1. Na večeři byla rybka ;-)

2. No, na dnešek to není, až na víkend, ale peču „troubák“ ze 4 kil kližky (a dvou kil cibule a dvou paliček – českého – česneku), pro kamarády (jedem na běžky, bude nás asi 25, takže množství není určitě přehnané); zítra ještě splichtím bramboračku.

3. K apéru si dáme zbytek Olivového chlebíčku. Pak bude biftek s opečeným bramborem a hrášek s mrkvičkou na másle.

4. dneska k pozdnímu rychloobědu kari rýže s rozinkami a koriandrovou natí, k tomu nekoncepční, ale šmakující polníček se žampiony osmahlými na másle. večeře podobně trysková: omeleta přes půl sporáku s hráškem a slaninou.

5. Dnes zbytky ze včera:
    Perlička v v krustěrůžičkovou kapustou, kaštany a liškami. Předkrm Bouchée à la reine, dezert Šárčin borůvkový koláč.

6. Losos se smetanovočesnekovou omáčkou, brambory a fazolky a k tomu padla bábovka, kterou jsem upekla potomkům do školy. No, ještě jsem maličko zachránila, takže trochu domácího sladkého na zítřek snad mít budou.

7. pečené závitky z krkovičky, plněné domácím kysaným zelím a br. knedlík z bedýnkových brambor. Původně jsem plánovala plněnou krůtí špičku, ale při otevření mrazáku mi padlo oko na tu krkovičku. :-)

8. Nejdřív jsme měli zbytek smetanové špenátové polívky s lososem. A pak krabici dortů z cukrárny Terezčiny domácí dobroty – ještě jsem si schovala na večer :-)

9. Tak po té polední přeslazenosti něco pořádného – kousky domácího bůčku a domácího králíka na česneku a majoránce, k tomu zelí a bramborové špalíčky.

10. dneska se mi nechtělo moc vařit, takže to byla jen „strouhaná“ bramboračka a palačinky se špenátem…

11. Domácí dršťkovka se spoustou česneku a majoránky, hektolitry čaje a ovocných šťáv Vitaminátor, antibiotika, Panadol, Sinupret, Mucoplant sirup…mňam, mňam…

12. Pivli:

ajajaj! tady to vypadá, že ses místo u řezníka omylem zastavila v lékárně! přeju brzký update diety ;)

13. čas je mi opět v patách – rychlé boloňské špagety, ještě rychlejší celerový salát s čekankou, jablkem, rozinkami a smetanou.

14. Vepřová kotletka, okořeněná tymiánem, zprudka opečená. K tomu vařené brambory a ledový salát s olivovým olejem. Dezert přezdívaný „banánový šuplík“ – rozmatlané banány se sladkým bílkovým sněhem, upečeno v ramekinkách – tvořil puberťák.

15. Cuki: jj, je to tak! Ale dršťkajda zabrala a navíc mám čerstvé psí sádlo, teplé a vždy ochotné si mi lehnout klidně i na hlavu a hřát. :-)
    Ale update bude brzy, díky, díky a snad i nějaké ta recenzička, zase…;-)

16. Zdravím, já dnes chystám spezzatino z biohovězího Galloway z Roupova buď s polentou nebo s tmavým chlebem… K tomu salát z červené řepy a okurkové slané pickles.A k tomu všemu mi včera přišel domů suchý Ryzlink z Mosely.Přeji nemocným brzké uzdravení a hladovým brzké nasycení :-)

17. Nám se právě smaží řízky z babiččina prasete (samozřejmě na domácím sádle). A k tomu máme vídeňský bramborový salát.

18. Dnes sušená šunka, pak špagety s pestem, sýr.

19. Dneska test nový wok pánve ze sapy. Takže Gai Pad Gra Pow(kuřecí s thajskou bazalkou) a omáčka Nam Pla Pring – to samé jako u vietnamců nuoc cham, rýžové nudle.

