Jojo, ve Francii si občas dám ;-)
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
jj, radler a panaché miluju. Pak ještě z Německa pochází výborný mix pšeničné pivo + banánový nektar.
-
Nooo, radler mám ráda. A sekt je podle mně nejlepší s creme de cassis aka Kir Royale ;-)
Ovšem nejhorší „německé jídlo“ co jsem viděla byl smažený sýr s knedlíkem a zelím. -
díky všem za rozšíření alkoholických obzorů :)
smažený sýr s knedlem a zelem – mein Gott, je to ještě jídlo? ačkoli kdo ví. open your mind. mé chuťové pohárky se zatím nad německými extravagancemi nikterak nepohoršují, ba naopak si pobaveně pomlaskávají. vzpomněla jsem si ještě
- na zdejší hlávkový salát s jahodami,
- na jarmarkové bramboráky (aneb vošouchy, jak se říká u nás) bez
česneku, majoránky a kmínu, zato pomatlané jablečným pyré a posypané
skořicovým cukrem,
- na zdejší hlávkový salát s jahodami,
-
1444: Vošouchy!! Lahodné to slovo. V mém rodném městě na Plzeňsku se jim říkalo vošuchy, takže to asi nebylo daleko. Na sladko? Hmmm, warum nicht. Ale dám přednost naší verzi!
V dávnějších letech konjunktůry jsem se zůčastnil Silvestrovských oslav u zazobaných přátel na Jihu Anglie. Pilo se pouze šampaňské, řezané zpočátku pomerančovým džusem. Ten později došel. Nikoliv ale bedny šampusu! Ty se objevovaly jakoby na nekonečném běžícím páse. Bum bác lítaly korky.
Oslavoval jsem jaksepatří konec jejich očividně úspěšného roku – nicméně ráno jsem byl (relativně vzato!) skoro jako rybička. Po pár plátcích slaniny, volském oku a pečených fazolích úplně jako rybička. -
1443: A sekt je podle mně nejlepší s …
S dobrým sektem. Také s dobrým sexem. Nic moc víc není zapotřebí.(Kaviárek, humr, blini… jsou už pak pouhé doplňky.) :-)
-
1446: Ano!!! Nějak jsme opominuli ten nejlepší doplněk vůbec. ;-))
-
U mě dnes litry čaje s medema česnečka. Ale to první spíš na nočním stolku, než na stole.
-
Po ranním nákupu v Německu musí být biftek ;-)
-
Bali neustále nakupuje v Německu a biftekuje, to se někdo má :-) Já jsem dobrý biftek neměla ani nepamatuju.
-
Do Německa to mam blíž než do města. No a kvalita je nesrovnatelná (a ceny mnohdy také).
Není to zrovna úplně nejlepší biftek, ale stále lepší než česká guma.
Nedavno jsem měla supr biftek u přátel, ale to byla argentinská svíčková z Makra. Bifteček jako máslo ;-) -
Ona ani telecí svíčková z nějakého bio chovu z Moravy není k zahození. Tu jsme dělali v mé ex-práci, tak bohužel nemám kontakt.
-
Dnes pečené francouzské kuře. Sice do Billy přijelo přes celou Evropu, bylo mražené a kategorie B (vykloubené jedno křídlo), ale jednak v něm byly drůbky (polévka na zítra) a jednak je chuťově s běžným českým nešťastníkem nesrovnatelné. Ani se moc nestydím 8)))
-
1R: termín vošouchy je rodinné stříbro zděděné po dědovi, který měl kořeny u Štěnovic. přihořívá?
Kytka: dojdi si na trh pro (šafrán a) trochu toho zázvoru, budeš jako rybka!
včera nudle s dušeným zelím, pěkně nasládlé po karamelizované cibulce a voňavé po domácím sádle, k tomu kyselá okurka, hlávkový salát s vinegretkou a Radler, ať to léto konečně přivoláme, donnerwetter.
dnes k obědu jen těstoviny s oliváčem, parmazánem, petrželkou a rukolou, na okně zrovna chladne třešňová bublanina na mls a na zítřejší snídani. a k večeři bude další variace na téma „zbyl nám chleba“ – dáme si ho opečený ve vajíčku, s bavorskou hořčicí a naťovou cibulkou. Radler to opět jistí.
-
„Kytka: dojdi si na trh pro (šafrán a) trochu toho zázvoru…“ Děvka! :-)
Vošouchy znají známí od Plzně, podél Šumavy až někam po vimpersko. Dál stopa končí. -
bilý špargl s domácí holandskou omáčkou… hledala jsem recept na netu a jako první na mě vypadl jeden čtyřletý cuketkův článek… a podařilo se…
když jsem poprvý dělala chřest, dala jsem si k němu koupenou holandézu… ale teď už nikdy více… tenkrát jsem zalila chřest čímsi mazlavým, kyselým a slaným…
teď jsem si vyrobila lehoulinkou, našlehanou omáčku s úžasnou sýrovou chutí…(jak se na ta chuť bere?)
jo a nechtělo se mi tam dávat citron, tak jsem tam dala ocet ze šampaňského… je to velký průšvih? -
sjuu: na trh nebyla hotovost (mrchy zákazníci nějak nechtěj platit) ani síla k cestování, tak jsem zázvor pořídil u břevnovských Vietnamců a místo šafránu jsem k němu přidal citróny. (-:
-
Děvenka moje starostlivá! ;-)
U nás dnes nové brambory s domácím labneh, domácí pažitkou, trochou máslíčka, fleur de sel. K tomu nakrájené ředkvičky a k pití kefír. Pěkná jarní večeře to byla! -
1454: Trefa! Též Plzeň Jih. Vošouchy x vošuchy, nepatrný rozdíl v psaném záznamu výslovnosti mých předků.
