1. Zrovna jsem se vrátil z Makra s 3,5kg krůtím prsem a podobně velkým kusem krkovičky. K tomu nějaké klobásky, kdyby bylo masa málo a spousta zeleniny a listových salátů. Aneb večer se bude grilovat (-:

2. Těstoviny s pestem posypané praženými piniemi ;-)

3. meloun, nealko mojito, kola s ledem, salát, fritovanej květák s vinaigrettem s rybí omáckou :) a myslím že se neudržím, a u vietnamce za rohem vezmu i balíček jahod.

léto! :)

4. Lilkový kaviár ozvláštněný upečenou vymačkanou chili papričkou, česnekem – rovnež upečeným a hrstí českého koriandru z holešovické tržnice. Obyč šumava byla důstojným spoluhráčem.
    BTW: Upgrade holešovická tržnice – od vchodu napravo prodávájí ementál a vzadu „u vajec“ skvělé francouzské sýry za slušné ceny.

5. tak zpětně: ve čtvrtek kulajda s houbami (žel, sušenými) a koprem (juch, čerstvým), krásně hlaďounká a svěže nakyslá, jak si žádá vypečený pozdnějarní den. k tomu vychlazený salát z červené řepy: česnek, bazalka a balsamiko to opět spolehlivě jistily.

v pátek večer nás v lednici uvítal a na jazyku konejšivě zchladil lavor vanilkového pudinku s posledními loňskými borůvkami.

sobotní oběd vycházel z nedostatku času a přebytku zeleného bejlí – gnocchi s oliváčem, pažitkou a petrželkou. večer jsme spucli mísu božsky vychlazeného kuskusu s rozinkami, karamelizovanou mrkvičkou, naťovou cibulkou a spoustou římského kmínu.

v neděli se lednička a následně trávicí soustavy staly příbytkem geniálního, sytého, i když, pravda, poněkud společensky znemožňujícího salátu: vařená cizrna (plechovková, kamenujte mě, nesnáším vaření cizrny!!), paprika, okurka, řecký sýr, červená cibule, jogurt a lístky koriandru. následoval luční piknik s přáteli, kde se neblahé následky salátu ztratily ve vůni kvetoucích akátů, a podával se cheesecake a Radler, obé pěkně vychlazeno, jak jinak.

v pondělí po dešti se ochladilo, i nadešel čas pro hustou minestrone a pro kedlubnový salát s jablkem a rukolou.

a dnes zase léto na plný koule, a tedy jen špagety s rukolovým pestem a orosenou sklenkou ryzlinku. tento způsob léta je upe v pohodě jako.

6. Za chvilku frčím do Weidnu na trh pro krásnou mladou zeleninku. Oběd bych viděla na nějakou rybku, musím se šetřit na zítra, bude žrací den. Žaludek si ještě diktuje podmínky, hajzlik jeden. Tak snad zítřek přežiju, ale už se těším, až si pěkně zavařím, hurááá ;-)

7. sjuu: ten kuskus zní přímo božsky, to musím vyzkoušet – je to nezvyklé, ale určitě moc dobré. jak děláte tu karamelizovanou mrkvičku?

8. sjuuu: Moc mě baví ty vaše příspěvky číst, pomalu objevuju, jak je zelenina dobrá, a vy jste skvělá inspirace, nepřestávejte sem přispívat:-)

9. Včerejší menu zde: http://www.facebook.com/album.php?…
    Dnes podstatně lehčeji ;-)

10. Tak u nás dnes proběhla cizrnová polévka a citronový pstruh na kmíně s brkaší. Večer bude lehoučký jako vánek – ledový salát s melounem a medovo-meduňkovou zálivkou, jako dezert pěna z hořké čokolády s karamelizovanými mandlemi.