Plus dnešní šokující zjištění že u jedněch vietnamců kousek od metra na Jiřáku, mají jak tu bazalku tak asi tři další neidetifikovatelné druhy čerstvýho koření. Budou experimenty:)

20. Jeden z posledních pórků, co udatně přežil opravdovou letošní anglickou zimu se hrdinně obětoval do hrnce s čočkovou polévkou. Už ho tam čekala cibule „zpívající“ (tak prý to nějak zovou Frantíci) na másle a oliváči, vícehlasně doprovázená mrkví, celerem a kouštíčkem pastiňáku. Bobkáč, římský kmín, nastrouhaný zázvor a ze dvou různých plechovek curry powder slibně zavoněly.

Čočka, druh, co Češi dobře znají, se vařila zvlášť s vnějšími vrstvami cibule (tu pak na kompost, tu hrubou cibuli).
    Česněk nemám rád přesmažený, tak ten tam šel až s kapalinami – voda z uvařené čočky, plus z konvice. Polévková lžíce garam masala skoro ukončila ladění pokrmu. Její jemný podtón skořice a muškátového oříšku harmonisoval.

Část uvařené čočky jsem ponechal stranou, pro texturu, zbytek rozmixoval v polévce. Ano, nezapomněl jsem před tím vyjmout bobkáč!
    Konečné doladění bylo mořskou solí a citronovou šťávou – jeden by neuvěřil, jak sladký dovede být pórek přestavší na záhonu lednové mrazy.

Druhá část večeře byla v porovnání fádní. Manželkou koupená konvenience, quiche se špenátem. Bylo to veskrze přijatelné, zamhouřil-li jeden oko nad nadbytkem balení a tak jsem se, jak je někdy v manželstvích záhodno, zdržel veškerých negativních komentářů.

21. Včera špagety, dnes špagety, zítra to vidim na špagety.
    Mám nějaký špagetový týden. Dlouho jsme je neměla, tak si je užívám.
    Včera pesto, dnes jsem si udělala tuto majdu: šalotky, česnek, slanina, pasírovaná rajčata, olivový olej, kapary, olivy plněné pálivou papričkou, pepř, tuňák, parmazán, bazalka, petrželka, řeřicha, pepř.
    Mňam ;-)

22. Já mám teď takové řepné období…čerstvá je fakt božská…Takže hodně pomalu pečenou řepu,k tomu studenou pečeni z plecka.A hovězí polévku s řepou a s chorizem.

Za mlada jsem jí nenáviděl, dost mi jí znechutili ve školce.Znáte takový ten hnusný salát s příchutí anýzu, nebo co to do toho dávali......

To už je pryč.

23. 1072: fenykl.

24. Jo díky moc :-) už měl jsem to na jazyku a nemohl jsem si vzpomenout…nebyla to spíš anýzová tresť z kofoly :-)

25. Upekla jsem kuřátko, k tomu domácí chleba a salát s třešňovým balzámem z Vom Fass…

26. 1072+1073: Chutě jsou různé – já mám tuhle průmyslově naloženou řepu moc ráda a moje děti taky, zamilovaly si ji ve školní jídelně 8)))
    Dnes vepřové nudličky s pórkem a rýží. Jako předkrm domáci bagetka „po staru dle Cuketky“ s tuňákovou a mrkvovo-pórkovou pomazánkou. Původně jsem potřebovala ilustrace k jednomu článku a vznikl z toho předkrm.

27. Rustikální, jednoduchá, ukrutně dobrá bramboračka po vídeňácku – cibule, brambory, mrkev, majoránka, muškátový oříšek, nakonec smetana a párečky (vídeňské, pochopitelně). navařeno z půldruhého litru vývaru a kila brambor, během půl dne vlastnoústně snědeno až na malý vzorek čekající na sněmujícího muže. uvidíme, jak dlouho..

28. Tak dnes špagety nebudou :-(
    Budou zapečené čekankové puky se šunkou a bešamelem ;-)

29. Tak mě teď čekají kuřecí jatýrka na cibulce, k tomu topinky a domácí jablkový kompot.

30. Achjo, vedlejší diskuse o tom, co jsem postrádala v cizině, mi připomněla, že kromě plnotučné hořčice a znojemských okurek mi hrozně chyběla tyčinka Margot. Což mě přinutilo si z nostalgie upéci buchtu Margot, hitovku to mého dětství. Tak už je v troubě :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.