Šlejšky, šišky. Atp.Best wishes,
J -
Díky za ponaučení, vošouchy ani vošuchy jsem neznal :) (a nezná je ani český slovník pro kontrolo pravopisu v Opeře)
Já dnes k obědu po delší době rybu, hezky na pánvičce s kapkou cítrónu a místním Sauvignonem z vinice, kde jsem sám víno sbíral. V blízkém supermarketu, co nabízí hlavně místní produkci, jsem zahlédl filátka z jakéhosi gurnarda. Až teď koukám, že google mi k tomu našel „Red Gurnard Popular Gourmet Fish in UK.“ Na to jak je ta ryba ošklivá, byla pekelně dobrá :)
Zajímavostí pak je, že v nabídce onoho supermarketu pokaždé vidím nějakou novou a neznámou rybu. Krom klasiky jako losos a snapper…
-
1460: Beauty lies in the eyes of the beholder – já si myslím, že gurnard je roztomilý!
Masem neoplývá. Z hlav a koster jsem pak dělal vývar, byl až moc cítit rybinou. Nejlepší na vývar je, dle Gordona R, turbot. Toho ale můj fishmonger nevede, kvůli ceně by mu to asi nikdo nekoupil. Dal mi ale zdarma velkou tašku čerstvých kostí z halibuta a z monk fish (poslední je, myslím, česky mořský ďas). Vývar silný jak řemen. Nadto jsem z bytelných kostí obral spoustu rybího masa. Chutná večeře skoro zadarmo.
Proč si lidi nechávají od fišmongra odkosťovat halibuta je mi záhadou. Kosti se nedají přehlédnout a dle mého názoru při vaření přispívají ke konečné chuti ryby. Zakončím druhým rčením, od mé tchyně a tudíž s původním významem klíčového slova: There is nobody as queer as folk. -
Tak taky se přidávám s rybou – včera byl smetanový losos s koprem a whiskovou cibulkou, dnes ještě lepší proleželý v té smetaně. A těstoviny k tomu.
Zítra snad uzené jazýčky, ty mám už uvařené, s křenovou omáčkou, ještě váhám, jaký knedlík – asi karlovarský. -
Několik kilo chřestu z Hostína :) – takže krémová chřestová polévka a potom chřestový koláč z křehkého těsta, s lososem a sýrem.
-
Tak k obědu hovězí po burgundsku, vařené včera a k večeři zapečený chřest s prosciuttem a mozarelou.
-
Bún cha. Klasika. Masíčko už se peče, lák je proleželý, salát natrhaný, uvaří se nudle a mňam, mňam. :-)
-
právě jsme dojedli španělské ptáčky ;) maso bylo z trhu na kula'táků od ZEFA Volary http://www.zefavolary.cz/ – obyčejné zadní (220 Kč / Kg), ale už na pohled tučnější, krásné. úplně mě dostalo, jak bylo na konci úpravy úplně dortíkové – měkoučké, nevysušené, š'tavnaté a plné chuti. moc příjemné překvapení, ptáčky teď dělám docela často (moje nová úchylka) a experimetnuji s různými zdroji masa a tohle bylo zatím o hlavu nejlepší (ani biohovezi.cz z bioparku nelepilo!) ;)
-
1466: Taky teď máme období Spanische Vogelchen, kam se hrabe svíčková. Nejhorší zkušenost zatím s krásně vypadající falešnou svíčkovou. Jinak řeznictví ve kterém se dá darazit na takto kvalitní zadním hovězí, je zaplaťpánbu v okolí celkem dost (čti asi tak 3 – včetně zefy).
-
1460, 1461, 1462: ryby, rybky, ááá.. snad se mi poštěstí zajet v létě ke kamarádům k Severnímu moři a k našim do Čech na úhoře, štiky a pstruhy a trochu se tam namlsat..
u nás v pátek večer kotel rýžové kaše s jahodami, malinami, ostružinami a podobnými zázraky dvanácti měsíčků. v sobotu v poledne jen asketické brambory s hráškem, zato večer jsme si dali do nosu. příběh začal nevinně, nezvladatelnou chutí na avokádo. i zakoupeno a pak přemýšleno, co k němu. nakonec se z toho vyklubala jakože mexická večeře. uvař hromadu fazolí doměkka, rozšťouchej je na mraky, vzniklou kejdu šoupni na rozpálené sádlo s cibulí a česnekem, přihoď pár rajčat na kousky, osol, neostýchej se chilli a pak to dus, až nezbude žádná šťáva. nakonec to chce ještě trošku česneku a římského kmínu. namatlej na ohřáté tortilly, posyp koriandrovou natí, zaviň ve stylu burritos, jez a mlaskej. místo salátu bylo inkriminované avokádo se solí, pepřem a citronovou šťávou. jak se řekne španělsky blaho? v neděli v poledne pro velký úspěch repete. a večer už se naše trávicí soustavy nezmohly než na trošku špaget. krásný víkend.
-
Tak k obědu opět hovězí po burgundsku (třetí den je fakt the best of a zítra už nebude, béé, všechen jsme ho s prominutím sežrali a talíře dosucha vylízali :-)) a k večeři bude polenta s bylinkovo-ořechovým přelivem.
-
Dnešní večeře se už chystá – zapečený red snapper s vařeným bramborem!