Na večeři byla rybka ;-)
Co budete mít dnes na stole? RSS
-
-
No, na dnešek to není, až na víkend, ale peču „troubák“ ze 4 kil kližky (a dvou kil cibule a dvou paliček – českého – česneku), pro kamarády (jedem na běžky, bude nás asi 25, takže množství není určitě přehnané); zítra ještě splichtím bramboračku.
-
K apéru si dáme zbytek Olivového chlebíčku. Pak bude biftek s opečeným bramborem a hrášek s mrkvičkou na másle.
-
dneska k pozdnímu rychloobědu kari rýže s rozinkami a koriandrovou natí, k tomu nekoncepční, ale šmakující polníček se žampiony osmahlými na másle. večeře podobně trysková: omeleta přes půl sporáku s hráškem a slaninou.
-
Dnes zbytky ze včera:
Perlička v v krustě s růžičkovou kapustou, kaštany a liškami. Předkrm Bouchée à la reine, dezert Šárčin borůvkový koláč. -
Losos se smetanovočesnekovou omáčkou, brambory a fazolky a k tomu padla bábovka, kterou jsem upekla potomkům do školy. No, ještě jsem maličko zachránila, takže trochu domácího sladkého na zítřek snad mít budou.
-
pečené závitky z krkovičky, plněné domácím kysaným zelím a br. knedlík z bedýnkových brambor. Původně jsem plánovala plněnou krůtí špičku, ale při otevření mrazáku mi padlo oko na tu krkovičku. :-)
-
Nejdřív jsme měli zbytek smetanové špenátové polívky s lososem. A pak krabici dortů z cukrárny Terezčiny domácí dobroty – ještě jsem si schovala na večer :-)
-
Tak po té polední přeslazenosti něco pořádného – kousky domácího bůčku a domácího králíka na česneku a majoránce, k tomu zelí a bramborové špalíčky.
-
dneska se mi nechtělo moc vařit, takže to byla jen „strouhaná“ bramboračka a palačinky se špenátem…
-
Domácí dršťkovka se spoustou česneku a majoránky, hektolitry čaje a ovocných šťáv Vitaminátor, antibiotika, Panadol, Sinupret, Mucoplant sirup…mňam, mňam…
-
Pivli:
ajajaj! tady to vypadá, že ses místo u řezníka omylem zastavila v lékárně! přeju brzký update diety ;)
-
čas je mi opět v patách – rychlé boloňské špagety, ještě rychlejší celerový salát s čekankou, jablkem, rozinkami a smetanou.
-
Vepřová kotletka, okořeněná tymiánem, zprudka opečená. K tomu vařené brambory a ledový salát s olivovým olejem. Dezert přezdívaný „banánový šuplík“ – rozmatlané banány se sladkým bílkovým sněhem, upečeno v ramekinkách – tvořil puberťák.
-
Cuki: jj, je to tak! Ale dršťkajda zabrala a navíc mám čerstvé psí sádlo, teplé a vždy ochotné si mi lehnout klidně i na hlavu a hřát. :-)
Ale update bude brzy, díky, díky a snad i nějaké ta recenzička, zase…;-) -
Zdravím, já dnes chystám spezzatino z biohovězího Galloway z Roupova buď s polentou nebo s tmavým chlebem… K tomu salát z červené řepy a okurkové slané pickles.A k tomu všemu mi včera přišel domů suchý Ryzlink z Mosely.Přeji nemocným brzké uzdravení a hladovým brzké nasycení :-)
-
Nám se právě smaží řízky z babiččina prasete (samozřejmě na domácím sádle). A k tomu máme vídeňský bramborový salát.
-
Dnes sušená šunka, pak špagety s pestem, sýr.
-
Dneska test nový wok pánve ze sapy. Takže Gai Pad Gra Pow(kuřecí s thajskou bazalkou) a omáčka Nam Pla Pring – to samé jako u vietnamců nuoc cham, rýžové nudle.