11. Tvarohový tunel s jahodami, českými. Famózní a ostrý guláš, kterého je navařený celý kotel, od včera se pěkně rozležel a zítra bude ještě lepší. Večer saláty. Zelené lupení, sladká, voňavá rajčata z Moravy, černé olivy. Zálivka asi z malinového balzámu a dobrého, za studena lisovaného oleje v bio kvalitě. Ještě nevím, zda slunečnicového nebo řepkového. No a taky meloun s fetou. Hezky vychlazený. Báječná kombinace. Cyder a taky suchý sekt s jahodami. Jen to příšerné vedro a dusno kdyby nebylo…

12. Chřest na polský způsob
    Ne zrovna lákavé jméno pokrmu byla to ovšem mňamoza…
    recept zde:
    http://www.gurmanka.cz/…stovy-recept

13. kdo se odvazil, tak salmorejo, pak maminkovske rizoto (uklid mrazaku, cerstva mrkev a cibule, kousky peceneho veproveho od nedelniho obeda, eidam tricitka) a ja ho mam stejne rada, obcas na nej mam proste chut. prvni tresnova bublanina, matinka podlehla svodum trhovcu a kysele tresne se jinak snist nedaly, nebo tvarohovy strudl. zitra zubar.

14. farfalla:

české rizoto náhodou občas taky sedne ;) m'nam!

15. 1513.
    Farfallo, já mám tak moc ráda Eidam. A to, že je některými papežtějšími-než-papež typy gastropuristů označován za symbol šuntu a špatného kuchaře, mi připadá směšné :) Zhruba ve stylu „Brodequin roti facon ombres“ ;)

Vadí mi jedině ve chvíli, kdy je použit jako náhrada jiného druhu sýra, který do pokrmu patří. Většinou místo tvrdého, přestože Eidam je polotvrdý a tvrdým se prostě nestane ani po Viagře ;)

Ale sám o sobě je to dobrý sýr, z naprosto normálních, dobrých surovin, jen není dobrý pro každou situaci. Jak píše Chesterton – „je sám o sobě dobrý, ale není dost dobrý pro nás“.

Vyhovuje mi jeho jemnost, třeba do salátu s jablky a ořechy ho miluju. Nebo taky najemno nastrouhaný na chlebu s máslem :)

16. Madla81: žádná haute cuisine, jenom hodím tenčí půlkolečka mrkve a kolečka naťové cibulky na olivový olej, popráším cukrem a nechám trošku oglazovat, mrkev se hezky zatáhne a zezlátne, ještě kratince dusím a nakonec dosolím. dát místo mrkve mladé lusky taky není marný!

Michala: říct, že mě to těší, jsou slabá slova – díky! velkou zásluhu na mém nadšeném býložravectví má ovšem neuvěřitelný sortiment mimočeských zelinářských trhů – kupříkladu vodnice! tuřín! nebo vikev!

týden na cestách, zde jen namátkové best of: s láskou upletené a dozlatova vypečené houstičky dědy Vlastíka, jedené ještě zatepla, pstroužek na roštu nad ohýnkem, jen tak s kmínem, solí a zvukovou kulisou zurčícího potůčku, tátova bramboračka a koláč s tvarohem a malinami, © sestřenice Peťka. zásadní suroviny od Franty z pole, z lesa za humny nebo z potoka za plotem, sloufůd jedna radost.

dneska po záchvatu pocestovní zimnice zahřívací polívka – celero-petrželo-bramborový krém s muškátem a petrželkou. k tomu se mi hned napoprvé povedly žemličky, až se na ně srdce směje, a salát z polníčku s červenou cibulí. finále obstaral dortík pro mládě k narozeninám a manželovo sváteční kafe s čepicí oslazené našlehané smetany, pravověrní kávomilci prominou. home sweet home.

17. Pustil jsem si Jamieho a dil o zimni zelenine a bylo jasno. Peceny klobasky s cibulovou omackou a k tomu bubble and squeak (zkousel jsem poprve v kombinaci brambory, mrkev, turin a velmi zachutnalo).

Pro klobasky jsem si zajel k reznikovi za mestem. Neco takoveho jsem u nas jeste nevidel, velky rodinny podnik, neuveritelny vyber vseho mozneho a primo za pultem jedou pily na rezani kosti a zpracovani :))

18. ve středu nové brambory přelité máslíčkem, polníček a hromádka mlaďounkého zeleného chřestu, jeho pár týdnů slávy se pomalu krátí, tak ať si ještě šmáknem. ve čtvrtek se konaly jen špagety s bazalkou, petrželkou a rajčaty, ale ta dohra, ach, vlastnoruční čokoládové řezy se šlehačkou a s jahodami plnými sluníčka a vůůůůně. v pátek jsem nechala rodinu jejímu hladu a kuchařskému umu napospas a vyrazila za kultůrou. dneska jsme s mládětem poobědvaly brambůrky se špenátem, zbytek špenátu navečer putoval spolu s fetou a kysanou smetanou do taštiček z listového těsta. a zítra oběd u přátel, jen tu plánovanou grilovačku nám hatí tlaková níže Friederike, potvora.

