1. Aperitiv, římský salát, česnekové krutonky, sušená kachní prsa, ovčí sýr, víno.

2. Aido: a co už manžel uvařil? Líbí se mu víc Olivová nebo Mořská kuchařka? Že ho zdravím. Může se pak výtvorem pochlubit ;-)
    V Makru je výběr ryb dobrý, ale mám ho z ruky. To mam opravdu blíž to Německo. Když si představím, že v městečku s 9000 obyvatel, koupím mušle a čerstvé dorády, chce se mi brečet, že to u nás nejde. A brečet radostí, že to tam mám jen kousek ;-)

3. 926. michal.prosek
    To je zajímavý postřeh, a koukám, že máte vlastně pravdu.

4. Bali: zatím neuvařil nic, nějak není čas (a taky je pořád pryč). Jak ho znám, je rybožravej, takže se mu nejspíš víc líbí ta Mořská, ale neptala jsem se.

5. Pečená prdelka:-) (neboli kus kýty prošpikovaný čabajkou, pečený na cibuli – recept z Labužníka), hořčice z Dijonu, chléb z Pernarce, kysané zelí s křenem z bedýnky, pivo řezané Svijany z hospody U Dědičů:-)

6. Trosky z lososa: na páře uvařená páteř (zbylo na ní dost masíčka) poslouží jako základ pro salát. Hlava, ocas a kosti – vývar (posléze zredukuju a zám zmrazit). A z bříšek asi ještě budou špízy nebo tataráček.

7. Lucko?: a ta čabajka byla maďarská? :- )))

8. 937: No, jasně:-)))

9. Známý fišmongr, u něhož jsem zakoupil 4 mohutné filety tresky haddock (za 13.50 GBP) mě obdaroval dvěma kily čerstvých kostí a odřezků z bílých ryb, většinou z kvalitního halibuta. Vařil jsem vývar. Tentokrát jsem se přidržel Gordona Ramsaye, který radí zeleninu napřed dusit na oliváči, pak tam jdou tři deci bílého vína a za chvíli plátky celého citronu. GR říká, že tam mohou jít i dva vanilkové lusky (!), ale ty jsem v kuchyni zrovna neměl.

Povedlo se to znamenitě a tak jsem nabídl k večeři, ovlivněn četbou zde o vietnamských pho, silnou rybí pho-léfku. Podusil jsem novou dávku zeleniny se zázvorem, česněkem a pálivou papričkou, zalil výše zmíněným vývarem a do toho dal pošírovat kusy vykostěné (pin-boned) tresky. Pohodil jsem to zeleno-žlutou celerovou natí.
    Nezbyla ani kapička. Paní J si dala dva talíře a tvář jí svítila jako měsíček v úplňku.

10. me se povedla uplne mega luxusni rajska, uz ne tak dobre dopadlo maso do ni..byla jsem holt nedockava..:)

11. Já dneska páchala tu nedávno zmiňovanou polskou omáčku, takže doplnění receptu (předtím jsem to psala z hlavy): lze přidat citrón, nebo aspoň kůru z něj a na ochucení vlastně perníkové koření (skořice, badyán apod.) a karamel. Předepsanou rybízovou zavařeninu jsem neměla, jen rybízovo-angreštovou, tak jsem to doplnila trochou povidel a trochou borůvkové zavařeniny. K tomu dvě hrsti rozinek a dvě hrsti vlašáků, docela se povedla a až se naleží, bude ještě lepší. Jen ten jazyk chybí.

12. Knackebrot se sádlem z rijetu. To znamená, že mi doma došel chleba a hummus. Ale spojení jejich u mě obvyklých „parťáků“ není špatná kombinace.

13. V troubě mám domácí kuře (2,5 kg), na másle, šalotce, česneku, sušených houbách, bylinkách,…A k tomu tam teď frknu kokotky s gratin Dauphinois. A již se na ten nášup připravuji Becherovkou.
    A la votre!
    Kytko. Rijet a knekáč, zajímavé. Takové polodietní ;-)

14. Bali: to domaci kure Vam zavidim, 2, 5 kg..to je spis monsterkure ne?

15. tesso, to je jedno z těch menších. Většinou mají 3,5–4 kg! Jsou dobře krmená u přátel na statku ve Francii. A maso je suprové.

