkví, také najemno a jablkem, to na hrubším struhadle. Když jsou všechny suroviny čerstvé a šťavnaté, tak to ani žádný dressing nepotřebuje, pouze stačí promíchat. Moc dobré!

Mírná unavenost surovin se dá oživit citronovou zálivkou, nebo lžící majonézy a lžící řeckého jogurtu, například.

26. Víkend bude mezinárodní. Nejdřív fritata a jókan a pak přijde na řadu zásoba meruněk z karlínského trhu, která se ztratí v meruňkovém koláči a arménské meruňkové polévce. Ke všemu správně vychlazené yerba maté ;)

27. Dneska budou určitě meruňkové knedlíky, rovněž s meruňkami z Karlína, pak si konečně udělám chlodnik a budu muset vymyslet, co mužovi – máme v ledničce kuře, v mrazáku pstroužka, ale možná jen zpracuju květák z Karlína

28. Bali: hmmm, mátová limonáda láká! v kořenáči mi právě příhodně žízní kytička máty a do kuskusu už ji, chuděru, nepropašuju, mužskej by mi to pak nejed, že to chutná jak pálivá žvejka :)

Madla: u nás je cuketa taky existenciální téma, bojuju statečně, byť zatím neúspěšně. ale zase na mě víc zbude :)

dnes večer rychlé, stručné, ale fajné hepy bérzdej menjů: krevetky na oliváči a česneku, k tomu ještě horké homemade bagetky, trocha lupení se zálivkou a francouzské chardonnay, do finále se šlo důstojně s vanilkovou zmrzkou Roggenkamp a s nikaragujským kafem. mnoga ljeta živjó.

29. Ad cukety: ty přerostlý obludy bez chuti a s blátivou konzistencí, který pěstovala moje máma, než jsme ji s bráchou donutili sklízet je včas a který se u nás občas prodávaj jsem snesl v jediným receptu – cuketovým perníku. Normální malý cuketky můžu. Takže odpor k cuketám může být dán i takovouhle špatnou zkušeností z dřívějška.

30. Pokud jde o cukety, tak ze začátku můj manžel taky tvrdil, že je prostě žrát nebude. Vysvětlila jsem mu, že ho plně chápu po jeho předchozích zkušenostech z konzumace přerostlých cuket ve formě cuketových knedlíků, cuketového zelí (ještě že to vepřo aspoň taky nebylo z cukety) a cuketových bramboráků. Tohle fakt asi dokáže vymyslet jen ten náš národ chalupářů.
    Po pár jídlech mnou uvařených už cukety normálně jí a dneska je dokonce prohlašuje za svou oblíbenou zeleninu a statečně za tento svůj názor bojuje s chlapama v hospodě.
    Větší problém jsem měla s brokolicí, odmítal ji jíst v jiné formě než jako krémovou brokolicovou polívku. Ale konečně včera, když nevěděl co bude vařit pro mládě a chtěl jít koupit květák, že udělá mozeček, jsem mu říkala nechoď nikam v tom vedru a udělej to z brokolice, kterou máme v lednici. Večer mi hrdě hlásil, že ta brokolice je fakt dobrá, že to netušil a že už jí bude jíst. Tak jsem jí hned zbytek nandala spolu s opečeným lilkem do quiche, po kterým se mu dělaly boule za ušima a myslím že odtěďka má další druh nejoblíbenější zeleniny :-) (kromě cukety ještě lilek a dýni, má s tím chudák mezi těma vesnickejma chlapama velký problémy)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.