19. Včera doma na večeři 5 Francouzů. Na jejich přání byl hovězí gulášek, knedlíky (ty od taťky), borůvkový koláč zakápnutý creme fraiche.
    Takže dnes na oběd zbytek gulášku a pak hurá odjezd na 3 dny do Práglu, jupííí. Dášenka se bude mít ;-)

20. Pečená kachna, bramborová kaše a salát…

21. Včera k snídani frgál z trhu na Kubáni, k tomu káva z Kuby (haha), odpoledne obrovské množství sushi. Večer pršut s medovým melounem, feta s cukrovým melounem. Suchý sektík s českými jahodami a cyder. Malá oslava. Dnes k snídani jahodový tvarohový tunel vlastní výroby ( italské piškoty, české jahody, tvaroh nízkotučný, vanilka, bio citron, želatina), k tomu opět káva z Kuby. K pozdnímu obědu bude bifteček z mladého býčka (domácí zdroj), česnekovo-petrželkové brambůrky a zelený chřest (maďarský). Večer asi zbytek melounu s fetou…

22. pecena kachna, knedlik, zeli. je preci tak nadherne, proc si nedat neco lehciho:-D ještě mám chut na něco sladkého, Pivli inspiruje:-)

23. Tak včera jsem k obědu tvořila špagety s fenyklovou redukcí a restovanými cherry rajčátky, k tomu parmezán a sklenka červeného. Večer byly božské jahody se šlehačkou a čokoládová panna cota s créme fraiché (domácí výroba) s rebarborovo-vinnou omáčkou.
    Dnes bude krémový zapečený fenykl, k němu bylinkové brambory pečené v alobalu a fenyklovo-mandlová polívčička.
    A večer bude nejspíš salát z marinovaných čerstvých žampionů.
    Sice je pátek a to u nás tradičně jíme rybu, jenže mě už nebaví lovit v mrazících pultech hyper, -super a čerstvou rybu v blízkém okolí prostě neseženu :-(

24. Madla81: to zní appetitlich! :) jenom mně povězte, jak to stíháte s dvanáctikilovým batoletem, vařit dvakrát denně, péct, vyrábět si crème fraîche a pěstovat špenát?! že vy máte kaskadéra? :)
    u nás včera krásně studený kuskus jakože tak ňák po řecku: s okurkou, olivami, ovčí fetou, bazalkou a sušenými rajčaty v oleji, dneska krásně studený salát jakože tak ňák po švédsku: vařené nové brambory na kolečka – uzený losos na proužky – kopr – olej – citrónová šťáva – sůl – pepř – slast!

25. sjuuu: rád se přiučuji appetitlich (appetising v řeči domorodců zde vůkol. Mávají vlaječkama a doufají porazit vaše domorodce v kopání do mičudy, čili pumlíče).
    O potravě příště.

26. U nás dnes a asi několik příštích dní bude ratatuj, který včera manžel vařil venku v kotlíku.
    Večer možná udělám lilek.
    Zítra určitě upeču tento výborný borůvkový koláč.
    A líbí se mi ten salát brambory, kopr, uzený losos,… Tak ten by také mohl být zítra.

27. sjuuu: Holt jsem asi blázen :-) a navíc se řídím mým oblíbeným úslovím ze Saturnina, že zahálka může mladého člověka dočista zničit :-) ne, vážně, nebýt hodné manželovi maminky, která si toho našeho malého aktivistu skoro den co den na hodinku půjčí, bych toho tolik nezvládla. Ale nějaký ten kaskadér by se hodil, občas je pro mě vaření s mrnětem vážně hotový thriller :-)
    Jinak se mi taky moc líbí vaše švédská varianta – brambory, losos, zálivka, jen u nás sehnat lososa by byl úkol vážně nemožný :-(
    Jste mě tak navnadila, že si jdu dát aspoň sezamový tyčinky :-)

28. Na véču opečená ciabatta s máslem, supr sladkými minirajčátky, pepřem a fleur de sel. Asi to budu papat celé léto, mňam ;-)

29. Uááá, takhle mi dělat chutě. Já se snad někdy stavím u Bali na Bali qečeři. :D

30. Klidně, ale Bali už dávno na Bali nebydlí :-(

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.