16. Bali: nechutná to vůbec špatně. Alespoň teda s mým oblíbeným Knackebrotem Wasa Sport, ony jsou mezi nima docela velké rozdíly a většina druhů mi nechutná, tenhle ano. A ta polodietnost mi taky vyhovuje: měl bych trochu zhubnout, ale zase nic se nesmí přehánět (-:

17. Tak sádlo se škvarkama jsem dnes posnídala(neboť jsem si ho včera vyškvařila(s ví­nem), příště se zamyslím nad tím knackebrotem místo chleba:)
    dnes k obědu bude včera dlooouho vařený hovězí vývar (jako chuťovka kolem 11. večer namazán morek z kosti na chleba – mana nebeská) s játr.knedlíčky a hov. maso taktéž včera dušené s bramborem.
    Bali: kuře závidím moc.

18. 946. : skvělá volba! ;-)
    943.: hm, kuřátko…to bylo minulý týden a také jsme si pošmákli.

Dnes k snídani bábovka (štolová) -recept na Gurmánce, odkaz jsem dávala u Qwertyho vánočky. K tomu dobrá káva, bílý čaj.
    Silná hovězí polévka, s domácí játrovou zavářkou a spoustou zeleniny. Bramborák. Téměř bez mouky, křupavý, s českým česnekem, domácí sušenou majoránkou. K tomu kysané zelí, ráno nabrané ve sklepě ze zeláku. A pivečko. Večer už bude jen lehký zeleninový salát a sklenka vína, možná cider (cyder), ještě pár lahviček zbývá…

19. Jééé bramborák!
    Na véču jsem ještě udělala minipolívku z kuřecího krku, jater, žaludku, mrkve, česneku, cibule a bylinek. Večer přihodím nudličky a bude ;-)

20. 949.: sprááávně! Polívka je grunt! ;-)

21. už to fakt nevydržím, dnes už mám tři týdny v zeláku kysané zelí v ledničce,zabírá tam místo…takže už ho zkusím „kuchnout“ :-) bramboráky to je dobrá inspirace…paličák mi ovšem došel.Tak bych mohl zkusit vinné klobásky.A k tomu Chateauneuf du Pape. Taky už mi tu leži dva týdny…původně jsem si říkal, že ho vypiju za dva roky :-)

22. Mladší syn měl dnes v ZŠ „Den otevřených dveří“, součástí byl i oběd pro rodiče, babičky a další příbuzenstvo. My chlapi jsme si dali „segeďák“, holky perkelt. I vychlazené lahvové Svijany byly v nabídce :-) Bylo to od počátku poctivě uvařené jídlo, jak jen to lze ve školní jídelně, aby chuťově neurazilo většinu strávníků. Musím říct, že ta dnešní kvalita nebyla daná pouze přítomností hostí, většinou tam vaří vyváženě dobře.

23. dýňovou polévku a čerstvě upečený chleba a možná ni macešku z Davle

24. ja dnes parmegianna melanzane, teleci licka na marsale se spenatem, zdibec jeleni svickove s restovanou zeleninou, konec ocasku chobotnice, tiramisu a lzicku cokoladoveho fondanu, predpijeno proseccem, zapijeno cervenym primitivo- merlot, zapito grapou…vse by Divinis..

25. Zrovna se jen zaprášilo po frgálech s hruškovýma povidlama (povidla jsem letos poprvé pekla v troubě podle receptu odsud cuketky, myslím že od MobyDicka a jsou fakt výborná). A teď jdu vařit pořádný hrnec kulajdy.

26. Tessa: tohle je běžné nedělní menu u vás? To všechno sníte na jeden zátah? Neměla byste si otevřít restauraci? Marsalu mám hrozně rád resp. její sofistikovanější podobu Granjó. Telecí líčka , tomu říkám úlovek. Konec ocasku chobotnice. Tak tady fakt netuším o čem je řeč.Chobotnice připravuju rád,ale moc nerozlišuju jednotlivé díly.Podle toho výčtu pití u vás musí být veselo. Já osobně když Grapou začnu, tak obvykle skončím u dna :-) Přeju hezkou neděli.

27. Michal Prosek..:) tak ted jste me hodne rozesmal..:))))) na konci meho vyctu je „vse by Divinis“ jedna se o restauraci v Tynske ulici a tohle opravdu neni moje bezna vecere:) navic se jedna o vycet jidel dvou lidi, tak kde je uvedeno „lzicka“ nebo „zdibec“ – jsem pouze ochutnavala, konec ocasku chobotnice- muj muz si dal chobotnicovy salat, ochutnala jsem kousicek, ktery na taliri vypadal jako ocasek (tvarem)
    hezky vecer

28. jinak já mrňavé kuřátko ze dvora s pórkem, bramborovou kaší, smetanou a čerstvou majoránkou a ve slupce pečeným česnekem …nebylo to špatně ;-)

29. tak z těch líček mě to mělo být jasné…to jsem ale trouba. No jo u Zdeňka muselo být fajn. Cvak… :-)

30. jop…doporucuju..!

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.