Plus dnešní šokující zjištění že u jedněch vietnamců kousek od metra na Jiřáku, mají jak tu bazalku tak asi tři další neidetifikovatelné druhy čerstvýho koření. Budou experimenty:)
-
Jeden z posledních pórků, co udatně přežil opravdovou letošní anglickou zimu se hrdinně obětoval do hrnce s čočkovou polévkou. Už ho tam čekala cibule „zpívající“ (tak prý to nějak zovou Frantíci) na másle a oliváči, vícehlasně doprovázená mrkví, celerem a kouštíčkem pastiňáku. Bobkáč, římský kmín, nastrouhaný zázvor a ze dvou různých plechovek curry powder slibně zavoněly.
Čočka, druh, co Češi dobře znají, se vařila zvlášť s vnějšími vrstvami cibule (tu pak na kompost, tu hrubou cibuli).
Česněk nemám rád přesmažený, tak ten tam šel až s kapalinami – voda z uvařené čočky, plus z konvice. Polévková lžíce garam masala skoro ukončila ladění pokrmu. Její jemný podtón skořice a muškátového oříšku harmonisoval.Část uvařené čočky jsem ponechal stranou, pro texturu, zbytek rozmixoval v polévce. Ano, nezapomněl jsem před tím vyjmout bobkáč!
Konečné doladění bylo mořskou solí a citronovou šťávou – jeden by neuvěřil, jak sladký dovede být pórek přestavší na záhonu lednové mrazy.Druhá část večeře byla v porovnání fádní. Manželkou koupená konvenience, quiche se špenátem. Bylo to veskrze přijatelné, zamhouřil-li jeden oko nad nadbytkem balení a tak jsem se, jak je někdy v manželstvích záhodno, zdržel veškerých negativních komentářů.
-
Včera špagety, dnes špagety, zítra to vidim na špagety.
Mám nějaký špagetový týden. Dlouho jsme je neměla, tak si je užívám.
Včera pesto, dnes jsem si udělala tuto majdu: šalotky, česnek, slanina, pasírovaná rajčata, olivový olej, kapary, olivy plněné pálivou papričkou, pepř, tuňák, parmazán, bazalka, petrželka, řeřicha, pepř.
Mňam ;-) -
Já mám teď takové řepné období…čerstvá je fakt božská…Takže hodně pomalu pečenou řepu,k tomu studenou pečeni z plecka.A hovězí polévku s řepou a s chorizem.
Za mlada jsem jí nenáviděl, dost mi jí znechutili ve školce.Znáte takový ten hnusný salát s příchutí anýzu, nebo co to do toho dávali......
To už je pryč.
-
1072: fenykl.
-
Jo díky moc :-) už měl jsem to na jazyku a nemohl jsem si vzpomenout…nebyla to spíš anýzová tresť z kofoly :-)
-
Upekla jsem kuřátko, k tomu domácí chleba a salát s třešňovým balzámem z Vom Fass…
-
1072+1073: Chutě jsou různé – já mám tuhle průmyslově naloženou řepu moc ráda a moje děti taky, zamilovaly si ji ve školní jídelně 8)))
Dnes vepřové nudličky s pórkem a rýží. Jako předkrm domáci bagetka „po staru dle Cuketky“ s tuňákovou a mrkvovo-pórkovou pomazánkou. Původně jsem potřebovala ilustrace k jednomu článku a vznikl z toho předkrm. -
Rustikální, jednoduchá, ukrutně dobrá bramboračka po vídeňácku – cibule, brambory, mrkev, majoránka, muškátový oříšek, nakonec smetana a párečky (vídeňské, pochopitelně). navařeno z půldruhého litru vývaru a kila brambor, během půl dne vlastnoústně snědeno až na malý vzorek čekající na sněmujícího muže. uvidíme, jak dlouho..
-
Tak dnes špagety nebudou :-(
Budou zapečené čekankové puky se šunkou a bešamelem ;-) -
Tak mě teď čekají kuřecí jatýrka na cibulce, k tomu topinky a domácí jablkový kompot.
-
Achjo, vedlejší diskuse o tom, co jsem postrádala v cizině, mi připomněla, že kromě plnotučné hořčice a znojemských okurek mi hrozně chyběla tyčinka Margot. Což mě přinutilo si z nostalgie upéci buchtu Margot, hitovku to mého dětství. Tak už je v troubě :-)